Det finns många knep, kurer och recept som sägs bota och lindra förkylningar och förkylningsbesvär. Här är några utvalda som du faktiskt hittar hemma i ditt eget skafferi!

Självklart ersätter inte huskurer läkarbesök och medicin, men om du vill bli av med besvären lite snabbare så kan det kanske vara värt att prova? Varje metod går dessutom snabbt att testa. Lycka till – och krya på dig!

1 Gör citronomslag mot feber

Har du hög feber? Prova då det här gamla husmorsknepet: Pressa en citron i en liter ljummet vatten. Blöt ner ett bomullstyg med citronvattnet och vira runt vaderna. Byt omslag när det har torkat.

Citron eller honung kan hjälpa mot förkylning

2 Testa hostmedicin på kålrot och honung

Du kan göra din egen hostmedicin med en kålrot och honung. Skär kålroten på mitten och gröp ur ena halvan. Smörj  kanterna med honung. Honungen drar åt sig kålsaften och du får en hostmedicin som är slemlösande och full av antioxidanter. Ta sedan en tesked honung i taget.

LÄS OCKSÅ: Honung – hur nyttigt är det egentligen?

3 Gurgla med vitlök mot halsont …

Pressa en vitlök i varmt vatten och gurgla med lösningen två gånger per dag i tre dagar. Är du orolig för att du ska lukta vitlök?  Ät persilja eller drick grönt te, det lär hjälpa.

4 … eller lindra halsont med kokos-kur

Halsont kan lindras av kokosolja. Ta en tesked kokosolja några gånger om dagen och svälj.

5 Prova pepparrot mot svullna bihålor

När bihålorna svullnar och blir ömma kan pepparrot lindra. Riv pepparrot och lägg på kompresser. Vik ihop och lägg en på varje sida om din näsa (inte för nära ögonen). Låt verka i 15 minuter, snyt dig sedan. Upprepa kuren några gånger.

Pepparot kan hjälpa mot förkylning

6 Gurgla med gelé

Gör ett gurgelvatten genom att lösa upp en matsked svartvinbärsgelé i en kopp med vatten. Drick hälften och gurgla i resten. Hjälper mot halsont.

7 Lök mot örat

Ont i öronen? Testa ett lökomslag! Finhacka en halv gul lök och lägg bitarna i mitten av en näsduk. Vira en gummisnodd eller ett  snöre runt paketet så att löken inte faller ut. Värm lökpaketet genom att lägga det i mikron eller på ett varmt lock. Obs: Det ska bli varmt, inte hett! Lägg sedan paketet utanpå örat och sätt på dig en mössa. Lökångorna sägs ta bort smärtan och till och med bota öroninflammation.

8 Mota förkylningen med salt nässköljning

Värm upp en halv liter vatten till kroppstemperatur (37 grader) och tillsätt en tesked bordssalt. Rör om tills saltet har löst sig. Använd en nässkölj (säljs på apotek och hälsokost) och skölj näsan med saltvattnet. När du gör det spolas snor, slem och bakterier bort.

Bli av med din förkylning snabbare med äppelcidervinäger

9 Gurgla med äppelcidervinäger för att bli frisk snabbt

Blanda 2 matskedar äppelcidervinäger med 1 dl varmvatten, ett kryddmått salt och ett kryddmått cayennepeppar. Ta en liten sipp och gurgla. Drick sedan upp det som är kvar. Upprepa 3 gånger om dagen. Hjälper mot halsont och sägs göra dig frisk snabbare.

Text: Colette van Luik

LÄS OCKSÅ: Ytterligare 30 huskurer som lindrar

LÄS OCKSÅ: 13 vanor som ger bättre hälsa på 5 minuter

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!