Anja Pärson har vunnit både OS-guld och VM-guld. Men segern som betyder mest är när hon vann FilippaRådins hjärta och kom ut som lesbisk. I vår exklusiva intervju berättar Anja och Filippa om sitt liv tillsammans – och om knepet som funkar för både kärlek och träning.

NAMN: Anja Sofia Tess Pärson och Jenny Filippa Gabriella Rådin

ÅLDER: 36 och 45 år.

FAMILJ: Dottern Emmi, 11, från Filippas tidigare äktenskap, och sönerna Elvis, 5, och Maximilan som fyller 3 år i maj. Filippa födde Elvis, Anja födde Maximilian. (Sönerna kom till på en klinik genom insemination. )

BOR: I villa i Umeå.

GÖR: Båda är kreatörer och entreprenörer. De har ett företag ihop där Filippa är vd över sin fru. Anja var alpin skidåkare 1998-2012 och har bland annat vunnit 13 VM-medaljer (varav 7 guld), 6 OS-medaljer (1 guld) och 42 världscupsegrar. Nu är Anja föreläsare, programledare och expertkommentator i tv. Filippa är designer, stylist och bloggar.

En har rakt hår, den andra har lockigt. Men de är båda gyllenblonda, har bruna ögon och är 171 cm långa. De har verkligen äktenskapstycke – och de är ett av Sveriges mest kända par.Det har gått tretton år sedan alpinstjärnan Anja Pärson klev in genom dörren till den modebutik i Umeå som Filippa Rådin ägde. Anja var på jakt efter kläder till Idrottsgalan och behövde hjälp. Hon hittade både en fin klänning och en fantastisk vän i Filippa. Efter några år insåg de att de var kära i varandra, vilket var omvälvande – de var båda varandras första flickvänner.

 

Deras kärlek blev offentlig 2012 när Anja läste upp sin kärleksförklaring till Filippa i radioprogrammet Sommar, inför hela svenska folket.I dag bor Anja, 36, och Filippa, 45, i en villa i Umeå. De har tre barn – Emmi, Elvis och Maximilian – och ett företag tillsammans. Att de två har en nära och väldigt kärleksfull relation är tydligt när man träffar dem.

Anja Pärson och Filippa Rådin tränar gärna tillsammans.

Ni jobbar, har aktiviteter med barnen, tränar, renoverar, reser … och så hinner ni dessutom med att mysa tillsammans, bara ni två.

– När man, som vi, lever i 190 så måste man även ha lite mys då och då. Vi måste pausa ett tag, stänga av omvärlden. Vi får energi av att göra saker tillsammans.

Planerar ni myset?

Filippa: – Nej, oftast inte. Vi är bra på att överraska varandra. Det behöver inte vara så komplicerat. Sänk belysningen, tänd lite ljus, stäng av tv:n, sätt på fin musik och visa att du bryr dig om. Eller överraska din partner med att städa köket, köp något i mataffären som du vet att den andra gillar, servera en kopp te när den andra sitter och jobbar.

Anja: – Det är med kärlek som med träning. Det räcker inte att satsa storslaget och träna en kort tid efter nyår och tro att det räcker. Det som verkligen räknas är att man rör på sig varje dag, det ger resultat. Precis som att visa kärlek för sin partner varje dag.

Vem av er är bäst på att överraska?Anja: – Vi är lika bra båda två. Det är en viktig del av vår relation, att göra fina saker för varandra.

Det har gått några år sedan du Anja avslöjade i ditt sommarprat att du var kär i Filippa och att ni väntade barn tillsammans. Vad minns ni av den tiden i dag, vilka reaktioner mötte ni?

Anja: – Vi mötte bara kärlek och glädje. Vi fick enormt mycket positiva reaktioner, vi blev helt överväldigade. Det var underbart för oss att kunna gå ut tillsammans och hålla varandra i handen, helt öppet.

Filippa: – Många tjejer har hört av sig och sagt att vi är deras förebilder. Tack vare vår öppenhet har de också vågat komma ut. Det är härligt att höra.

Ni känns som två väldigt starka kvinnor?

Filippa: – Ja, det är vi. Vi hämtar vår styrka från varandra. Anja är min stora förebild och mitt bästa stöd. Ta bara det här med att bemöta kritik. Anja är van vid att få kritik och använda den till något utvecklande. Hon har övat på det i hela sitt liv. Där har jag lärt mig jättemycket. Jag hade svårt att ta kritik förut. Jag blev sur eller ledsen.

Anja: – Jag får styrka av Filippa och barnen. Att ha en partner som jag kan prata med och utvecklas tillsammans med betyder mycket.

Har ni något enkelt knep som ger mental styrka?

Anja: – Avsluta varje kväll med att tänka på något positivt som du åstadkommit under dagen. Det behöver inte vara någon stor sak. Det kan vara något som du kom ihåg att göra, ett mejl som du äntligen svarade på, till exempel. Det är så lätt att man bara tänker på saker man misslyckats med, men det är bara destruktivt. Genom idrotten har jag lärt mig att acceptera läget och gå vidare.

Och fysiskt? Hur hittar ni styrka där?Anja: – Vi kör powerwalks, löptränar, styrketränar och åker skidor. Vi är lite periodare när det gäller träning. Ibland är det svårt att hitta tid när man har barn. Men jag har en regel. Det får aldrig får gå mer än tre dagar innan jag rör på mig. Det behöver inte alltid vara träningspass på gymmet. Det kan vara att jag går eller cyklar i stället för att åka bil. Vardagsrörelser räknas också som träning.

Hur var det att bli ihop med en elitidrottare, Filippa?

– Det var fantastiskt. Anja har alltid varit väldigt bra på att ta in mig i sin träning. Jag kan göra samma övningar, trots att jag inte kan lyfta lika tungt.

Anja: – Men du springer snabbare! Jag har en ganska avslappnad inställning till träning i dag. Jag behöver inte vara vältränad enligt det kroppsideal som tyvärr finns. Den nya hälsovågen sätter press på hur vi tjejer ska se ut. Vi ska vara vältränade, hälsosamma och framför allt smala. I dag influeras vi dagligen av bilder på hur vi tjejer ska se ut, inte minst på sociala medier. Många tjejer som syns på bild är på gränsen till anorektiska, så smala att magmusklerna syns. Det viktiga är att min kropp mår bra, att jag orkar det jag vill.

Äter ni något speciellt, följer ni någon diet?

Filippa: – Vi försöker äta mycket grönt, ekolologiskt och närodlat. Det är bra både för hälsan och miljön. En rätt som vi ofta äter är en vegetarisk lasagne. Den gillar alla.

Anja: – Vi äter kött ibland, men undviker att köpa det. Min mamma och pappa är jägare, vi får viltkött av dem. Det är skönt att veta köttets ursprung.

Ni gifte er 2014. Varför ville ni göra det?

Anja: – Jag har alltid velat gifta mig. Och det kändes självklart att jag skulle gifta mig med Filippa.

Filippa: – Vigseln är en viktig ritual för tvåsamheten, när man tittar varandra i ögonen och lovar att älska varandra. Och festen! Jag kommer ihåg att jag såg på alla släktingar och vänner som var där för vår skull. Det var så roligt. Vi vill förnya våra äktenskapslöften och gifta oss en gång till.

Anja: – Vi älskade verkligen att gifta oss. Vi sa, direkt efteråt, att det här ska vi göra om så många gånger vi kan! Vi borde fira livet mer än vi gör, fira kärleken så ofta som det går. Vi låter så äckligt kära. Och det är vi.

Ni lever ihop, jobbar ihop, har barn ihop och är oftast tillsammans 24 timmar om dygnet. Tröttnar ni aldrig på varandra?

Anja: – Nej, faktiskt inte. Det nog mer folk runt omkring oss som kan tröttna på att vi alltid gör allting tillsammans. Bjuder de en av oss så kommer båda.

Filippa: – Vi trivs i varandras sällskap. Vår relation började ju som en stark vänskap. Vi umgicks ju i tre års tid som kompisar innan vi blev ihop.

Ni har verkligen äktenskapstycke, ni är lika varandra till utseendet.

Filippa: – Ja, folk säger att vi är lika. Men vi är väldigt olika till sättet. Jag är administrativ och duktig på att planera – men kan ha svårt att komma till skott. Anjaär bra på att få saker att hända. Om vi pratar om att det vore mysigt att göra en skogsutflykt med barnen så tar det inte lång tid innan Anja har fixat matsäck och packat bilen – medan jag sitter kvar på hemmakontoret …

Om ni skulle bli osams, vad bråkar ni om?

Filippa: – När vi är stressade och känner att tiden inte räcker till kan vi bråka om småsaker.

Vad tror ni att den andra retar sig på?

Anja: – Filippa kan reta sig på min glömska. Jag kan glömma att svara på ett mejl, då kan Filippa tycka att jag är nonchalant. Men jag har ju haft folk som har gjort sånt åt mig i hela mitt liv. Jag är sjukt bortskämd.

Filippa: – Anja blir irriterad på att jag kan vara disträ, när vi ska ut. Jag springer in i huset tjugo gånger innan vi kommer iväg: ‘Oj, nu har jag glömt läppglanset, oj, nu har jag glömt det … ” medan Anja sitter i bilen och väntar. Min tidsoptimism är nog tröttsam.

Anja: – Ja, Filippa kan bli stressad för att hon inte hunnit göra sig iordning när vi ska någonstans. Men då kunde hon ju ha startat en halvtimme tidigare.

Hur ser ert liv ut om 10 år?

Filippa: – Då är barnen äldre och vi har förhoppningsvis mer kvalitetstid tillsammans. Och så har vi blivit två sjukt planerade människor, haha! Vi bor kvar i Umeå, vi gillar att bo där. Det är nära till skogen, havet, fjällen och kultur.

Vill ni ha fler barn?

Anja: – Ja, jag vill gärna ha fler barn. Men det är svårt med logistiken redan nu, ibland tar det evigheter innan vi kommer iväg någonstans med våra tre barn.

Filippa: – Vi stänger inga dörrar när det gäller barn. Fast själv är jag kanske snart för gammal för att bli gravid igen. Vilken tur för mig att jag gifte mig med en sån ung snärta!

Vem är mest …

ordningsam?

Anja: – Det är Filippa. Hon håller i vår planering, skriver listor och sköter vår mejlväxling.

Filippa: – Anja har bra ordning på det praktiska. Och hon har grym ordning på våra skidor!

… fåfäng?

Filippa: –Det är jag!

Anja: – Nähä, jag speglar mig mest.

… envis?

Anja: – Vi är lika envisa båda två. Och vi är kända för det. När vi hade blivit ihop sa Filippas kompisar till mig: ”Du kommer att få det tufft, hon är sååå envis”. Och mina kompisar sa samma sak till Filippa. Vi vill båda ha sista ordet när vi bråkar. Men envisheten är bra också. Vi vill framåt, båda två. Och vi ger oss inte förrän vi gjort ett bra jobb.

Filippa om Anja:

”Hon är allt för mig. Jag föll för Anjas lekfullhet, ömhet, omhändertagande, hennes skärpa, sättet hon tar sig an utmaningar, hennes förmåga att utmana och stärka mig och hennes totala självsäkerhet på vissa plan. Hela hennes person gör mig knäsvag”

Anja om filippa:

”Hon är en otroligt passionerad person som engagerar sig och sprider glädje och energi kring sig. Filippa är ljuset i varje rum, en kärleksfull mamma till våra barn. Jag beundrar hennes styrka varje dag. ”

Text Helene Arkhem Foto Anna-Lena Ahlström

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!