En inre stress, oro, rastlöshet och ständig känsla av att misslyckas… När Anna Hegestrand fick sin adhd-diagnos som vuxen föll många bitar på plats. Här berättar hon själv om hur diagnosen påverkar hennes liv – och hur hon blivit ifrågasatt av sina vänner.

ANNA HEGESTRAND
Ålder: 37
Familj: Barnen Noah, 3, och Sally, 1,5.
Bor: Stockholm
Gör: Frilansjournalist

 

J

ag har aldrig varit den stökiga eleven i klassen, eller hon som ständigt kommer för sent. Inte heller har jag haft svårt för mig i skolan, missbrukat alkohol och droger eller kickat på äventyr med livet som insats. Tvärtom har jag haft stor respekt för mina lärare, alltid kommit fem minuter före utsatt tid, haft lätt för mig i skolan och gjort karriär som frilansjournalist.

Jag ses av många som en klassisk högpresterande kvinna. Tvåbarnsmamma som från dag ett varvat föräldraledighet med att arbeta. Som är noga med att hålla en hög lägstanivå oavsett om det gäller jobb, hälsa, att vara förälder, vän eller kärlekspartner. En resursstark tjej med koll på läget. Ingen som ser mig kan ana att jag har adhd. En dold funktionsnedsättning som påverkar mig varje dag.

NÄR MlNA BARNS pappa sa till mig i början av vår relation att jag visade tydliga tecken på adhd avfärdade jag honom med ett skratt. Visst att jag är impulsiv, har nära till mina känslor och glömmer att stänga av kaffebryggaren då och då. Men att jag är passionerad med lite för många bollar i luften ibland gör mig väl knappast till en person med adhd, eller?
Mer pratade vi inte om saken även om mina ”små knasigheter” ofta gav upphov till både skratt och bråk.

Sommaren 2016 blev vi föräldrar till vår son Noah. 20 månader senare kom lillasyster Sally. Med barnen föddes en allt större stress i mig. Jag stressade över att vara en bra mamma, gå ner alla graviditetskilon, ta nästa steg i karriären, hitta det perfekta boendet. Hela världen låg på mina axlar, en känsla jag alltid haft nära till. Jag ammade, tränade, jobbade och surfade på Hemnet. Och städade! Att hålla hemmet tipptopp med två små barn är en heltidssysselsättning bara i sig…

För att få ihop livets alla delar gick jag ständigt på högvarv, och även när jag fick sova var det omöjligt att stänga av torktumlaren av tankar. All press toppad med sömnbrist och att jag och barnens pappa hade det dåligt gjorde mig till en känslomässigt tickande bomb. Mitt i den här perioden stack en bekant, som själv blivit diagnostiserad med adhd som vuxen, ett självskattningstest i händerna på mig. Jag svarade på frågorna och fick svaret att jag visar på starka drag.

När jag började läsa på lite om hur adhd kan ta sig i uttryck hos kvinnor, var det som om allt föll på plats. Jag skickade in en egenanmälan om att få göra en utredning och hade tur att få en reservplats omgående. När jag ett par månader senare diagnostiserades med adhd kändes det helt självklart för mig. Jag har många styrkor som tagit mig dit jag är i dag. Jag skulle aldrig vilja vara utan min kreativitet, passion, driv eller förmåga att tänka lite annorlunda. Jag älskar min energi, problemet är att jag inte kan reglera den.

ADHD BESKRlVS OFTA som en superkraft, men det är så klart inte styrkorna som gör att man söker hjälp. Det är utmaningarna kopplade till diagnosen, som skapar lidande och som ställer till det i vardagen så pass mycket att livskvalitén försämras.
Diagnosen ser ofta olika ut hos kvinnor och män, vilket gör att kvinnor i stor utsträckning diagnostiseras senare i livet. Inte sällan i samband med att man blir förälder och pressen på att vara funktionell ökar.

Okunskapen om hur diagnosen tar sig i uttryck hos flickor och kvinnor gör att många missas i vården eller blir feldiagnostiserade. Att ätstörningar och adhd har en tydlig koppling vet man. Jag led själv av ätstörningar i många år, men under mina åtta månader i behandling på Stockholms centrum för ätstörningar var det ingen som tog upp att det eventuellt kunde ligga adhd i botten.

I samband med min utredning, och även när jag fick min diagnos svart på vitt, blev jag starkt ifrågasatt. Av både nära vänner och bekanta. Jag fick kommentarer som ”alla ska ha en diagnos nu för tiden”, ”du som är journalist har väl inga problem med koncentrationen?” och ”ska du skylla allt på din adhd nu?”.

I början kände jag ett stort behov av att försvara mig, men i dag blir jag inte längre provocerad av folks okunskap. Ingen vet hur det är att vara jag på insidan. Hur mycket mer energi det krävs av mig för att få ihop livet och må lika bra som en person utan adhd. Att inte kunna fokusera när jag måste, eller tänka en tanke till slut innan nästa tar vid. Att kastas mellan starka känslor av glädje, sorg och ilska. Att inte ha tålamod till att leka med mina barn, eller låta en annan människa tala till punkt utan att avbryta. Och den ständiga känslan av att misslyckas, trots att jag försöker så hårt. Ingen kan se hur min ångest, oro eller stress ser ut på insidan.

För oss med adhd innebär diagnosen att vi kan få hjälp med våra utmaningar, så vi kan blomma ut i vår superkraft. Kunskap om hur jag fungerar är min bästa medicin. Jag vill skapa de främsta förutsättningarna för att må bra och därmed vara en bra mamma.

JAG VET l DAG att de fyra livsstilsfaktorerna sömn, kost, motion och anti-stress är hela grunden till mitt välmående. Precis som att ha trygga relationer, planera min tid och skapa tydlig struktur i vardagen.
Jag har också valt att medicinera, vilket hjälper mig att hantera inre stress och oro. Bäst av allt är att diagnosen har gett mig mer förståelse för mig själv. Den gör att jag kan ge mig själv en klapp på axeln där piskan tidigare suttit.

HAR DU ADHD UTAN ATT VETA OM DET? 

Alla med adhd har inte samma symptom. Det finns tre undergrupper av adhd:
1. En kombination av problem med uppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet.
2. Huvudsakligen uppmärksamhetsproblem.
3. Huvudsakligen problem med hyperaktivitet och impulsivitet.

Tecken på bristande uppmärksamhet: 
Du har svårt för att ta och följa instruktioner. Du har problem med att organisera uppgifter och aktiviteter. Du tappar ofta bort saker. Du är lättdistraherad och dagdrömmer.

Tecken på hyperaktivitet: 
Du har svårt att sitta still och har en inneboende känsla av rastlöshet. Du pratar fort och mycket och avbryter ofta andra. Du har svårt att vänta på din tur och blir stressad när saker går långsamt.

För att få en adhd-diagnos krävs att du uppfyller flera kriterier.

Kvinnor har andra symptom 

➔ Adhd står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder, och är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som förekommer hos cirka fem procent av alla skolbarn, och två till fyra procent av alla vuxna.
➔ Kärnsymptomen vid adhd är uppmärksamhetsproblem, impulsivitet och hyperaktivitet. Dessa förekommer i kombination eller var för sig.
➔ Det är också vanligt att symptomen förändras med åren då till exempel hyperaktivitet blir mindre synlig, men kvarstår som en känsla av inre rastlöshet.
➔ Symptomen skiljer sig också mellan könen. Flickors problem kan vara av mer inåtvänd karaktär, vilket gör att de inte är lika lätta att upptäcka. Många pojkar får sin diagnos i grundskolan, medan flickor oftare diagnostiseras i tonåren, som vuxna eller inte alls.
➔ Utredningen för vuxna görs i regel inom vuxenpsykiatrin, där ett team av psykolog, läkare och pedagog arbetar tillsammans. Adhd behandlas med terapisamtal, ibland i kombination med medicin, där den vanligaste är centralstimulerande läkemedel.

Två kända kvinnor om att leva med adhd:

CAROLINE GIERTZ:

”Min adhd är en superkraft”

Programledaren Caroline Giertz, 61, fick sin adhd-diagnos när hon var 51 år.

Varför gjorde du en utredning?

– Min dotter gjorde en utredning, jag var där som förälder och blev intervjuad. Det var utredarna som sa att det nog inte skulle skada om jag också gjorde en utredning.

Vad har det inneburit för dig att få en diagnos?

– Vänner har sagt det till mig och jag tyckte de var jättelöjliga. Men när jag började läsa på var det otroligt mycket som föll på plats.

Hur reagerade din omgivning?

– Jag har aldrig känt mig ifrågasatt. Jag var redan så etablerad och så vuxen.

Vilka är dina bästa tips för att hantera dina utmaningar?

– Säg inte nej till din kraft, ditt mod och dina idéer, men lägg till en liten röst som tittar på det från ett annat håll. Döda inte energin, utveckla den.

Vilka är dina styrkor och svagheter kopplade till din adhd?

– Jag ser min adhd som en superkraft som är helt oriktad. Min stora utmaning är när jag får de här fantastiska idéerna. Som att börja tapetsera klockan två på natten. Då måste jag säga till mig själv ”det här är en jättebra idé, men måste jag göra det just nu?”. Mina idéer tog mig ibland till utmattningens gräns. Projekt som var illa förberedda, i fel tid, för lite tid. Det blev en enda röra av allting. Det var jobbigt och tog väldigt mycket energi. Men det är bättre nu.

– Men min adhd gör att jag vågar mycket. Jag har nyligen gått i pension, men har mer att göra än någonsin. I år har jag lanserat poddcasten Paranormalt och jag har även lärt mig spela ett nytt instrument som jag har designat. Det ser ut som en cello. Jag fick följa med artisten Meja till Japan och spela.

Medicinerar du?

– Ja, lite. Jag började medicinera dagligen efter min utredning, men jag tyckte dosen var för hög och att jag blev jättetråkig. Så nu punktmedicinerar jag när jag behöver få det där extra tålamodet. Det funkar jättebra för mig.

KAKAN HERMANSSON:

”Jag har tänkt att något är ‘fel’ med mig”

Mediaprofilen Kakan Hermansson, 38, fick sin adhd-diagnos när hon var 29 år.

Varför gjorde du en utredning?

– Jag har alltid tänkt att något är ”fel” med mig. Jag har känt mig så utanför, annorlunda och knäpp. Folk har under hela min uppväxt understrukit mina ”dåliga” sidor, som att jag tar plats, pratar mycket och har dålig impulskontroll. När en vän berättade om sin adhd-utredning kände jag igen mig till hundra procent och tog kontakt med min husläkare som tog mig på stort allvar.

Vad har det inneburit för dig att få diagnos?

– Jag förstod så mycket mer om mig själv, och jag har tagit min psykiska hälsa, och fysiska, på större allvar.

Hur reagerade din omgivning?

– De flesta blev inte så förvånade, men mina föräldrar undrade så klart om de kunde ha gjort något annorlunda i min barndom. Men jag tror en diagnos skulle ha varit mer stigmatiserad när jag var ung.

Vilka är dina bästa tips för att hantera dina utmaningar?

– Rent krasst, inse att den här världen inte är anpassad efter oss med adhd. Jag behöver vila, jag dricker inte mycket alkohol, min flickvän måste också förstå hur min adhd fungerar. Det är svårt att veta vad som är vad, min adhd eller jag. Det hjälper också att ha nära vänner med samma diagnos.

Vilka är dina styrkor och svagheter kopplade till din adhd?

– Jag är så sjukt snabb i huvudet. Smart, kul, impulsiv, påhittig med mera. Men jag har alltid haft mycket ångest. Jag har svårt att hantera vissa sociala sammanhang, men vem har inte det? Allt var så mycket värre när jag var ung, jag hade noll impulskontroll.

Medicinerar du?

– Nej, jag har aldrig gjort det. Jag är livrädd för att medicinera då jag inte vill inte bli passiv. I ärlighetens namn ser jag ingen anledning till att medicinera. Jag är perfekt.

Av Anna Hegestrand

Psst! Kolla in vår yogakurs som guidar dig till ett skönare liv – på bara 10 veckor!

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr