Vi har dragit ner på sockret i vår familj, och ersatt en del med honung. Jag har dock reagerat på hur mycket honung vi köper och att det nu hälls mängder av honung på gröten etc. Min fråga: är det nyttigare med honung eller lurar vi oss bara när vi bytt sockret mot honung? /Hälsointresserad

Kostexperten: Honung är nyttigare än socker (men stora mängder är inte bra)

Tanken är god att ersätta sockret med honung, men det låter som det blivit lite snett. Att dra ner på sockret är, som de flesta vet, en bra insats för hälsan. Problemen med socker är många; de tomma kalorierna, påverkan på blodsockret…

Jämför man socker och honung kommer honung helt klart att vinna. Honung är precis som socker relativt tomma kalorier men bidrar oftast med andra ämnen än bara sockermolekylen. Till exempel har en del sorter antiinflammatoriska och antibakteriella effekter. Dessutom kan honung innehålla andra sockerarter än vanligt socker (sackaros), vilket gör att det inte påverkar blodsockret på samma sätt. Men blir det ”mängder med honung”, lurar man sig lite.

LÄS OCKSÅ: Vilken honung är nyttigast?

Bättre att minska mängden sött – än att hitta bra substitut

Jag skulle rekommendera att minska mängden socker och sött totalt sett, istället för att hitta bästa substitutet. Får man ner användandet av socker och sötningsmedel kan man sedan välja det man tycker är godast, det som passar bäst till det enskilda tillfället.

I en kosthållning med en bas av näringsrika råvaror är lite socker då och då inte någon hälsofara. Det är de stora mängderna socker många får i sig dagligen som ställer till det. En första insats skulle kunna vara att säga att socker och andra sötningsmedel inte hör hemma vid frukosten.

Man skulle kunna göra en (kanske lite drastisk) liknelse mellan socker och alkohol. Många tycker att det är gott att dricka ett glas då och då. Vi förknippar det med festlighet, men vi skulle aldrig drömma om att ta en drink till frukost eller en vardagseftermiddag på jobbet. Kanske kan det hjälpa att se på sött och socker på samma sätt.

/Kristina Andersson

Kristina Andersson dietist

Kristina Andersson är näringsfysiolog och succéför­fattare till flera böcker om kost och olika dieter.

LÄS OCKSÅ: 4 saker som händer om du slutar äta socker – på bara 10 dagar!