2017 års nya superfoods maqui, vattenmelonfrön, chaga, nötoljor och aljer är både trendiga och nyttiga. Bli stark, boosta ditt immunförsvar och proppa dig full av vitaminer!

Acai, chiafrön och gojibär kanske toppade listorna över trendig superfood 2016 – men det var då. I år det helt nya delikatesser som kommer att pumpa oss fulla med nyttigheter. Här är årets fem hetaste superfoods, enligt engelska The Telegraph. Boosta kroppen och njut!

chaga maqui superfoods

1. Maqui bär ger järn och C-vitamin

Vad är Maqui? Maqui är bär som påminner om svartvinbär och som växer vilt i Sydamerika. Det smakar sött, friskt och en aning bittert. Här använder vi det framför allt i frystorkad pulverform.

Varför är Maqui bra? Bäret är proppat med C-vitamin och antioxidanter. Dessutom innehåller det mycket kostfiber, järn och kalium.

Recept på Maqui: Gör en smoothie på en banan, en dl färskpressad apelsinjuice och två tsk maquipulver. Mixa ihop ordentligt och njut!

Hur nyttigt är egentligen gojibär?

chaga maqui superfoods

2. Frön från vattenmelon ger B-vitaminer

Vad är vattenmelonfrön? Brukar du strö pumpafrön över din sallad, fil eller soppa? Nu är det dags att byta ut dem mot kärnor från vattenmelon. Kärnorna har behandlats så de blir av med den svarta färgen och äts sedan rostade, lättsaltade eller naturella. Smaken påminner om solrosfrön.

Varför är vattenmelonfrön bra? Fröna lär ska innehålla allt ifrån zink och järn till vitaminer, bland annat vitamin B) och bra fetter.

Recept på vattenmelonfrön: Gör en sallad på ruccola, chèvre, rödbetor och gurka. Toppa med lite honung och melonkärnor.

chaga maqui superfoods

3. Chaga svamp stärker immunförsvaret

Vad är chaga svamp? Chaga, eller sprängticka, är en svamp som växer på björkar och som brukar kallas för kungen av läkemedelssvamp. Det vanligaste sättet att få i sig den är förmodligen genom att dricka te på den. Den går att använda som bit men om du köper den i butik så är det vanligast i pulverform.

Varför är chaga svamp bra? Chaga sägs ska vara en antioxidantbomb som verkar antiinflammatoriskt och stärker immunförsvaret.

Recept på chaga svamp: Gör te på chagapulver och blanda med lite vaniljpulver, honung, muskot, kanel och valfri mjölk, så har du fått en smaskig chagachailatte.

chaga maqui superfoods

4. Nötoljor med massor av bra fetter

Vad är nötoljor? I år är ditt kök inte komplett utan en nötolja. Kallpressad olja på allt ifrån cashewnötter till hasselnöt blir allt mer populärt. Hur de används beror lite på vilken sort eftersom de har olika egenskaper och smaker. Något går bra att steka i medan andra får toppa salladen.

Varför är nötoljor bra? Det innehåller bra fetter som kroppen behöver.

Recept på nötoljor: Det beror på vilken olja du väljer. Men att toppa salladen med, istället för olivolja, funkar bra.

Därför är olivolja också toppen för din hälsa!

chaga maqui superfoods

5. Superfood 5: Alger

Vad är alger? Är det bara när du äter sushi som du får i dig alger? Dags att tänka om.

Varför är alger bra? Alger innehåller bland annat järn, selen, vitaminer, nyttiga fetter (det är en bra omgega 3-källa) och protein.

Recept på alger: Blanda ner valfri favoritalg i din sallad, wok smoothie eller soppa. Här hittar du goda recept med alger, gjorda av ToppHälsas dietist Karin Magnusson!

Läs också: 15 nyttiga råvaror som håller dig mätt längre.

Vill du läsa mer sånt här? Följ ToppHälsa på Facebook för att inte missa det senaste inom kost, träning och hälsa!