Årets Topp-prestation 2015: Shahrzad Kiavash

Grattis Shahrzad till utmärkelsen Årets Topp-prestation!

– Vad roligt, jag blir generad, men tack så mycket, vilken ära!

I augusti genomförde du ditt första triathlon. Grattis till det också! Hur viktigt har det varit att ha ett mål?

– Även om en olympisk distans i triathlon kändes stort och stundtals ouppnåeligt är det viktigt att ha något konkret att jobba emot. Ett tidsbegränsat mål med delmål på vägen gav min tillvaro en mening. När jag vaknade på morgonen, även om jag hade en dålig dag, var trött eller benen gjorde ont – visste jag att målet och resan dit är viktigare än så.

Varför blev det just triathlon?

– Det var helt och hållet min tränare Kajsa Anderssons idé. Hon tyckte att triathlon skulle bli en utmaning men också en allsidig belastning på min kropp. Jag påpekade att jag var rädd för vatten, aldrig hade cyklat på riktigt och hatade att springa (även med underben) men Kajsa sa att vi löser det. Och hon hade förstås helt rätt!

Efter ditt triathlonlopp genomgick du en ny operation. Ena benet reamputerades.

– Högerbenet hade nerver som var i kläm och protesutprovningen var svår. Det opererades igen. Nu väntar läkning och nya proteser, men triathlon kommer jag definitivt att fortsätta med. Jag har mycket att hämta – och mycket, mycket kvar att lära. Rio är fortfarande på tapeten, men beslut tar vi när benet läkt färdigt. och under tiden kommer jag vara ute och föreläsa mycket, vilket är givande och superroligt.

Motivering:

Tycker du träningen ibland känns tuff? Då skulle du träffa Shahrzad Kiavash. 2012 drabbades hon av en ovanlig bakterie, var nära att dö och tvingades amputera sina båda underben. Hon ville ta livet av sig, men började träna, återfick livsglädjen – och satte som mål att genomföra ett triathlon. Trots att hon var rädd för vatten, aldrig hade löptränat och inte cyklat på riktigt. Och den 23 augusti lyckades hon! Till publikens, och medtävlares jubel, sprang hon i mål i Stockholm triathlon. Och började genast drömma om Paralympics i rio!