Alger är hetaste superfooden just nu! Och det är inte så konstigt. Alger är nämligen fulla av smak och vitaminer, flera sorter innehåller eftertraktat omega 3 – och dessutom kan de bidra till att rädda världshaven. Men hur äter man alger, och vilka alger passar dig bäst? Topphälsa guidar dig!

Här får du tips på sju spännande algsorter att näringsboosta din mat med.

Kolla vad som är algen för dig – och dina behov.

LÄS ÄVEN: 3 snacks helt utan socker – shoppa nyttigheterna som stoppar sötsuget 

NORI – så äter du alger
NORI – Algen som är en proteinbomb

Nori är den gröna algen som används till sushirullar. Upp emot fyrtio procent av innehållet består av protein och den är dessutom rik på flera vitaminer och mineraler. Vill du inte göra egen sushi så smula norin och strö den över salladen, i grytan eller i woken.

CHLORELLA – Veggofavoriten

Chlorella är en grön alg med gott rykte i veggokretsar. Detta tack vare sitt höga innehåll av protein, järn, vitamin B12 och omega 3- ämnen som ofta är svåra att få i sig om man inte äter kött och fisk. Blanda en sked chlorella tillsammans med havremjölk, banan, bär och lite honung – mixa, och du har en supersmoothie.

alger så kan du äta havssallad
HAVSSALLAD –
Mycket kalcium

Grönöalgen havssallad kan användas som vilken sallad som helst. Men till skillnad från sina landväxande släktingar är den riktigt näringsrik. Eller vad sägs om vitamin A, folsyra, magnesium, järn och inte minst – kalcium.

alg wakame
WAKAME – Algen som b
ränner lite extra

Wakamealgen, sesamolja, vinäger, socker, soja, vitlök och chili är en klassisk sallad på sushirestaurangerna. Wakamen är då blötlagd och därför illgrön, köper du den torkad är den svart. Den innehåller mycket mineraler, däribland kalcium. Wakame lyfts ibland fram som en bli-smal-alg. Den ingår i ett flertal dieter och har i ett par studier visat sig kunna öka kroppens förbränning.

din alger-guide
KOMBU – 
Jod-boost

Kombu är en brunalg som när den säljs i pulverform ofta går under namnet kelp. Kombu anses vara ett av de mineralrikaste livsmedlen som finns. Framför allt är algen rik på jod som normaliserar produktionen av sköldkörtel-hormoner och skyddar sköldkörteln, som ansvarar för reglering av kroppstemperatur och kroppens metabolism.


artikel om hur man ska äta alger och vilka alger man ska äta när
DULSE – 
Vegetariskt bacon

Dulse är en rödalg med högt innehåll av mineraler, framför allt av järn (högst av alla alger!). Järn behövs för bildning av röda blodkroppar och syretransport, och brist på järn visar sig ofta som trötthet. Smaken på dulse är milt kryddig, nästan lite rökig och den kallas ibland för ”havets bacon”. Servera dulse rå
i sallader eller på mackan eller låt det ge en djupare dimension till en risotto.

hur äta alger
SPIRULINA – 
Näringsmässigt komplett

Spirulina är en mikroskopiskt liten blågrön alg som sägs innehålla den mest kompletta blandningen av näringsämnen jämfört med alla andra födoämnen i världen. Bland annat är den rik på amino-syror, omega 3, mineraler, vitaminer, och antioxidanter. Spirulina säljs som pulver och är perfekt att boosta smoothien eller juicen med.

LÄS OCKSÅ: 3 superfoods som gör dig pigg och alert – här är Jamie Olivers bästa tips

Enkelt att krydda med alger

 • Kombu innehåller en naturlig smakförstärkare och kan användas som salt. Den ger den femte grundsmaken, umami. Ingår ofta i örtsalt, eller så kan man mortla lite och lägga i till exempel soppor och grytor.
 • Dulse kan också användas istället för salt, i till exempel marinader och dressingar.
 • Nori – de gröna ”arken” i sushirullar – kan användas som krydda om man delar den
  i små flagor.

Text: Karin Magnusson Foto: Thinkstock

 

äta alger recept

Goda recept med alger
– av Topphälsas dietist Karin Magnusson

Soppa med kyckling och wakame

4 portioner

 • 400 g kycklingkött
 • 200 g torkad wakame
 • 2 msk rapsolja
 • 1 äpple
 • 1 morot
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 gul lök
 • ½ purjolök
 • 5 dl hönsbuljong
 • 1 dl japansk soja
 • 2 msk farinsocker

Gör så här:

Lägg wakamen i blöt. Tärna äpple och morot, hacka vitlöken och lök, ansa och strimla purjolöken fint. Fräs äpple, morot, vitlök, lök och purjolök
i rapsoljan. Häll på buljong,
soja och farinsocker. Ta upp wakamen ur vattnet och krama ur den. Lägg i den i soppan och koka upp. Tillsätt den strimlade kycklingen och sjud soppan på svag värme i 5 minuter.

Veggo? Byt kyckling mot quorn och hönsbuljong mot grönsaksbuljong. Mer kolhydrater? Servera med kokt ris.

Här är ett riktigt bra och gott recept på buljong!

Spirulina smoothie – Mango & spenat

4 portioner

 • 1 paket fryst mango
 • 1 påse bladspenat
 • 1–2 bananer
 • 6 dl vatten
 • 2–4 tsk spirulina

Mixa och drick!

 

Spirulina smoothie – Grön & fräsch

1 person

 • ½ avokado
 • 1 kiwi, 1 näve babyspenat
 • 1 dl färskpressad apelsinjuice
 • 1–2 tsk spirulinapulver
 • ½ banan

Mixa och drick!

Ps. Alger kan ge långt liv

I Japan har man ätit alger i alla tider. På ön Okinawa där befolkningen äter en algrik kost har de bland den högsta medellivslängden i världen.

LÄS OCKSÅ: 7 anledningar att använda mer kokosolja

 

Fredrika Gullfot, algbonde: ”Alger är supernyttiga – på olika sätt!”

Hammenhög på Österlen är känt för sina blomodlingar. Nu odlas här också alger. Fredrika Gullfot är algbonde, driver företaget Simris, och utsågs nyligen av hajpade tidningen Wired till en av årets innovatörer – med potential att förändra världen!

Varför är det bra att äta alger?

– Folk tänker ofta på ”alger” som det vore en och samma sak, men i själva verket finns det många olika alger som är supernyttiga på olika sätt. En del är rika på protein, andra har mycket antioxidanter eller mineraler. Och så finns det alger som har höga halter essentiella fettsyror. Variationen är lika stor som för vanliga grönsaker och superfoods.

– Det jag tycker är mest spännande är de alger som man kallar för mikroalger, alltså inte sjögräs och tång, utan mikroskopiskt små alger som är som små soldrivna superfoodfabriker. De har jättehöga koncentrationer av näringsämnen.

De här algerna är bas i näringskedjan, vilket innebär att de tillverkar essentiella näringsämnen – bland annat omega 3 – som djur och människor behöver.

Ni säljer alger i form av kosttillskott, teer och crisps. Hur äter du dem helst själv?

– Ha ha, jag kör nog hela spannet. Givetvis vår egen omega  3 från de alger vi odlar, men det blir en hel del te också. Favoriten är vår soltorkade spirulina, crunchig, smakar lite kantarell och fantastisk att strössla över en avokadomacka eller bönpasta.

– Eftersom jag tränar mycket gillar jag också astaxantin, som
sägs vara bra för uthållighet och återhämtning. Det används  också som ”skönhetspiller” av bland andra Madonna, har jag fått höra.

I dag säljs alger mest torkade eller i pulverform. Blir alger färskvara framöver?

– Absolut. Jag tror framför allt att man kommer se en hel del alger i vegoburgare och liknande, eftersom de ger en härlig umamismak.

Din favoritalg?

– Vår favoritalg heter Phaeodactylum tricornutum och är en kiselalg som är väldigt rik på omega 3. Den är jättefin och ser ut som små månskäror i mikroskop. Och den kan hjälpa till att rädda haven, eftersom man slipper fånga så mycket fisk till fiskolja.

Text: Eva Gussarsson

Psst! Ännu mer nyttiga saker att äta, och hjälp med hur du ska tänka kring mat, får du i ToppHälsas onlinekurs:

Gå ner i vikt – och stanna där!

 • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
 • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
 • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
 • Diskutera med både Karin och andra deltagare!