Jag har precis börjat träna och försöker också tänka på vad jag äter. Jag har förstått att protein är viktigt när man tränar, men hur mycket protein behöver man egentligen äta? Min PT tycker att jag ska äta kvarg och keso varje dag och gärna en proteindrink på kvällen innan jag lägger mig. Behöver man det? Jag tränar fyra gånger i veckan. Styrka två dagar, mer konditionsinriktat de andra två dagarna. Tänker också på allt prat om att mjölk kanske inte är så bra för vår hälsa. /Carina  

Kristina Andersson dietist

Kristina Andersson är näringsfysiolog. Hon svarar på dina frågor om kost & näring. Mejla kristina@topphalsa.se.

Kristina: Det är ingen idé att superboosta med protein

Protein har blivit superstort inom träningsvärlden. Anledningen är enkel. När vi äter protein ger det dels signal till kroppen att bevara muskler, dels signal att bygga mer muskler.

Denna koppling – och framför allt den mängd protein som krävs – överdrivs dock ofta kraftigt. Det grundläggande behovet av protein ligger det på 0,8 g per kilo kroppsvikt. Säg 1 g för enkelhetens skull. Det innebär att en person som väger 70 kg behöver 70 gram protein per dag. Styrkeidrottare kan tjäna på att öka intaget till närmare 2 g per kilo kroppsvikt. Men det finns inga studier som visar någon som helst fördel med proteinintag över 2 gram. Effekten planar ut där.

70 eller 140 gram protein säger kanske inte så mycket, det gäller ju att veta hur mycket protein maten innehåller. Kött, fisk, fågel ligger på ca 20 procent protein. Ägg, kvarg, keso etc på ca 12–15 procent protein. Mjölk och yoghurt ca 3,5 procent, baljväxter ca 10–20 procent osv.

Med enbart dessa livsmedel skulle 70 g täckas av 200 g kött/fisk/fågel och 200 g kvarg. Men protein finns också i bl a havregryn, pasta, spannmål (ca 14 procent), grönsaker några procent, nötter ( 10–25 procent) och så vidare. Vi får alltså enkelt i oss rätt mängd protein med varierad kost, utan tillskott.

LÄS OCKSÅ: 10 proteinrika och nyttiga livsmedel för dig som inte vill äta kött

Just mejeriprotein har visat sig vara extra intressant för att ge dessa signaler. Men de aminosyror (byggstenar) i mejeriprodukter som står för den effekten finns även i annan mat, så man behöver inte äta mejeriprodukter bara för att man tränar.

Att mejeriprodukter skulle vara farligt för oss finns det inte heller belägg för. Åtminstone inte för alla. Däremot kan en mer varierad kosthållning vara att föredra. Gärna en välbalanserad måltid som du ändå skulle äta (typ frukost, lunch eller middag).

LÄS OCKSÅ: 15 råvaror som håller dig mätt länge (och mättar snabbt!)