Att dubbeldippa är ofta ett givet val för den som kan sina snacks. Men värnar man om sin hälsa bör man motstå frestelsen, enligt en ny studie som lägger ljus på hur ofräscht det faktiskt är.

Det är sommar, semestern står för dörren och Sverige skördar oanade framgångar i fotbolls-VM. Det finns onekligen saker att fira. Kanske med ett glas svalt vin och lite grönsaksstänger med dipp? Eller vad sägs om chips?

– En utmärkt idé, svarar nog de flesta.

Så långt, allt lugnt. Sedan kommer vattendelaren – i bästa fall. En rutinerad snacksare kan ta saken för givet, men för gemene man hovrar frågan gällande dubbeldipp i luften. Är det okej?

LÄS MER: 7 bästa mellanmålen för att gå ner i vikt

Våga vägra dubbeldipp

Om man håller sin hälsa kär bör man här invända och säga nej. Detta efter att en grupp forskarstudenter vid Clemson University kommit fram till att dubbeldipp leder till rena epidemin vad gäller bakterier. Deras undersökning visade ett chips som hade dubbeldippats hade 1000 gånger fler bakterier än ett chips som bara hade varit nere i dippsåsen och vänt en gång.

LÄS MER: Popcorn – därför är de nyttiga och bra för din hälsa!

Risk för influensavirus

Orsaken till detta är att bakterier sprids via saliv. Så när man har dippat och tagit sin första tugga för att sedan dippa den halvätna, låt säga grönsaksstaven, igen så förs bakterierna från salivet ner i dippen. Och för varje dubbeldipp ökar alltså risken för att bli smittad av ett influensavirus, då saliv är den vanligaste smittokällan för influensa.

Så för att kunna fortsätta njuta av sommaren kan vi väl alla bara enas kring att skippa dubbeldippen? Det är ju trots allt bara girigt – och uppenbart ofräscht.