Hundarna och joggingen blev Pernillas räddning ur ett destruktivt förhållande. Här berättar hon om hur hundar och att jogga med dem blev en del av hennes vardag.

Pernilla öppnar dörren och ut skuttar valpen Noak. Med bestämdhet säger Pernilla Bergqvist åt honom att sluta hoppa och bita. Han tittar på matte och lyssnar.

Pernilla utstrålar energi och glädje, trots att både hon och dottern just legat däckade i influensa. Noak håller dem sysselsatta, dygnet runt, oavsett sjukdom.

Vi sätter oss i köket med varsin kopp te, medan Noak sakta kommer till ro och slumrar in på golvet.

– För cirka tio år sedan träffade jag en man från det högre samhällsskiktet, säger Pernilla. Han var otroligt trevlig och jag föll för hans charm. Han fick mig att känna mig så speciell. Jag tänkte för första gången i mitt liv att jag skulle våga satsa på en relation. Vi fick en dotter. Fem år senare, efter en rad händelser, tog jag min dotter i handen en dag, och vi gick rakt ut genom ytterdörren … med bara de kläder vi hade på oss. Det var första gången på flera år som jag tagit ett bra beslut. Och jag tänkte: ”Det här kan aldrig hända mig”.

Efter flera år i det dåliga förhållandet kunde Pernilla andas igen, och känna att hon hade ett människovärde, trots allt. Hon hade tagit skada på så många sätt. Hon var fysiskt, psykiskt och mentalt nedbruten. Hon hade fått social fobi, och hade svårt att känna sig trygg i nya sammanhang. Pernilla fick ett nytt boende för sig och dottern och hade sen ”turen” att möta ett helt radband av räddande änglar, i kvinnliga gestalter.

– De första två kvinnorna jag träffade var en KBT-terapeut, och jobbcoachen Maria Westlander. För KBT-terapeuten berättade jag om allt som jag varit med om, och hon remitterade mig vidare till olika instanser. Jag gick till henne en gång i veckan i fyra år. Utan henne hade jag inte överlevt. Hon höll mitt huvud ovanför vattenytan. Hon var så viktig för mig. Maria, jobbcoachen, hjälpte mig att inte falla in i gamla mönster. Jag ville tillbaka till säkerhetsbranschen där jag hade jobbat i många år, och var trygg. Men Maria fick mig att tänka i nya banor: ”Vad vill jag göra? ” och ”Vad kan jag göra?”

Pernilla bestämde sig då för att göra det hon alltid velat. Så hon sökte praktikplats på Stockholm Hundforum, ett hunddagis på Kungsholmen. Hundar var något som hon kunde. Hon hade vuxit upp med flera hundar av olika raser, och redan som nioåring fixade hon själv ett extraknäck på en kennel i Brämhult. På Hundforum promenerade man med hundarna ett par gånger per dag, och Pernilla tänkte: ”Man borde ju kunna springa med dem också.”

– Jag har tränat mycket ända sedan jag var liten, friidrott och hästar, sen cykling och löpning. I 20-årsåldern anmälde jag mig till alla tuffa lopp, som Ultramaraton, Stockholm maraton och Bergsmaraton. Jag var med i en Triathlon-klubb ett tag. Jag har fysisk förmåga och talang. Allt sitter i huvudet och det handlar om mental styrka och beslutsamhet.

Pernilla talade med hunddagisets chef Zanna Bergersen om att jogga med ett par hundar och Zanna var odelat positiv. Så blev det.

– Jag startade med ett litet gäng, sen blev det fler och fler och i dag är vi ett riktigt järngäng.

När hundarna kommer på tal skiner Pernilla som en sol, av ren och skär kärlek.

– De är mina guldklimpar. Vi är en enhet som springer både i storstadsmiljö och över stock och sten i naturen. Hundarna känner sammanhållningen. Det är en sådan ordlös kommunikation mellan oss. För dem är det som att gå till jobbet när de går till dagiset och springer och samarbetar med kompisarna. Om en hund blir trött när vi springer, så kan den som ligger i täten uppfatta det, backa bakåt i ledet och lägga sig bredvid den trötta hunden, för att stötta den.

Pernilla säger att hon och hundarna lär sig av varandra. Det är nu två år sedan hon startade Hundjoggen, som fungerar som en tilläggstjänst på dagiset. Ägarna är så tacksamma för att deras hundar nu veckovis får löpträna. Och att göra det ger Pernilla både endorfiner och djup lycka av samhörighet: djur – människa – natur.

– De flesta människor och djur är gjorda för att springa. Det är 90 procent mentalt och tio procent kroppsligt. Och om ett par år tror jag att många kommer att jogga med hundar. Det är vetenskapligt bevisat att hundens roll i samhället är bra för människor, genom att den ger ökad livslängd, sänker blodtrycket och gör människor mindre deprimerade.

Det som har gjort henne till den hon är i dag, är alla de goda människor och bra krafter hon har haft omkring sig under de senaste åren.

– Mitt mål är att kunna ge tillbaka det jag fått. Ännu vet jag inte riktigt hur, men det kommer att komma till mig. Jag är tacksam för det jag varit med om, för det har lett mig fram till det liv jag har nu.

Pernillas styrke-tips:

  • Var inte rädd för att ta hjälp. Det är det bästa du kan göra mot dig själv. Och hjälpen finns.
  • Det positiva med att hamna i en svår situation är att du dör den stora ego-döden, och ur den kommer kreativiteten. Jag ”återuppstod” på grund av de fantastiska kvinnor som jag kom i kontakt med.
  • Löpningen är otroligt läkande, vilket är vetenskapligt belagt. Så spring!
  • Var inte rädd för att misslyckas. Det är helt okej! Upp på fötterna igen. Låt oss bli bättre på det.

hundjoggare
Pernillas löparkompisar, namn och ras, från vänster: Minna – breton, Exxon – springer spaniel, Kiro – blandras (bland annat lapphund), Funny – flat coated retriver,  Stella (liggande) – dansk-svensk gårdshund, Valter – lagotto, Jax – dansk-svensk gårdshund, Tea – waktelhund, Felix – golden retriever, Moltass – springer spaniel och Jambo – svart labrador.

Av Birgitta Stolt Foto Theresia Köhlin

Psst! Följ med och spring och testa massor med andra träningsformer på någon av ToppHälsas träningsresor!

TRÄNINGSRESA TILL PALMA

När: 8-15 sept
Pris: 15 495 kr (14 695 kr för ToppHälsas prenumeranter)
Vad ingår: Flyg t/r, mat på flyget, transfer, del i dubbelrum, halvpension, ToppHälsas aktiviteter.

YOGA RETREAT PÅ SHANTI SOM, MARBELLA

När: 13-16 samt 16-19 okt
Pris: 7 200 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, frukost, snacks och middag alla dagar, alla schemalagda yoga-klasser, föreläsningar, workshops och hike.

TRÄNINGSHELG: THAIBOXNING, YOGA & SPA PÅ SKEPPARHOLMEN

När: 13-14 okt
Pris: 3 995 kr
Vad ingår: Thaiboxning, dynamisk flow yoga, pilates, samt övriga pass på schemat. Exklusiv tillgång till spa och gym. Del i dubbelrum, alla måltider, aktiviteter. Dessutom en föreläsning med thaiboxaren Rickard Nordstrand