Bli starkare och förebygg skador genom att träna upp din balans. Här får du några bra övningar så att du kan börja träna balansen redan idag.

Locka fram lindansaren inom dig. Din rätta svansföring. Ditt inre yin och yang. För en av grundpelarna i all träning är bra balans. Utan den skulle vi varken kunna sitta, gå eller stå. Med vinglig balans under träningspasset är det lätt att vi gör övningarna på fel sätt. Träningen blir inte lika effektiv och skaderisken ökar.

– Genom att träna balansen förebygger du skador som stukningar, säger sjukgymnast Marie Larsson, som skrivit boken Träning som funkar.

– Med bra balans behöver du inte lägga en massa energi på att bara hålla den. Istället kan du fokusera på att bli bättre på vad du gör. Som att springa snabbare eller hoppa högre.

Testa din balans med en övning från boken:

Rita en cirkel, 50 cm i diameter. Stå på ett ben mitt i cirkeln och blunda. Försök att stå kvar utan att sätta ner foten eller röra dig utanför cirkeln.

Kan du stå kvar i 60 sekunder har du bra balans. Om inte är det dags att få in balansträning i vardagen – med fem minuter om dagen märker du resultat redan efter några veckor.

5 balansövningar att göra i vardagen och på gymmet:

1. KÖR TUPPEN.

Stå på ett ben när du knyter skorna, pratar i telefon eller borstar tänderna. Ta chansen när det passar, helt enkelt.

2. BLI ROBIN HOOD.

Välj bort asfaltsdjungeln – ta i stället en skogspromenad där du klättrar över stock och sten.

3. LEK BLINDBOCK.

Om du är på gymmet, lägg till en balansövning när du ändå tränar. Gör ett utfallssteg där du landar på en mjuk matta, eller blunda under någon av övningarna.

4. BALANSERA MERA.

Lyft en hantel över huvudet på balansplatta eller på ett mjukt underlag. Styrketräningseffekten minskar lite, men balansen kommer i fokus!

5. DRAKEN MED ROTATION

Gör så här: Stå med fötterna höftbrett isär. Håll en vikt i höjd med magen.

Lyft ena benet tills knät hamnar i linje med höften. Fäll kroppen framåt, släpp vikten rakt ner och sträck benet rakt bak. Stanna när kroppen bildar ett T. Stabilisera ryggen och lyft inte benet för högt.

Gå tillbaka till stående, lyft upp knät och vrid kroppen över det böjda benet.

Tänk på: Håll ryggen stabil utan att krumma eller svanka. Se till att höften på det benet du står på inte åker ut åt sidan.

Övningen tränar: Balans och stabilitet under rotation.

NUVARANDE Bättre balans nu – här är 5 effektiva övningar
NÄSTA Annika Jankells 6 bästa hälsotips – för både kropp och själ