Att förstå kroppens signaler är superviktigt – men inte alltid det lättaste. Så vad ska du hålla koll på? Vad beror alla små konstiga symptom på? Och vad kan vara riktigt, riktigt allvarligt?

Har du blåsor och sår i munnen? Eller ryckningar i ögat? Eller kanske en beläggning på tungan? Kanske försöker din kropp säga dig någonting! Här är en liten guide som tar upp både lindrigare besvär – och allvarliga varningstecken. Känner du igen dig? Tänk på att det alltid är bättre att söka råd en gång för mycket, än att sticka huvudet i sanden!

8 symptom att hålla koll på

1 BELÄGGNING PÅ TUNGAN:

Kan vara tecken på vitaminbrist!

Svampinfektion (candida) i munnen är vanligt och ser ut som vita/gräddfärgade prickar i munhålan. En vit beläggning på tungan kan även bero på ökad mängd bakterier, som kan ge dålig andedräkt. Du kanske sover med öppen mun, är muntorr – eller har en B-vitamin-brist. Men en vit beläggning/vita prickar kan också vara tecken på diabetes och andra sjukdomar. Det kan du göra själv: Ofarlig vit beläggning kan behandlas med tungskrapa. Sugtabletter kan vara bra om du är torr i munnen.
Gå till läkare: Om du är det minsta osäker: Prata med vårdcentralen eller din tandläkare.

2 BLÅSOR OCH SÅR I MUNNEN:

Immunförsvaret kan vara nedsatt

Blåsor eller sår i munnen är relativt vanligt. Förkylningsblåsor, afte, kan bero på flera saker, visar forskning från Sahlgrenska akademin: som nedsatt immunförsvar, obalans i bakteriefloran i munnen, till exempel. Även svampinfektion och herpesvirus kan ge blåsor/sår i munnen. Muntorrhet ökar också risken för att få sår i munnen.
Det kan du göra själv: Munblåsor läker ofta av sig själv, men gör det ont finns lindrande medel på apoteket. Sugtabletter mot muntorrhet och minskad stress kan minska risken för sår i munnen.
Gå till läkare: Om såren/blåsorna inte läker inom 14 dagar, om du får återkommande problem eller det gör så ont att du har svårt att äta. Sår/blåsor i munnen kan också vara symptom på annan sjukdom.

3 SPRICKOR I MUNGIPORNA:

Kanske har du blodbrist?

En morgon svider det plötsligt i mungiporna. Det utvecklas till en spricka, blir rött, kanske inflammerat – och gör ont! Problemet kan ha olika orsaker: Att slicka sig om läpparna, torr hud – eller brist på B12 eller järn som kan ge blodbrist. B12 finns i mat från djurriket; kött och mejeriprodukter, och till exempel vegetarianer kan få brist. Risken är sedan att bakterier/svamp samlas i sprickorna och gör det värre.
Det kan du göra själv: Slicka dig inte om läpparna, undvik att pilla på såren. Skydda läpparna med oparfymerad, mjukgörande kräm. En del testar tillskott med vitamin B12.
Gå till läkare: Misstänker du att du har blodbrist, ta kontakt med vårdcentralen för att testa dig.

4 AKNE:

Hormoner eller medicin kan vara boven bakom finnarna

En del har akne som vuxna – andra har det vissa perioder i livet. Under puberteten är det vanligt, men också under klimakteriet. Talgkörtlarna påverkas av hormoner. Aktiviteten i talgkörtlarna ökar och det blir små inflammationer i talgkörtlarna, vanligtvis i ansiktet, på bröstkorgen och ryggen. Även vissa mediciner kan orsaka akne. Och inte minst stress!
Det kan du göra själv: Eftersom hormoner, ärftlighet och hudtyp spelar in, kan det vara svårt att helt förebygga – men du kan definitivt minska besvären med rätt typ av hudvård. Kontakta en hudterapeut eller hudläkare för råd. Kläm aldrig på finnar, se till att återfukta huden efter skonsam rengöring. Ett tips! Pilla aldrig med fingrarna i ansiktet, det ger mer bakterier – och mer finnar.
Gå till läkare: Om det uppstår böldliknande förändringar med risk för ärrbildning finns medicin att få via hudläkare.

5 GUL HUD:

Äter du mycket morötter?

Om din hud har fått en gul ton, kan det bero på att du får i dig mycket betakaroten (finns naturligt i bland annat morötter), vitamin A och vitamin C. Gul hud är ofarligt, men minska gärna på intaget. Gula ögon är däremot allvarligt och kan vara tecken på att du har leverproblem, problem med gall-, bukspottskörtel eller en blodsjukdom.
Det kan du göra själv: Om huden har en gul ton – undvik att äta för mycket tillskott med vitamin A, C eller betakaroten.
Gå till läkare: Så fort du upptäcker att du har gula ögonvitor.

6 RYCKNINGAR I ÖGONEN:

Kan vara stress

Ryckningar i ögonen är egentligen kramper i de små musklerna runt ögat och är nästan alltid helt ofarliga. De beror ofta på stress, trötthet, koffein, besvär med kontaktlinser, torra ögon eller allergi.
Det kan du göra själv: Drick vatten så du inte är uttorkad. Minska på kaffet. Har du torra ögon, finns ögondroppar/ gel på apoteket. Testa att äta magnesiumtillskott, vilket kan påverka om du har en brist. Ryckningarna kan lindras med försiktig massage med varmt vatten. Håller det i sig flera dagar kan du prova ögondroppar med antihistamin. Har du kontaktlinser och problemen återkommer, kolla med din optiker.
Gå till läkare: Om ryckningarna tilltar, framförallt hos kvinnor över 50 år, kan det vara blefarospasm, ett kroniskt tillstånd. Då bör man söka vård.

7 RÄNDER OCH VITA FLÄCKAR PÅ NAGLARNA:

Mer ett skönhetsproblem än medicinskt

Randiga eller räfflade naglar är vanligt och betraktas som en normalvariant, ofta har flera i familjen det. Det har också tendens att öka med åldern. Men nagelförändringar kan också vara ett tecken på psoriasis eller inflammatorisk artrit. Vita fläckar beror i allmänhet på någon liten skada på nageln, alltså inte främst kalciumbrist.
Det kan du göra själv: Se till att äta bra så du får i dig alla näringsämnen. Är naglarna väldigt mjuka, använd gummihandskar när du till exempel diskar. Det finns också medel som förstärker naglarna.
Gå till läkare: Om fårorna är väldigt djupa, kolla så du inte har brist på till exempel kalcium. Får du förändrad färg på naglarna (om de blir gula, vita eller blå), kan det vara symptom på sjukdom.

8 UPPBLÅST MAGE:

Vi fiser för lite!

Uppblåst mage är ett vanligt problem, 70 procent har någon gång lidit av det. Det beror helt enkelt på att magen är full; av mat, vätska – eller gas. Besvären är oftast lindrigast på morgonen och brukar förvärras under dagen. Stress påverkar. Vad vi äter – till exempel fiberrik mat som bönor och lök, men också socker – kan påverka. Också hormoner, svampinfektioner, förstoppning och IBS kan ge uppblåst mage.
Det kan du göra själv: Se över dina matvanor, ät regelbundet, gå på toa regelbundet, minska på stressen, minska på socker och sötningsmedel som xylitol – och rör på dig! Sitt inte stilla timme efter timme. En FODMAP-lista visar vilken mat du bör undvika om du lätt får uppblåst mage (finns på nätet).
Gå till läkare: Om du har allvarliga/ förändrade besvär, ändrade avföringsvanor eller smärtor. Uppblåst mage kan vara ett symptom på till exempel glutenintolerans, vilket är viktigt att behandla. Sök vård omedelbart om du plötsligt får väldigt ont i magen och/eller kräks blod.

Så hälsokollar du dig själv!

Gör det till en vana att då och då göra en snabb hälsokoll för att upptäcka eventuella sjukdomar i tid:

  1. Känn efter knölar i brösten, armhålorna eller på halsen.
  2. Kolla dina födelsemärken. Har något ändrat färg, form eller storlek?
  3. Har du sår som inte läker eller som har uppstått utan uppenbar anledning? Då ska de undersökas.
  4. Hur går det på toa? Är du ovanligt törstig och kissar oftare än vanligt? Eller har avföringen förändrats utan att du ändrat kosthållning eller haft en infektion? Titta i toaletten för att upptäcka blod i urinen eller avföringen.
  5. Har du fått sämre aptit och ofrivilligt gått ner i vikt? Då är det något som inte står rätt till.

Gå till läkare direkt om…

…du upptäcker knölar

Knölar kan vara helt ofarliga och bero på svullna lymfkörtlar vid en vanlig förkylning. Men de kan också vara symptom på cancer.
Gå till läkare: Om du upptäcker knölar utan att ha en infektion i kroppen. Knölar på kroppen som inte är kopplade till pågående infektion och som (oftast) inte gör ont ska man ta på allvar. Knölar på hals, ljumskar eller armhålor som kommer vid övre luftvägssymtom och sedan minskar i storlek behöver man i inte oroa sig för.

…dina födelsemärken förändras

Det är normalt att födelsemärken bleknar lite med i tiden – eller mörknar lite när du solar. Ibland ”upptäcker” du kanske också ett födelsemärke som kanske faktiskt funnits där tidigare, du har bara inte tänkt på det. Men förändringar kan också vara cancer, varav den allvarligaste är malignt melanom.
Gå till läkare: Om ett födelsemärke ändrar färg, form, storlek. börjar klia eller blöda.

…det blöder när du bajsar

Blod i avföringen kan ha många orsaker. Det kan vara hemorrojder (som är ofarligt), bero på en inflammatorisk tarmsjukdom – och det vara tecken på allvarlig sjukdom som tumörer.
Gå till läkare: Om du upptäcker blod i avföringen (och inte säkert vet att det beror på till exempel hemorrojder eller analsprickor/fissurer), ta kontakt med läkare.

…du får kronisk eller allvarlig huvudvärk Ont i huvudet har nog alla då och då. Det kan bero på stress, spända muskler, förkylning, synfel eller migrän. Men en plötsligt påkommen svår huvudvärk kan vara tecken på hjärnblödning. Huvudvärk under längre tid, som är värst när man ligger ner, kan tyda på ökat tryck som man kan få vid till exempel hjärntumör. Tips! Att stretcha eller massera stela muskler kan lindra spänningshuvudvärk. Mot migrän finns medicin, den ska tas så fort du får känningar.
Gå till läkaren: Om huvudvärken varar under en längre tid och förvärras när du ligger ned, eller om du får en plötslig, svår huvudvärk som inte är kopplad till migränanfall.

Tips! På 1177.se finns en funktion där du kan knappa in dina symtom och se vilka råd du får, vad du själv kan göra – och när du behöver ta kontakt med sjukvården: 1177.se/vanliga-symtom/

Av Sofia Tarvainen & Eva Gussarsson

Psst! Vill du lära dig mer om träning och hälsa?
Kolla in vår succébok:
stora boken om din hälsa

Lite ur innehållet:
➔ Så får du ordning på mat, träning och sömn
➔ Hitta dina socker-fällor och bli kvitt sötsuget
➔ Test: Vilken träning passar dig?
➔ Vägarna till hållbar viktsuccé
➔ Sov gott med metoderna som funkar

Köpknapp_rosa