Humörsvängningar, depression och uppsvullen mage är vanliga symptom på PMS. För Lisa Eriksson, som led av en svårare form av PMS, PMDS, blev livet ohållbart. Men hon hittade en lösning – en naturlig behandling för att må bra också när hormonerna röjer i kroppen!

Känner du dig ibland oförklarligt nedstämd? Får du vissa dagar en oemotståndlig lust att tömma kylskåpet på allt sött? Eller blir magen uppsvälld som som en ballong? Ungefär var tredje kvinna lider av PMS (premenstruellt syndrom), någon sorts besvär dagarna innan mens. Vanligt är spänningar i brösten, snabba humörsvängning eller svårigheter att sova. För vissa knappt kännbart, för andra – ett rent helvete.

För Lisa Eriksson innebar det ett liv i bergochdalbana. Uppe bland molnen några veckor för att sedan, två veckor före mens, sjunka till avgrunden. Nu har hon skrivit Bli vän med din PMS där hon beskriver hur jobbigt det faktiskt kan vara. I perioder tappade hon livslusten, bråkade med sambon och förstörde möbler i ilskeutbrott. Pendlade från ångest och ilska till lugn och kärlek.

Hon berättar att de som har riktigt svår PMS, så kallad PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom), vissa veckor i månaden kan ha självmordstankar och bli så djupt deprimerade att de inte kan leva ett normalt liv.

Men en måndagsmorgon i september 2013 fick Lisa Eriksson nog.

– Jag gick till läkaren i hopp om att få hjälp. Jag beskrev min situation för läkaren som utan att ens fråga hur min livssituation såg ut, erbjöd mig antidepressiva.

Lisa tackade nej.

– Jag ville inte stoppa i mig tabletter för något som kanske gick att lösa på naturlig väg, säger hon.

Istället sökte hon fakta och började föra dagbok över besvären. Efter några månader såg hon samband och har nu hittat en livsstil där hon fortfarande känner av en del besvär – men inte alls lika mycket!

– Nu är det jag som har kontrollen över min kropp, inte tvärtom.

I alla fall så länge Lisa håller sig till sitt ”schema”:

– Om jag stressar mycket och inte sköter kosten känner jag av det. Men genom att lära sig hur kroppen fungerar, kan man vända det till något positivt. Jag tycker det är häftigt att jag kan påverka hur min kropp mår! Många har svårt att koppla ihop sina symtom med PMS eller PMDS.

Lisa Erikssons tips är att börja föra dagbok över sina känslor och sin kropp. Skriv varje kväll ner hur dagen har varit, för att sedan kunna se eventuella samband.

Därefter kan du minska symtomen på naturlig väg, genom att inte stressa, att äta rätt kost etc.

Att prata om det kan också hjälpa, menar Lisa. Men att berätta att man lider av PMS eller PMDS kan för många kännas skambelagt.

– Vem har inte hört ”Har du PMS eller” när man varit lite irriterad eller ledsen? Men det är bättre både för dig själv och närstående om du berättar att du vissa dagar eller veckor i månaden inte är på topp. Se din PMS som vilken åkomma som helst. Att prata om laktosintolerans eller astma är det ju inget problem med. Varför ska det då vara så med PMS?

 

 

Lisa Erikssons schema – så minskar hon sina symptom på PMDS

Fas 1 (mensen, dag 1-7): Yoga och häng i soffan

Du känner dig förmodligen: Skör och lite ömtålig. Mentalt: Ta det lugnt. Var här och nu, gör avslappningsövningar.

Maten: Ät mindre än vanligt (kroppen gör inte av med lika mycket energi). Undvik gasbildande mat som lök och kål. Minska på salt, det binder vätska och gör dig uppsvälld.

Träning: Under första mensdagen är tipset att hänga i soffan! Jobbiga träningspass riskerar att få kroppen i obalans. Sedan kan du successivt öka försiktigt, till exempel yoga är toppen i den här fasen.

Tänk på! Vila mycket! och se till att du sover tillräckligt.

 

Fas 2 (dag 8-20): Nu gäller tuffa tag

Du känner dig förmodligen: Som starkast!

Mentalt: Ladda energi, och passa på att planera inför det som komma ska.

Maten: Kroppen bränner på och du kan äta mer, gärna extra protein. Ladda också med kalcium, finns i bland annat spenat, mandel och sesamfrön. Dra ner på socker och fett (som hindrar kroppen att ta upp kalcium).

Träning: Kör på! Gärna energiskt och intensivt. Utmana dig och träna tufft!

Tänk på! Om du laddar med träning och bra mat påverkar det nästa fas positivt!

 

Fas 3 (dag 21-28): Undvik allt sött

Du känner dig förmodligen: Nedstämd. Lider du av pMS är det här dippen kommer! Mentalt: Du kanske blir deppig och mår dåligt. Se till att du är med människor som tycker om dig.

Maten: Dra ner på sockret! Boosta med frukter rika på C-vitamin, och gurkmeja och ingefära som är inflammationshämmande. Ät mycket gröna grönsaker och undvik mat som stressar kroppen och ger sötsug (se lista här nedan). Se till att du dricker tillräckligt och att du får i dig tryptofan (behövs för att bilda serotonin) från till exempel yoghurt och bananer.

Träning: Rör på dig varje dag – men sänk kraven. En lagom svettig promenad räcker för att få igång må bra-hormoner. och se till att få egentid!

Tänk på! Kom ihåg att ditt PMS-depp är en känsla – inte verkligheten!

 

Behandling: PMS och PMSD

 

Egenvård för att minska besvären

Sluta stressa 

Stress älskar PMS – och PMS älskar stress. Det blir helt enkelt en ond cirkel. För många gör stress att pMS-besvären upplevs värre.

Tänk dig till en bättre dag

En affirmation är en positiv mening som skapar din framtid. Upprepa positiva affirmationer varje dag. Det boostar din självkänsla och ditt sätt att se på livet. Tänk: ”Jag är glad” eller ”redan imorgon kommer det kännas bättre”, flera gånger om dagen.

Prata!

Vågar vi tala om problem och be om stöd klarar vi påfrestningar bättre, visar forskning.

Acceptera

När du har PMS kan saker och ting kännas oöverstigliga. Acceptera att det känns så – men att man faktiskt kan göra saker ändå.

Träna

Även om det känns tungt ska du inte skippa träningspasset, tvärtom. Fysisk aktivitet minskar din PMS.

 

5 skäl att träna trots PMS

1. Stick hål på kroppsballongen.

Ju mer kroppen rör på sig desto lättare har den att släppa ifrån sig vätska.

2. Stoppa känslokarusellen.

Endorfinerna som frigörs i blodet vid träning hjälper dig att hålla dina humörsvängningar i schack.

3. Lindra smärta.

Lätt till måttlig motion kan faktiskt minska värk.

4. Öka ämnesomsättningen

En ökad ämnesomsättning hjälper till att kontrollera både mat- och godissug.

5. Komma ur tröttheten.

Även om du är trött innan så kommer träningen ge dig massor av energi.

 

Ät så här vid PMS:

 • Ät regelbundet.
 • Minska mat som stressar kroppen och ger sötsug: socker, vita kolhydrater, transfetter, salt, koffein, alkohol.
 • Ät mer av: fibrer, fytoöstrogen (olika typer finns i bl a soja, linfrö, grönt te, broccoli), essentiella fettsyror (t ex i lax, makrill, linolja, rapsolja, chiafrön), protein.
 • Drick vatten. grönsaksjuicer, fylliga smoothies och uppiggande shots går också bra och håller sötsuget i schack.

 

Behandling med läkemedel?

Det finns inga specifika läkemedel finns mot PMS. För vissa kan p-piller hjälpa, för andra kan det göra besvären värre. För den som har PMDS brukar läkare rekommendera antidepressiva läkemedel. Det går också att minska symtomen på naturlig väg, genom stresshantering, rätt kost med mera.

 

Fakta om PMS

Vanliga symptom på PMS

 • Oro och ångest
 • Nedstämdhet och tillfällig depression
 • Snabba humörsvängningar
 • Lätt att gråta
 • Mindre lust att göra saker
 • Trött/mindre energi
 • Sömnsvårigheter
 • Uppsvullen mage och svullen i kroppen
 • Huvudvärk
 • Spända/ömma bröst
 • Hungrigare och sugen på sött

Hur många drabbas av PMS och PMDS?

Cirka var tredje kvinna i fertil ålder har PMS (ännu fler kan känna av problem då och då). 3-5 procent lider av den tuffare varianten, PMDS.

Ärftlighet

Har du en mamma som lider av PMS är det troligt att du också gör det. För de flesta visar sig inte symtomen förrän efter 30, vissa får dem redan i tonåren. Efter en graviditet kan besvären bli värre.

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!