Min kompis menar att hon äter för lite och därför inte går ner i vikt. Kan det verkligen stämma? Och stämmer det att kroppen suger åt sig all mat och lagrar det som fett när man äter onyttigt efter att ha ätit nyttigt en period? /Nyfiken

Kristina Andersson dietist

Kristina Andersson är näringsfysiolog och succéför­fattare till flera böcker om kost och olika dieter.

Kostspecialisten Kristina:  Äta ”lite” betyder inte alltid mindre kalorier

Kalorier in och kalorier ut är det som påverkar vikten. Det du ska göra om du vill gå ner i vikt är inte att äta mindre mängd mat – utan att få i dig färre kalorier.

Till exempel: En stor skål godis på 500 g innehåller 2 100 kcal. Inte mycket i mängd och det kommer inte att hålla dig mätt hela dagen, men det motsvarar ändå en dags energiintag för en stillasittande kvinna. Om du istället äter frukost, lunch, middag samt två mellanmål i form av ordentliga portioner med rena råvaror och får i dig 2  100 kcal – vilket är fullt möjligt – så känns det nog som om du ”ätit mer”. Trots att det ur kaloriperspektiv är detsamma. Så att ”äta lite” kanske inte alltid innebär att äta lite kalorier!

Att man kan äta för lite och inte går ner i vikt är inte sant. Visst, kroppen kommer att anpassa sitt behov – ämnesomsättningen – om du äter för lite under en längre period. Dock ej så att det hamnar under intaget. Äter du väldigt lite ”till vardags” är det lätt att falla för frestelser och överäta då och då. Dessa ”överätningar” kan lätt innehålla så mycket kalorier att det minus du ligger på varje dag ”äts upp”. Kaloriintaget i snitt blir högre.

Ämnesomsättningen kan sjunka på grund av mindre muskler

Till din andra fråga: Kroppen suger inte åt sig fettet mer för att du under en period har ätit lite. Däremot: om du under en lägre period har legat på ett stort kaloriunderskott, till exempel gått på pulver, så har du sänkt ämnesomsättning på grund av mindre muskler. Din kropp ”kostar” inte lika mycket kalorier. Använder du inte längre så mycket kalorier hamnar du lättare på överskott. Och överskott av kalorier lagrar vi som fett.

Finns bättre sätt att gå ner i vikt

Att äta väldigt lite kalorier är alltså en osmart väg till viktminskning. Och framför allt långsiktig viktstabilitet. Det är smartare att bygga muskler och på så sätt öka kroppens ”utgifter”. Då får du dessutom en snyggare kropp.