”Våga släppa loss och sluta jämföra dig med andra! Var stolt för den du är!” För dansaren Marta Formoso är dansen att våga visa sig själv, våga blotta sig en aning och uttrycka känslor utan ord. När du ger järnet på danspassen får du en hel dos självförtroende och bättre självkänsla på köpet.

Dansinstruktör Marta Formoso

Det är dansen som bidrar starkt till Marta Formosos utstrålning och självkänsla. Hennes vältränade kropp gör henne inte bara stark, utan ger henne även en bra hållning. Det i sin tur gör att hon både ser och känner sig stark och stolt.

Marta är som en vitamininjektion blandat med lyckopiller. När hon studsar in i ett rum (hon går sällan lugnt)  fylls det genast med positiv energi, med glädje som smittar. Dansen har varit Martas passion sedan hon var 6 år gammal. Nu jobbar hon med dans och fitness på heltid, som en av Adidas internationella ambassadörer.

– Att dansa är en upplevelse. Gillar man det är det lätt att bli passionerad eftersom det är ett sätt att uttrycka sig, du ger så mycket av dig själv. Att hitta passionen är nyckeln till träning. Du måste hitta en träningsform som passar dig, så att du ser fram mot träningen varje vecka, något du absolut inte vill missa. Det är då det blir av. När du verkligen vill!

Dansen ger oss bättre kroppskontroll genom smidighet och styrka, man blir stark utan att få stora muskler. Det är också ett sätt att utforska vår egen kropp när vi rör mycket på höfterna, tar på oss själva och låter kroppen ge uttryck för hela vårt känsloregister.

– Du får bättre självkänsla när du lär känna din kropp och accepterar den. När du dansar öppnar du dig och får bättre självkänsla. När du har bättre självkänsla vågar du öppna dig ännu mer. Det blir en positiv spiral, förklarar Marta.

-Vi borde vara snällare mot oss själva! Inte döma oss själva så hårt, vara glada och nöjda för att vi är som vi är, säger Marta.
– Jag har en stor näsa. Men istället för att vara missnöjd med den fokuserar jag på mina andra positiva egenskaper. De flesta av oss har en kroppsdel eller en egenskap vi är missnöjda med, men alla har desto fler egenskaper och kroppsdelar att vara nöjda och stolta över! Det är de vi ska uppmärksamma och fokusera på!

Tummen upp visar Marta
-Yeah! Well done girls!

– Om jag vaknar en morgon och ser ut så här när jag går till min dansklass, Marta skrattar och rufsar till håret så det spretar åt alla håll, så är jag Marta Formoso. Klär jag upp mig, sminkar mig, fixar håret, är jättesnygg, så är jag Marta Formoso. Jag är alltid Marta Formoso. Och jag är stolt över det. Du ska alltid vara stolt över dig själv!

Avlsutningsvis ger Marta ett gott råd:
– Ha roligt! Hänge dig och kör hårt! Ge gärnet!

3 saker att undvika på dansklassen

  • Säg inte att du inte kan.
  • Tro inte att du är expert. Man måste lära sig som små barn: först tar de det första steget stapplande, men efter flera år kan de springa, gå balansgång och klättra i träd.
  • Jämför dig inte med andra och tävla inte.

3 saker att tänka på under dansklassen

  • Tro på dig själv!
  • Släpp ut barnet i dig – let go!
  • Hitta passionen!

 

Porträttbild av Marta Formoso
Fakta om Marta Formoso

Ålder: 25 är
Bor: I Barcelona, Spanien. De få dagar om året hon är hemma.
Gör: Dans- och fitnessinstruktör. Även utvald ambassadör för Adidas.

 

Vill du lära dig dansa hemma med Marta Formoso? Här hittar du hennes träningsvideo.