Huvudvärk efter att du druckit vin? Kanske handlar det inte bara alkoholen utan om en överkänslighet mot vissa ämnen. Visste du att naturviner utan svavel kan vara sämre för vissa huvuden och att det ibland bara handlar om att varva ned?

Både rött och vitt vin kan utlösa huvudvärk och ibland migrän. Vi har gjort en kartläggning över alla idag kända ämnen i vin som kan vara orsaken till obehaget, samt tittat på lösningar för hur du kan slippa det.

Ämnen i vin som kan utlösa huvudvärk

Alkohol

Det här är den vanligaste orsaken till olika reaktioner när det gäller vin. Alkoholen, eller de ämnen som bildas när den bryts ner, kan utlösa huvudvärk och migrän.

Läs även: 3 snacks helt utan socker – shoppa nyttigheterna som stoppar sötsuget

Histamin

Känsliga personer kan reagera med migränanfall när kroppen tar upp histaminet. Histamin finns i nästan alla viner, men röda viner som har lagrats länge på fat innehåller extra mycket.

Tanniner

Kan framkalla huvudvärk och migränattacker. Mängden tanniner är störst i blå druvor och därför är röda viner mer troliga att orsaka huvudvärk.

Tyramin

Det är ett enzym som finns i ett flertal olika livsmedel såsom rött vin, choklad, soja och ananas. Äter man för mycket tyramin kan man få huvudvärk och feber, så kallad tyraminförgiftning, men det är mycket ovanligt.

Koppar

Den som är känslig mot koppar kan få ont i huvudet av vitt vin.

Järn

Den som är känslig mot järn kan få problem med rött vin.

Svavel (sulfit)

Ett ämne som ofta kommer upp när man pratar om vin och huvudvärk men det är väldigt få som är känsliga mot svavel och det är sällan en orsak till huvudvärk.

vin huvudvärk

Så undviker du huvudvärken av vin

De flesta som dricker vin har upplevt att man kan drabbas av huvudvärk dagen efter. Kanske har man druckit för mycket, men ibland räcker det med ett par glas för att smärtan ska vara där. I första hand är det själva alkoholen som orsakar huvudvärken men vin innehåller även andra ämnen som kan ställa till med problem.

Histamin och tannin finns naturligt i druvans skal. Blå druvsorter med tjockare skal har en större mängd histamin och tannin, dessutom utsöndras tanniner vid fatlagring av vin. De personer som är känsliga mot dessa ämnen bör därför undvika kraftfulla och strama röda viner och viner som lagrats på ekfat. Ett alternativ på rött vin som innehåller låga doser av dessa ämnen är till exempel viner från Beaujolais tillverkade av druvsorten gamay som har ett tunt skal. Dessutom, om det är histaminet du är känslig emot kan det hjälpa att ta en allergitablett (antihistamin) innan du dricker vinet.

Ju mer svavel i vinet – desto mindre tyramin

Enzymet tyramin som finns i olika livsmedel – såsom vissa ostar, salami och i rött vin – sägs kunna påverka en del människors migrän. Tyramin och histamin är båda biogena aminer. Nivåerna av dessa ämnen kan vara så mycket som 200 procent högre i röda viner än i vita. En av orsakerna är att många röda viner genomgår malolaktisk jäsning – en process som omvandlar äppelsyra till mjölksyra – där aminer frigörs.

Man pratar ofta om att svavel – eller sulfit som det står på flaskan – påverkar negativt och leder till migrän och huvudvärk men här finns inga klarlagda samband. Det är alltså inte bevisat att osvavlade viner – bland dessa de så kallade naturvinerna – skulle vara bättre för huvudet än andra.

Det paradoxala är faktiskt att ju mer svavel det är i vinet desto mindre tyramin. Av den anledningen kan ett industriellt vin innehållande mycket svavel vara lättare att hantera för huvudet för den som lider av tyramin-känslighet.

Läs även: Rödbetsjuice – hur nyttigt är det egentligen med rödbeta? Dietisten svarar!

Hänger vin och migrän ihop?

Claes Ehinger är läkare och specialist i allmänmedicin.

– Vin, eller rättare sagt vissa ämnen i vinet, kan utlösa migränbesvär. Vanligtvis är det röda viner, men det kan vara även vita, skriver han i ett svar på vårdguiden.se.

Läkaren beskriver det som att huvudvärken beror på ämnen – tanniner och flavonoider – som finns i kärnorna och skalen hos druvor. Han menar att det beror på hur länge kärnor och skal får ligga kvar i druvmusten innan de silas bort hur väl man tål ett vin.

– Om man vill fortsätta att dricka vin behöver man komma ihåg de sorter man inte får såna här besvär av. Man kan behöva lära sig en del om vintillverkning för att kunna hitta de eventuella viner man tål och inte.

Per Söder är kundaliniyogalärare och har sedan 2005 utvecklat migränyoga för att ge människor med svårare huvudvärk verktyg för att hantera sin smärta. Han har en annan teori om varför vi får ont i huvudet av vin.

– Ett migränanfall är oftast resultatet av att vi under en period drabbats av flera olika så kallade migräntriggers. Det kan vara dofter, stress, starkt ljus, sömnbrist, vätskebrist eller något annat vi är känsliga för. I slutet av veckan har vi samlat triggers på hög och är hyperkänsliga. Vi avbryter arbetsveckan abrupt och tar kanske ett glas rödvin på fredagskvällen. Sedan vaknar vi på lördagsmorgonen med världens migrän och konstaterar ”jag skall inte dricka rödvin!”.

Han menar att migränen beror på alla veckans triggerfaktorer tillsammans och att den plötsliga avspänningen gör att rödvinsglaset blir den utlösande faktorn. Droppen som får bägaren att rinna över.

– De flesta som inte tål vin hemma klarar det betydligt bättre på semestern efter några dagar när triggerfaktorerna reducerats. I Toscana går det plötsligt bra att dricka betydligt mer vin och oftare utan problem, menar han.

Han berättar att de flesta med migrän har utvecklat någon taktik för att hantera vindrickande. En del avstår helt, andra tar en värktablett direkt före eller efter vinet och en tredje väntar med helgens glas till lördagen eller söndagen.

– Jag tror att man ska fråga sig: har jag kommit ner från triggertrappan och vädrat ut stressen ur kroppen? Då kanske inte vinet blir något större problem, och om det är rött eller vitt spelar ingen större roll.

Sammanfattningsvis kan vi klargöra att anledningarna till ont i huvudet av vin är många och skiljer sig från person till person. Kanske behöver du ta en allergitablett, kanske ska du undvika eklagrade fylliga röda viner eller så behöver du bara se till att dricka mycket vatten och varva ned ordentligt innan du njuter av ditt glas vin.

Psst… Kickstarta med ToppHälsas gå ner i vikt-kurs! 

Kickstarta ditt viktras!

  • Gå ner 2–4 kilo på två veckor
  • Åtta filmer som drar igång resan mot din drömvikt!
  • Pepp från chefredaktör Pamela Andersson
  • Lär dig allt om fettförbränning!
  • Meny + recept dag för dag i 14 dagar