Har du också undrat varför det ibland börjar rycka i ögonlocket? Och hur du ska göra för att sluta? Här får du tips, samt veta när det är dags att söka hjälp!

Brukar det börja rycka okontrollerat i ditt öga ibland? Har du funderat på om det är farligt? Du behöver faktiskt inte vara orolig, enligt läkaren och professorn Donny Suh som har pratat med health.com. Men det kan vara bra att ha lite koll på symptomen. Oftast handlar det om att ögonmusklerna är överstimulerade, vilket ger ofrivilliga dragningar i musklerna. Och då rycker det i ögat. Det finns olika saker som kan trigga igång ryckningarna. Här kommer några exempel på vad, och tips på hur du blir av med dem.

Därför rycker det i ögonlocket

Därför rycker det i ögonlocken

Ofta uppkommer ryckningarna i ögonlocken när du är stressad eller har fått för lite sömn. Du kan också få det om du har druckit för mycket koffein, eller alkohol. En annan utlösande faktor är rökning.
En ytterligare anledning till att det rycker kan vara torra ögon. Och torra ögon kan bero på olika saker. Ofta kanske bara att du har blinkat för lite, kanske suttit länge vid en skärm, men det kan också bero på sjukdomar. Upplever du att du har problem med torra ögon så kan det alltså vara bra att kolla upp.
Det finns ögonsjukdomar som kan ge ryckningar även om det inte är särskilt vanligt. Så om du inte blir av med ryckningarna ska du söka hjälp.

Så blir du av med ryckningar i ögonlocken

Beror ryckningarna på din livsstil så kan det vara dags att se det som ett varningstecken och se över dina vanor. Något du definitivt kan må bra av är att stressa ner. Kanske skulle du också må bra av att dra ner på kaffe, alkohol eller rökning?

Ta paus från skärmar minst var tjugonde minut och titta ut genom ett fönster eller titta på något en bit bort. Blinka lite extra. Får du lätt torra ögon kan du också må bra av ögondroppar. Hör med din optiker vad som är bra för dig.

Då ska du söka vård för ryckningarna

  • Om du tycker att ryckningarna påverkar dig negativt.
  • Om det känns som att det rycker mer i ögat än i ögonlocket.
  • Om du tycker att synen påverkas.
  • Om ryckningarna sprider sig och påverkar större områden.

LÄS MER! Du kanske också är nyfiken på:

Därför smittar gäspar

Därför får vi hicka

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!