Du ser någon gäspa och plötsligt är den där, din gäsp. Har du också undrat varför gäspningar verkar smitta? ToppHälsa reder ut svaren.

Vi har länge vetat att gäspningar smittar – men varför det är så har forskare grubblat över i många, många år. Och det finns flera teorier och anledningar till att vi börjar gäspa när vi ser andra göra det. Här är några av dem:

Vi smittas av gäspningar för att vi känner empati

Den senaste teorin från forskarna är att gäspningar sätter igång en uråldrig social motor i oss, en som ligger till grund för empati. Det är helt enkelt ett sätt för oss att bekräfta någon i vår närhet, genom att härma det den andra gör.

”Det är rent av så om man inte härmar någon annan så känner sig den andra väldigt obehaglig till mods”, menar Mathias Osvath, kognitiv zoolog.

Han menar också att en gäspning smittar mer om den som gäspar först står dig nära, än om det är en främling som gäspar. Den här forskningen stöds också av att psykopater, som är störda i sin empatiförmåga, inte verkar smittas av gäspningar lika lätt som andra.

LÄS OCKSÅ: Kramp? Här är de bästa lösningarna!

Vi smittas av gäspningar för att vi är flockdjur

En teori som har hängt med länge är att gäspningar är ett sätt att signalera till resten av ”sin flock” att det är dags att det är dags att göra något annat än det du håller på med just för stunden.

”Gäspningen skulle enligt den teorin signalera att det är dags att gå från en aktivitet till en annan, till exempel att sova, vakna eller jaga”, säger läkaren Claes Ehinger. Claes Ehinger förklarar också att gäspningar är ett beteende vi har hållit fast vid – även sedan vi har lärt oss att kommunicera med ord.

gäspar

Vi smittas av gäspningar för att vi är mänskliga

Enligt forskning så verkar det vara främst vi människor som smittas av andras gäspningar, även om våra släktingar schimpanser är också ganska bra på att sympati-gäspa. Vi gäspar också som ett tecken på att vi är artiga. Vi svarar helt enkelt vår vän med en gäspning för att visa att vi att vi har uppfattat vad vår vän ”säger”.

När vi har dessa frågor besvarade, låt oss gå djupare! Varför gäspar vi egentligen och vad är ens en gäsp?

Varför gäspar vi?

Ibland gäspar vi ju faktiskt helt av oss själva också – men varför? Det finns flera teorier kring det också, exakt varför vi gäspar vet vi däremot inte. Vad vi däremot vet är att det faktiskt inte bero på tristess eller trötthet, som vi ofta förknippar gäspningar med. Däremot visar en studie att vi lättare, och oftare, gäspar när vi är trötta eller direkt när vi vaknar. Och faktiskt när vi är hungriga också. Gemensamt för de här tillfällena är att det är stunder då vi kan känna att det är svårt att hålla fokus. Gäspningar skulle alltså kunna vara ett sätt att få oss att piggna till, och fokusera mera. (Det är till exempel inte ovanligt att elitidrottare gäspar precis innan de ska prestera.)

När vi gäspar får vi ner mer luft i lungorna och det sätter fart på blodflödet. Syrebrist skulle alltså också kunna vara en anledning till att vi börjar gäspa. En teori är också att vi gäspar för att reglera temperaturen i hjärnan (som är som varmast precis när vi ska sova och när vi just har vaknat).

Vi kan också gäspa för att jämna ut trycket på trumhinnorna. Ytterligare en teori är att gäspningar är en signal till andra, att vi kan behöva lite hjälp och att folk omkring dig ska agera.

Vad är en gäspning egentligen?

Enligt Nationalencyklopedin är en gäspning ”en reflektoriskt utlös djup inandning med öppen mun”, alltså en inandning vi gör på ren reflex. Gäspningar beskrivs också ofta som en urinstinkt som vi inte medvetet kan styra över. De flesta kan tvinga sig till att gäspa men däremot inte hindra det. Sådär – nu är du en gäspexpert!

 

Psst! Svårt att sova? Här får du effektiva tips!
6 vanliga sömnproblem och enkla lösningar.

Vill du läsa mer sånt här? Följ ToppHälsa på Facebook för att inte missa det senaste inom kost, träning och hälsa!

Psst! Garanterat gäsp-fritt blir det om du följer med på någon av våra träningsresor! Till exempel:

playitas_2019

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS

När: 4-11 nov och 11-18 nov 2019
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 998 kr (en vecka) 19 448 kr (två veckor)
Ingår: Flyg, mat på flyget, transfer, boende (del i dubbelrum), halvpension och alla ToppHälsas aktiviteter på schemat.
Avreseort: Stockholm, Göteborg & Köpenhamn

LÄS MER OCH BOKA HÄR!