Frukt och grönt kan vara rena vitamininjektioner för kroppen… Men mitt i grönsaksdiskarna finns också riktiga giftbomber, enligt miljöorganisationen EWG. Här är listan på sådant du definitivt ska köpa ekologiskt!

ekologiskt

Om ekologisk mat verkligen är ett bättre val eller inte har varit ett hett omdiskuterat ämne den senaste tiden. Enligt en ny rapport från miljöorganisationen EWG, Environmental Working Group, så finns det vissa livsmedel som definitivt är värda att köpa ekologiska av om du har tänkt att äta dem. Dessa är livsmedel med höga halter av rester från bekämpningsmedel som är farliga för såväl människa och natur. I studien har man tagit 36 000 olika prover från 48 livsmedel odlade på olika sätt och högst upp på listan, med allra mest föroreningar hittar vi jordgubbar. Den mest förorenade jordgubben som hittades innehåll spår av hela 20 olika bekämpningsmedel.

Säkra livsmedel att handla, ekologiskt eller ej, är enligt samma studie till exempel majs, avokado, ananas, kål och lök. Hela listan på både rena och förorenade frukter och grönsaker hittar du på EWG:s hemsida. Här kommer listan på de tolv livsmedel som du bör välja det ekologiska alternativet av:

ekologiska livsmedel

Frukt och grönt där man bör välja det ekologiska alternativet

1. Jordgubbar

2. Spenat

3. Nektariner

4. Äpplen

5. Persikor

6. Päron

7. Körsbär

8. Vindruvor

9. Selleri

10. Tomater

11. Potatis

12. Paprika

Mer om rena och orena livsmedel hittar du på health.com (som vi tackar för tipset!).

Läs också:

Hur viktigt är det att äta ekologiskt? Vi frågar näringsfysiologen.

Hitta rätt bland krav- och rättvisemärkt
Vill du läsa mer sånt här? Följ ToppHälsa på Facebook för att inte missa det senaste inom kost, träning och hälsa!

Psst… Missa inte ToppHälsas nya kurs! Klicka på bilden för att få reda på mer.

tappa vikt