Fråga: Jag kommer från en släkt där fyra kvinnor i olika generationer fått bröstcancer i 40-årsåldern, och nu har även min mamma (som är betydligt äldre) drabbats. Hur ärftligt är bröstcancer, hur stor är risken att jag själv drabbas? Vad kan jag göra för att undvika det? Har hört att man kan testa generna på något sätt – hur funkar det? Om jag löper större risk att drabbas, vilka val står jag inför då? /Charlotte

Läkare Åsa om ärftlighet och bröstcancer: ”Låt undersöka dina gener”

Vad bra att du själv reagerar! Livstidsrisken för en 20-årig svensk kvinna beräknas idag till cirka 11 procent. Kvinnor med en förälder, ett barn eller syskon som insjuknat i bröstcancer före 50 års ålder har en nästan fördubblad risk att själv drabbas jämfört med vem som helst, och med två, ökar risken ytterligare. Där har du alltså en ökad risk.

Andra faktorer som ökar risken är bland annat tidig menstruation och sent klimakterium, p-piller, stort alkoholintag, joniserande strålning och att få första barnet sent i livet. Faktorer som skyddar är å andra sidan amning och hög fysiskt aktivitet.

LÄS OCKSÅ: En tredjedel av all cancer kan förebyggas (här är 6 bästa sätten enligt forskning)

Forskning gjord på tvillingar visar att det genetiska arvet är av betydelse i cirka en fjärdedel av all bröstcancer och att 5-10 procent beror på en medfödd genetisk mutation, som man kan screena för. Det handlar om de så kallade BRCA 1- och BRCA-2-generna, som kan ärvas av både mamma och pappa. Men det är inte alla som bär på mutationen som blir sjuka.

Förutom bröstcancer kan det även öka risken för äggstockscancer. Jag tycker att du ska kontakta en cancergenetisk mottagning som finns på större sjukhus för en genomgång. Om det visar sig att du bär på dessa gener, eller för övrigt har en väldigt hög risk, bör du se över de faktorer som du kan påverka.

Du kan dessutom ställas inför valet att operera bort brösten i förebyggande syfte. Studier har visat att det kan reducera risken med 90 procent för personer med hög risk.

Lycka till!

läkare åsa

 

LÄS OCKSÅ: ToppHälsas chefredaktör Pam kämpar mot sin hjärntumör – läs hennes blogg här!