Trenger kroppen din potet? Det är en av många frågor som succéserien Skam lämnat oss med. Men oroa dig inte, ToppHälsas dietist och bloggare Karin Magnusson reder ut en gång för alla: behöver vår kropp verkligen potatis?

Den som sett Skam är förmodligen bekant med citatet ”Kroppen din trenger potet” (din kropp behöver potatis). I serien äts potatistortilla hit och dit och nu vill vi ha svar en gång för alla – trenger kroppen din verkligen potet? 😉  ToppHälsas dietist Karin Magnusson reder ut frågan. Men, till att börja med…

Vad är potatis – egentligen?

Att en potatis är en potatis, ja det vet de flesta. Men om man ska dyka lite djupare än så är den välkända och populära knölen ett av Europas viktigaste födoämnen som har odlats i flera tusen år i Sydamerika. Potatisens popularitet drog igång i Sverige på allvar på 1700-talet och när vi pratar om potatis är det alltså främst knölen på rötterna vi menar men plantan är betydligt större än så. Visste du till exempel att allt på plantan som växer ovan jord är giftigt?

Något som troligtvis gör potatisen så populär, förutom dess smak, är att den både går att lagra länge och kan ätas i många olika former: Kokt, mosad, friterad och gratinerad, för att nämna några.

För att få potet-kunskap av ett proffs inom kost och hälsa tog vi ett snack med dietisten Karin Magnusson som också driver ”Mat- och kostbloggen” hos oss på Topphälsa.

trenger kroppen din potet?

På vilket sätt är potatis bra för kroppen?
– Jag skulle säga att det är mättande och kalorisnålt. Det är den största fördelen.

karin-magnusson

Är potatis dåligt för kroppen på något sätt?
– Nej, inte i vanlig form. Det är bara om man gör chips och pommes frites av de som det är dåligt. Men inte som kokt, kall eller i potatissallader.

Kan man överleva på att bara äta potatis och är det bra för kroppen?
– Nej det tycker jag låter jättekonstigt. Potatis innehåller ju bara kolhydrater så då missar man ju både protein och fett. Som kolhydratkälla så skulle det gå, men då får man ju äta till exempel ägg och valnötter också isåfall.

Om man känner att ”kroppen trenger potet”, hur ska man äta den på nyttigast sätt?
– Det allra, allra nyttigaste är att koka den ena dagen och äta den dagen efter när den varit kyld.

Vad händer när potatisen fått vara kyld?
– Det är rätt lite kolhydrater i potatis jämfört med pasta och ris. Så egentligen är potatis ett bättre alternativ än pasta, ris och couscous. Men de kolhydrater som finns i kokt potatis är ganska snabba men om du då kyler potatisen över natten och äter den dagen efter så sjunker GI och kolhydraternas hastighet jättemycket. Då blir det både väldigt få och långsamma kolhydrater.

Men kan man värma upp potatisen efter att den varit kall?
– Jodå, man kan värma upp den efteråt. Jag vet inte hur den blir i konstistensen, men det kan man!

Nu till den sista och avgörande frågan: Trenger kroppen din potet?
– Nej, det gör den ju egentligen inte. Den kan ju vilja ha det och bli glad av det men det är inget livsnödvändigt behov liksom. Men jag tycker att potatisen har fått väldigt dåligt rykte i onödan. Så den skulle ändå behövas försvaras!

Alltså: Kroppen din trenger inte potet, men det kan både vara hälsosamt, onyttigt och gott beroende på i vilken form du äter det. Noora hade ändå rätt 😉  Vill du få reda på ännu mer om Skam, som skådespelarnas ålder, sysselsättningar och Instagram-konton, läs det här!

 

LÄS OCKSÅ: Så här gör du hasselbackspotatis! (länk till vår systersajt Allt om Mat)

Psst… Förläng sommaren, häng med ToppHälsa till Rhodos! Klicka på bilden nedan:

Skärmavbild 2017-08-11 kl. 11.05.56