FRÅGA TILL DIETISTEN: "Jag är en tjej på 32 år som lyckades gå ner nästan 15 kilo på ett år. Jag följde inte någon diet utan åt mindre portioner och fikade max två gånger i veckan. De har inte känts som någon uppoffring så jag är säker på att jag kommer att kunna hålla vikten. Men! Jag har fortfarande 2, 3 kilo som jag vill tappa. Stundtals läser man om livsmedel som sägs öka fettbränningen. Kan det vara något att satsa på, eller hur ska jag bli av med det där sista på magen?" Mia

DIETIST KARIN MAGNUSSON SVARAR:

Karin Magnusson

Dietist Karin Magnusson svarar på dina frågor om kost och hälsa.

– Stort grattis till att du lyckats gå ner i vikt – på ett långsiktigt sätt! Ja, de där sista kilona är inte lätta att bli av med. Det är mycket enklare att gå ner i vikt om man har mycket att ta av.

Det finns ingen mat som bränner fett i sig. Att man kan ligga i soffan och tugga på chili eller dricka grönt te och öka fettbränning är en myt. Kryddor och koffein innehåller i och för sig ämnen som har en viss fettförbrännande effekt, men mängden du behöver äta för att få någon effekt är orimligt stor, så det spelar i praktiken ingen roll hur du kryddar.

Om du inte tränar så är mitt bästa tips att du sätter igång med det. Tränar du redan så öka antalet tillfällen, intensiteten eller träningsformen! Se också över vad du äter och satsa på mycket mättande mat. Gryner, nötter, frön, ägg, grönsaker, kvarg, keso, kyckling, fisk, kött, bönor, ärter och linser är toppen för viktminskning.

Gör du redan allt detta så fråga dig själv varför du vill gå ner mer? Du har uppenbarligen gjort en jätteresa, så rent hälsomässigt tjänar du inte på att pressa dig mer. Jag har full förståelse för att vilja nå en vikt som man haft tidigare, komma i jeansen eller så, och är du supermotiverad så är det klart att du kan gå ner. Men var beredd på att det krävs mycket. Lycka till, vad du än bestämmer dig för!

Psst! Vill du gå ner i vikt och få ordning på dina matvanor en gång för alla? Kolla in vår kurs:

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!