Tunt och matt? Eller tjockt och glänsande? Se på ditt hår, det säger hur du mår – och vad du behöver.

När det inte handlar om enstaka dagar, utan om ett hår som slokat ihop totalt, ja, då kan man ana oråd. För när du inte mår bra i kroppen så märks det på knoppen.

Det finns många sätt att få reda på vad håret säger om dig – och hur du ändrar budskapet. ToppHälsa har pratat med både en näringsterapeut och en schampoforskare.

– Hår har ingen fysisk funktion. Därför bryr sig kroppen inte om att hålla håret i ett bra skick, eller ens kvar på huvudet, när något annat är i obalans. Om du har vitaminbrist eller är sjuk prioriteras istället viktiga organ som hjärnan eller hjärtat. Håret blir mindre glansigt, du kan tappa fler hårstrån än vanligt och liknande. Därför är det lätt att se på håret om något är fel i kroppen, säger dr Frauke Neuser som är forskningschef på hårvårdsmärket Pantenes huvudkontor i Storbritannien.

Kvaliteten på håret avslöjar hur du mår

Anette Lüning på Lünings näringsklinik i Skåne håller med. Hon låter bland annat göra hårmineralanalyser för att se hur hennes patienter kan må bättre.

– Om du har för lite av olika näringsämnen åldras du fortare. Så låt håret berätta hur du mår – och ta sedan hand om dig lite extra!

Så avslöjar håret hur du mår? Ät och vila dig till bättre hår

Frissigt och trasigt hår? Boosta med vitaminer

Ett hår som ser frissigt ut måste inte vara dåligt, det kan till exempel bero på att du använt fön och plattång för mycket, att det är väldigt fuktigt eller att du precis har sprungit. Men om håret är väldigt trasigt och har gått av mycket kanske det inte växer så starkt som det borde.

– Det kan bero på att du har vitaminbrist eller inte tar hand om dig tillräckligt, säger Frauke Neuser.

Tänk igenom hur du har tagit hand om dig på sistone. Äter du bra? Satsa på en allsidig kost och försök att leva extra hälsosamt ett tag.

Grått och glanslöst hår? Vila och ta hand om dig

Visst, alla blir gråhåriga förr eller senare. Men de flesta föredrar senare. Oftast är det genetiskt när du ska bli grå. Men inte alltid. Enligt Harvarddoktorn Anthony Komaroff gör för mycket stress att hårstråna omsätts tre gånger snabbare än normalt, och det fyller då huvudet med färglösa gråa hår. Forskaren Frauke Neuser påpekar att stress sällan är hela sanningen bakom att få grått hår tidigt. Att röka eller leva i en miljö med mycket avgaser eller andra gifter påverkar håret så att det åldras snabbare.
Grått hår är sällan ett tecken på sjukdom, även om sorg och stress alltså kan skynda på processen.
För att inte skynda på den grå processen gäller det att stressa ned. Testa yoga eller mindfulness, ta mikropauser och vila när du får tillfälle. Och sluta givetvis röka om du nu gör det.

Extra tunt hår? Fram med proteinet

Väldigt platt och tunt hår kan bero på proteinbrist, även om de flesta bara har platt och tunt hår till strukturen utan att något är fel.
Tänk över vad du äter. Äter du nästan aldrig kött eller följer en hård diet kan proteinbrist vara en del av orsaken till ditt tunna hår. Då är det viktigt att proteinboosta kroppen med mat som bönor, ärter, kött, ägg och fisk.

Du tappar hår? Dags att Stressa ner!

Det är normalt att tappa 50–100 hårstrån per dag. Men om du märker att det är mer och att du tappar mycket hår en längre tid så är det en väckarklocka. Får du till och med kala fläckar ska du absolut kolla upp det.
Kraftigt håravfall kan vara sjukdomen alopecia areata (fläckvist håravfall), men det kan också bero på vitaminbrist eller stress. Kolla med din läkare.