Varför måste alla använda så mycket doftande crèmer? Det undrar läsaren Caroline Carlsson och skrev ett brev till ToppHälsa. Hon är en av alla svenskar som blir sjuk av parfymdoft.

Så här skriver Caroline, astmatiker och doft-överkänslig:

”Jag har till min fasa upptäckt att ni allt oftare gör reklam för parfym och parfymerade produkter i tidningen. Det gör mig förtvivlad. Jag är astmatiker och doft-överkänslig. Jag är rädd att fler personer använder parfymerade produkter, vilket ofta leder till att vi lungsjuka drabbas.

Jag har många gånger kommit till träningen glad i hågen och sett fram emot ett kul pass. Väl framme, när jag byter om, upptäcker jag att grannen just bestämt sig för att spreja ner sig själv och luften omkring med hårsprej, deo eller något annat som gör mig sjuk.

Personen har ingen aning om vad sprejandet gör med mig. Och det är svårt att göra sig hörd och förstådd, för det syns ju inte på mig att jag blir sjuk. Om jag säger till och ber personen sluta, möts jag ofta av förklaringar som att ’men det doftar ju så gott’, ’alla använder ju hårsprej’.

Budskapet går liksom inte hem. Det gör däremot jag, utan att ha tränat.

För mina lungor tål inte parfym. Mina lungor struntar i om du luktar vanilj eller kokos. Mina lungor drar bara ihop sig, krampar och jag börjar hosta. Fram med astmamedicinen som bara hjälper hjälpligt och tyvärr inte är en mirakelkur.

Allt jag vill är att träna! Att leva och fungera som folk gör mest.

Även astmatiker behöver träna – eller kanske särskilt astmatiker behöver träna. Okej, jag förstår mina begränsningar, jag förstår att min sjukdom gör mig sårbar i vissa situationer och att det kan vara svårt att förstå för omgivningen – för det syns ju inte. Men det känns. Krampen i lungorna, huvudvärken och blodtrycksfallet som kommer som ett brev på posten när jag av misstag får in parfym i ett djupt andetag.

Jag unnar er gärna att det doftar gott hemma hos er och jag tycker absolut att ni ska använda bra crèmer – men måste de lukta? Och måste ni i tidningen ’rekommendera’ andra att dofta?”  Undrar alltså Caroline Carlsson. Och visst är det lätt att glömma bort att andra kan drabbas av ens favoritdoft? ToppHälsas chefredaktör Pamela Andersson säger att hon fick en tankeställare när hon läste Carolines brev.

– Doftöverkänslighet är ett ämne som berör många, och vi som inte är överkänsliga kan behöva tänka efter före lite oftare.

ToppHälsas läkare Eric Rydman håller med och berättar att ungefär 1 av 100 är drabbad av antingen allergi eller överkänslighet mot parfym och dofter.

Dags för oss parfymälskare att börja doftplanera alltså.

Skönhetsredaktör Ninna Ekbom menar att det i dag finns många bra alternativ för den som är känslig för dofter.

– De senaste åren har de parfymfria alternativen ökat utan att tumma på vare sig funktion eller kvalitet. Parfymfri är dock inte alltid detsamma som doftfri, och det finns tyvärr ingredienser som kan innehålla doftämnen.

Ninnas tips för dig som är doftkänslig:

• Välj produkter med få ingredienser och som du känner igen, det är ett säkrare val.

• Välj bort produkter som innehåller konserveringsmedel, eftersom vissa kan innehålla spår av doftämnen.

• Det säkraste är att göra ett test i armvecket innan du börjar använda en ny produkt.