Nästan 3 procent av den kvinnliga svenska befolkningen är drabbad av hypotyreos, det vill säga brist på sköldkörtelhormon. Även om sjukdomen är vanlig kan den vara svår att upptäcka eftersom symtomen är så allmänna. Detta innebär att många kvinnor är deprimerade i onödan.

Går du runt och känner dig nedstämd eller till och med deprimerad utan att veta varför? Det kan bero på att du drabbats av sköldkörtelsjukdomen hypotyreos, som innebär brist på sköldkörtelhormon.

Sköldkörteln sitter på halsens framsida och producerar hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Om sköldkörteln tillverkar för lite av sköldkörtelhormonerna tyroxin och trijodtyronin kan man få hypotyreos, vilket ger låg ämnesomsättning och gör att kroppen går på lågvarv.

Hypotyreos kan ge symtom som depression och trötthet

– Tidiga symtom på hypotyreos är trötthet och depression eller nedstämdhet. Sedan efter ett tag kommer mer intensiv trötthet, att man känner sig frusen, får torr hy, blir förstoppad och känner sig trögtänkt. Sedan kan man även drabbas av håravfall, säger läkaren Malin Treseler till ToppHälsa.

Hypotyreos kan göra dig deprimerad

I och med att symtomen för hypotyreos inte sticker ut och många exempelvis känner sig trötta under vinterhalvåret är det vanligt att människor går runt och mår dåligt utan att ta reda på orsaken. Om du har känt dig deprimerad under en tid är det en bra idé att uppsöka vårdcentralen och be läkaren att ta ett blodprov. Om man går runt obehandlad länge kan det sluta med att man inte kan sköta jobbet eller hantera livet och därmed bli sjukskriven.

Läs mer: 7 enkla morgonrutiner som kommer göra din dag

– Ju längre man går runt med hypotyreos, desto längre tid tar det att komma tillbaka. Det är inte så att man tar sin medicin och så blir man bra nästa dag, utan det kan ta flera månader. Hypotyreos påverkar livet och hur mycket man orkar med i vardagen, säger Malin Treseler.

Hypotyreos kan ge symtom som depression och trötthet men upptäcks med ett blodprov

Nästan 3 procent av kvinnorna i Sverige är drabbade av hypotyreos och sjukdomen är välkänd hos läkarna. Trots det är den inte särskilt känd hos allmänheten, vilket gör att människor kan gå runt deprimerade i onödan eftersom symtomen är så allmänna.

– Det är jättesvårt för en människa att skilja hypotyreos från en vanlig depression. Är man deprimerad går man ofta till läkaren för hjälp, men svårigheten är att få de som bara känner sig hängiga att uppsöka vård. Man kanske inte är helt deprimerad, men funkar inte heller helt hundra, säger Malin Treseler.

Läs mer: Kan du inte glädjas åt våren som alla andra? 5 tecken på att din trötthet är en vårdepression

Hypotyreos är till viss del ärftlig, så har man har en släkting som är drabbad löper man själv större risk.

– Det är även större risk att drabbas om man redan har en annan autoimmun sjukdom, till exempel diabetes eller astmaallergi, förklarar Malin Treseler.

Hypotyreos försvårar att bli gravid

Det är viktigt att inte gå runt med obehandlad hypotyreos, särskilt inte om man planerar att bli gravid.

– Hypotyreos påverkar fertiliteten. Om man söker vård för att man inte kunnat bli gravid så görs alltid prover. Man har svårare att bli gravid men också större risk för missfall. En obehandlad hypotyreos kan dessutom påverka fostret, säger Malin Treseler.

Även män kan drabbas av hypotyreos, men det är upp till tio gånger vanligare hos kvinnor. Sjukdomen upptäcks genom ett blodprov och behandlas med medicin.

– Upptäcker man det tidigt går det lättare att behandla, säger Malin Treseler.

För många patienter räcker det att ta en tablett om dagen och sedan gå på läkarkontroll någon gång per år. De som däremot har gått med oupptäckt hypotyreos en längre tid kan få en betydligt längre process för att komma tillbaka till livet, vilket gör det extra viktigt att kolla upp om du misstänker att du har drabbats.

Läs mer: I riskzonen för utmattningssyndrom? Här är 7 tecken på att du håller på att drabbas

Typiska symtom på hypotyreos:

  • Du känner dig ovanlig trött eller orkeslös
  • Du tappar hår
  • Du känner dig nedstämd eller deprimerad
  • Du känner dig frusen
  • Du får torr hy
  • Du blir förstoppad
  • Du glömmer lätt och har svårt att tänka en färdig tanke

Följ ToppHälsa på Facebook för att läsa mer om kost, träning och hälsa! Och testa gärna vår ingefärashot:

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!