Många gånger duschar man, inte bara för att bli ren utan också för att piggna till på morgonen. Dock är det inte alltid så att det hjälper alla gånger. Visste du att det kan bero på vattnets temperatur?

Du tillbringar drygt 4000 timmar i duschen under en livstid, vilket är otroligt lång tid. Flera av de här timmarna har du säkert stått och halvsovit i hopp om att duschstrålarna ska få dig att vakna till liv. Nu kan du dra ner på duschandet rejält och dessutom spara in på väldigt mycket vatten (miljötänk!). Istället för att ta en 20 minuters lång och varm dusch på morgonen så minska det till dryga 90 sekunder.

Gör så här. Efter att du schamponerat håret och tvättat av kroppen, sätt duschstrålen på riktigt kallt vatten och skölj över kroppen i 30 sekunder (vissa säger att det hjälper att skrika sig igenom om det kalla vattnet känns jobbigt mot kroppen). Därefter vrider du på varmt vatten och duschar i det i 30 sekunder för att sedan avsluta i 30 sekunders iskallt vatten ännu en gång. Avsluta alltid med iskallt vatten.

Anledningen? Det fungerar. Det kalla vattnet får kroppen att jobba och förbättrar dessutom blodcirkulationen. Bäst är att varva varmt med kallt.

Andra fördelar med att duscha kallt:

  • Det sägs bota depression och enligt ett universitet i USA har man konstaterat att en kall dusch stimulerar den delen av hjärnan som producerar noradrenalin som dämpar depressionssymptomen.
  • Kroppen får jobba mycket hårdare och förbättrar blodcirkulationen, särskilt effektivt är det att varva kallt med varmt vatten när man duschar.
  • Det kalla vattnet håller huden fräsch och ren, sluter porerna och får dig att se yngre ut.
  • Kallt vatten stärker slemhinnorna och är bra för just allergiker.
  • Det ökar ämnesomsättningen.
Källor: Artofmanliness.com, The Hackedmind, Earthclinic.com

Psst! Kolla in vår yogakurs som guidar dig till ett skönare liv – på bara 10 veckor!

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr