– Förr trodde jag att man mår som man presterar. Det tror jag inte längre. Världsmästaren Emma Igelström borde kunna vara nöjd, hon har redan 22 medaljer, men satsar på ett nytt VM i en ny sport – stentuffa Ironman på Hawaii i höst.  Vi ville veta varför ... Text: Maggan Hägglund Foto: Thomas Engström

– Jag har ingenting att bevisa, det är just därför jag kan satsa igen, säger Emma Igelström.

– Förr drevs jag mycket av rädsla. Rädsla att misslyckas, rädsla att inte bli omtyckt, rädsla att inte räcka till. Det gör jag inte nu. Nu drivs jag av glädjen att lyckas.

Det var inte alls meningen att hon skulle börja träna triatlon. En tuff uthållighetssport, ytligt sett väldigt olik kortdistans-simning.

2002 slog Emma världsrekord på 50 meter bröstsim i Moskva, hon blev den första kvinnan i världen som tog sig under 30-sekundersgränsen, segertiden var 29,96.

Förra året körde hon Ironman i Kalmar på 11.20.01. Elva timmar är väldigt, väldigt, väldigt mycket längre tid än knappt 30 sekunder. Tänk dig själv att simma i 3,9 kilometer. Sedan direkt upp på cykeln och cykla 180 kilometer.  Och så på det – löpa ett maraton.

Emma blev övertalad att ställa upp med vänner i ett triatlonlopp. Och det klickade.

– Nu känner jag: ”Fan, va’ kul att jag får göra det här”. Men jag låter inte det ta över mitt liv. Jag vill visa att man kan prestera bra om man har balans i livet.

Och det har Emma nu. Hon har gjort en resa i livet. Framgångar och motgångar. Världsrekord och vilsenhet, ätstörningar och missbruk, depressioner och topprestationer. De sista åren av simmarkarriären hade något börjat gå fel.

– Jag hade inte längre hjärtat med i det jag gjorde.

Hon slutade tävla 2006.

Emma Igelström

Men har du tränat under åren mellan simningen och triatlon?

Emma tittar till, förvånad över frågan:

– Det är klart att jag har tränat. Det är ju det jag gör. Det är det jag är intresserad av precis som andra kan vara intresserade av att läsa böcker och vad folk nu gör … stickning kanske.

Har du försökt att bara vara lat?

– Ja, jag har försökt, men det går inte! Jag kan inte, skrattar Emma.

När hon slutade simma hade hon redan en lista över saker hon ville pröva.

– Jag ville träna på gym, spela tennis och pröva golf. Men något jag inte kunde förstå var motionärer som tävlade. Varför ska jag springa Göteborgsvarvet med 60 000 andra om jag inte har en chans att vinna.  59 999 kommer inte att vinna. Då springer jag hellre samma sträcka en annan dag när jag inte behöver trängas med så mycket folk.

Så det blev en aha-upplevelse för Emma att delta i triatlon utan vinstchans och upptäcka att det ändå var jättekul.

Hur orkar du träna stenhårt, pressa dig genom långa pass – utan att längta efter en medalj?

Emma lutar sig fram över kafébordet för att försöka göra det begripligt.

– Det är svårt att förklara för någon som inte tränat så här mycket. Men jag blir aldrig trött på att träna, jag tycker det är kul och det är fascinerande att se hur man kan pressa sin kropp. Dessutom, eftersom jag arbetar med hälsa och träning så är det också en investering i mitt varumärke.

Du har två egna företag, en nioåring, sambo och hus, tränar 20–25 timmar i veckan och sover gott nio–tio timmar per natt. Hur gör du?

– Jag är sjukt strukturerad. Varannan vecka när Olivia bor hos mig så ägnar jag mig enbart mig åt henne efter klockan 15 varje dag. Min strategi är att enbart göra det jag sysslar med för tillfället. Jag har en bra av-och-på-knapp. Jag är bra på att sätta saker i olika ”boxar”.

– Men nu är träningen inte längre nummer ett. Det är alltid min dotter som är nummer ett. Om jag har ett dåligt träningspass så duschar jag bara och sedan går jag in i en annan roll, till exempel som ”Emma, mamman” eller ”Emma, entreprenören”.

– Mitt mål är att kvala in till VM i triatlon på Hawaii. Men om jag inte lyckas med det så har jag ändå min dotter, min sambo, mina vänner, mitt jobb, mitt hus …

Hur är skillnaden att träna nu som 36-åring jämfört med när du var 22 och stod på toppen av simkarriären?

– Kroppen har svarat extremt bra på träning. Och jag vågar testa nya saker, nu när jag inte är så rädd för att misslyckas. Min tränare Carl Brümmer har varit toppen. Jag hade säkert klarat fysiskt att köra triatlon när jag var 22, men frågan är om jag klarat det mentalt. Man ska ändå vara igång i tio timmar. Det är ju inga 16-åringar som tävlar Ironman.

– Upplevelserna kring träningen betyder sjukt mycket mer för mig nu. Som när vi cyklar ut i soluppgången i Thailand, genom regnskogen och stannar och dricker te i någon liten by. Eller när jag simmar i våtdräkt i havet längs västkusten och tar paus på en klippa och dricker kaffe ur termos.

Periodvis åker Emma iväg och tränar intensivt några veckor.

– Då lever jag som ett proffs, men jag vet att sedan har jag mitt vanliga liv att återvända till.

Ibland följer familjen med. Och då är det inte enbart sambon Henric och dottern Olivia, utan också Emmas ex, Olivias pappa, och hans nya sambo som är en av Emmas bästa vänner.

– Ja, vi är Familjen Annorlunda. En del säger ”å, så bra att ni gör det för Olivias skull”. Men det är inte bara för hennes skull, vi trivs tillsammans.

Olivia tycker det är jättekul med mammas Ironman-satsning.

– När vi var nere på Mallorca och tränade så var det en dag jag gav mig ut på cykeln. Men så kände jag att nej, jag hade inte riktigt cykel-benen med mig den dagen. Så jag bestämde mig för att avbryta och cyklade tillbaka och tänkte ”Å, så glad Oliva kommer bli, för nu kan vi vara tillsammans i dag”.

– Men när jag kom tittade hon bara på mig och sa ”Mamma, du måste träna. Annars kommer vi inte till Hawaii”.

För det är klart att hela familjen ska med.

Fakta: Emma Igelström

  • ÅLDER: 36 år.
  • GÖR: Entreprenör med företagen The Wellness Academy och Girls Wellness Academy som hon driver tillsammans med bästa vännen Marie Spetz. Föreläsare. Är ofta med som instruktör på ToppHälsas träningsresor (närmast Playitas i november och Thailand i mars).
  • BOR: Särö utanför Göteborg.
  • FAMILJ: Sambon Henric, dottern Olivia, 9 år, hunden Zlatan.
  • MERITER: Tog under simkarriären bland annat fyra (4!) VM-guld och slog tre världs-rekord.
  • AKTUELL: Siktar på VM i Ironman på Hawaii.

Emmas bästa träningsråd:

Emma Igelström

Foto: Thomas Engström

1. Hitta en träningsform som du själv verkligen gillar

Låt dig inte ryckas med av trender, gå på det som du själv tycker om.

2. Acceptera att motivationen inte alltid är på topp

Det går alltid upp och ner. Men det är ofta under passen som känns motigast som man växer mest.

3. Pröva gärna triatlon

Det blir aldrig enformigt när du växlar mellan tre olika träningsformer.

4. Våga testa nya saker

Det är lätt att fastna i vanor. Jag ser ofta som instruktör att samma personer kommer på samma pass och står på samma plats i salen. Gör något nytt.

5. Känns det motigt så tänk på målet

– Jag tänker på Hawaii!

 

 

Fakta: Ironman

Emma Igelström Ironman

Foto: Thomas Engström

Powerwoman goes Ironman! Foto: Thomas Engström

En triatlontävling där deltagarna i följd utan avbrott genomför 3 900 meter simning, 180 km cykling och 42 km löpning (ett maratonlopp).

Ironman World Championship hålls vid staden Kaliua-Kona på Hawaii varje år.