En tredjedel av all cancer kan förebyggas med hjälp av små enkla livsstilsval. Här är de 6 viktigaste sakerna du kan göra för att minska din cancerrisk!

I år kommer 60 000 människor i Sverige att drabbas av cancer. Om knappt 25 år kommer över 100 000 personer att drabbas varje år, enligt en prognos som Folkhälsomyndigheten tagit fram tillsammans med Cancerfonden.

Att cancerfallen ökar beror bland annat på att vi blir fler och äldre och att vården blir allt bättre på att upptäcka cancer. En annan viktig faktor, som vi har möjlighet att påverka, är våra levnadsvanor – vi vet att en tredjedel av all cancer går att förebygga, skriver Cancerfonden i ett pressmeddelande.

Så förebygger du cancer – forskning visar vad du kan göra för att minska din cancerrisk:

1. Rök inte

Rökning ökar risken inte bara för lungcancer utan även för många andra cancerformer.

2. Var fysiskt aktiv

30 minuter om dagen räcker, de flesta av livets dagar. Det är även bra att undvika kontinuerligt långa perioder av stillasittande. Har du ett kontorsjobb? Försök att stå och jobba då och då – eller gå minst en gång i timmen till en kollega/toaletten/kaffemaskinen 😉

LÄS OCKSÅ: Sitta är den nya rökningen – så gör du om du har ett stillasittande arbete!

3. Skydda dig mot solen

Särskilt viktigt mellan klockan 11 och 15 under sommarmånaderna.

4. Ät hälsosamt

Ät en hälsosam kost som innehåller mycket grönt och frukt (minst 500 gram frukt och grönt per dag). Och undvika processat kött.

LÄS OCKSÅ: 4 saker som händer om du slutar äta socker – på bara 10 dagar!

5. Avstå alkohol (eller drick måttligt)

Alkohol ökar risken för cancer, så ur cancersynpunkt ska man inte dricka något alls. Men väljer man att dricka kan man göra det i måttliga mängder, vilken motsvarande högst 70 cl vin för kvinnor och 150 cl vin för män i veckan.

6. Håll en normalvikt genom livet för att förebygga cancer

Utöver ”rökstopp” är en hälsosam kroppsvikt det effektivaste sättet att minska risken för cancer.

LÄS OCKSÅ: 14 bästa viktknepen (enligt våra läsare)