Vill du lukta lika fräscht av parfym på morgonen som sent på kvällen? Ja, det är möjligt – och väldigt enkelt!

Använd vaselin eller en fet kräm under parfymen

Om du vill förlänga dofttiden kan du applicera lite vaselin på de ställen där du brukar ha parfym och sedan spruta på den som vanligt – då fastnar den lättare. Parfym har nämligen svårare att fastna på torr hy, därför är det effektivt att börja med att återfukta huden lite med lite doftfri olja, vaselin eller fetare kräm.

Och när du ändå är i gång, här är några till saker som kan vara bra att tänka på när man applicerar parfym.

LÄS OCKSÅ: 20 anledningar att använda mer kokosolja

 

Förläng parfymens livslängd

Det finns också en hel del saker du kan göra för att förlänga livslängden på din parfym. Precis som alla dofter tenderar ju även parfym att bli avslagen och tappa en del av sin karaktäristiska doft. Men genom att förvara den rätt kan du undvika det.

Många ställer sin parfym i badrummet, som ofta också är den platsen där man står och sprayar på sig parfym. Men där ska man inte ha den. Parfymer är väldigt ljuskänsliga och även känsliga för temperaturskillnader, vilket gör att badrum där vädring och varma duschar samsas inte är en bra plats. Dessutom är parfymer känsliga mot fukt, vilket absolut finns i badrum.

Ska man ha den i kylskåpet då? Nej, faktiskt inte. Det är en myt som många har gått på. Men precis samma sak gäller här: stora temperaturskillnader är inte bra för parfymen. Och att gå från ett kallt kylskåp till rumstemperatur dagligen är inget att rekommendera.

Ha hellre din parfym i ett linneskåp eller en garderob. Eller varför inte i en fin låda? Det viktiga är att parfymen står mörkt och inte för varmt.

Det finns även andra saker som gör att din parfym tappar lukten eller att doften förändras. Till exempel ska man undvika att utsätta parfymflaskor för onödig skakning. Så om du måste ha med dig den till jobbet, skolan eller när du reser, häll över lite av parfymen i en mindre förpackning. Det går att köpa sådana avsedda för parfymer, men det går också bra att använda en vanlig burk med sprayfunktion. Hellre offra en liten del av din favoritparfym än hela flaskan!

LÄS OCKSÅ: Så vet du hur länge dina skönhetsprodukter håller

 

Applicera rätt för bäst effekt

Ha parfymen på områden där du känner puls. Till exempel bakom öronen, halsen och handlederna, till exempel. Där pulsen slår är kroppen varmare, vilket gör att parfymdoften blir mer intensiv i doften.

Andra ställen som är bra att applicera parfym på er: naveln, armvecket och i knävecken. Dessa ställen är också varma och hjälper även till att sprida ut doften över kroppen. Parfym sätter sig bättre på hår än ren hud, så spraya gärna parfym där du har fjun. Du kan också spraya lite parfym på en hårborste och sedan kamma igenom håret, för en subtil och härlig doft.

Gnugga inte in parfymen efter att du har applicerat den. Många har för vana att applicera parfym på handlederna och sedan gnugga dem mot varandra. Men det kan förstöra partiklarna och förändra parfymens doft.

LÄS OCKSÅ: Så här ska du EGENTLIGEN använda ditt ansiktsvatten (visste du det här?)

Välj rätt parfym till rätt tillfälle

Har du en och samma parfym, oavsett tillfälle? Då är det kanske dags för lite variation. Rätt doft kan leda till framgångar både på jobbet och i relationer.– Beroende på hur du kombinerar doft och sammanhang lyfter du fram olika delar av din personlighet, säger doftexperten Sylvia Ziemski.Hon tycker därför att vi kan fundera på vad vi vill kommunicera eller uttrycka med en parfym. Och välja doft efter vilken effekt man vill ha. Du kanske vill att folk ska uppfatta dig som mer energisk, med mer pondus eller att någon ska tänka på dig som sensuell? Men viktigast är att parfymen känns rätt för just dig.– Vilken doft som är rätt för en person är oerhört individuellt. Och parfymer doftar inte likadant på en person som på en annan. Upplevelsen av doften varierar, beroende på olika fysiska faktorer och personlighet.Vill du nu börja bygga upp din parfymgarderob, med en personlig blandning av dofter för olika tillfällen så tycker Sylvia att du ska börja med att identifiera vad det är du gillar.

– Om man lägger tid på lite research kan man göra det enklare för sig genom att hitta sin röda dofttråd. Du kanske gillar ros men inte med vita blommor utan med kryddor. Eller så vill du ha en kvinnlig parfym men inte med blomnoter. Ta hjälp av någon kunnig för att definiera din smak och för att hitta produkter på marknaden som motsvarar den.

Vilken parfym passar på jobbet?

Vill du ta mer plats? Utstråla mer pondus? Eller ha en doft som piggar upp dig? Välj en doft som hör ihop med dig som person, din roll på jobbet, efter vilken miljö du arbetar i och efter vad du vill framhäva. olika dofter kan vara bra vid olika tillfällen och sammanhang, du kanske vill utstråla energi i ett möte eller lugn i en annan situation. Många kvinnor hittar sin jobbdoft mer mot unisexhållet, vissa väljer till och med herrparfymer.

Vilken parfym passar på träningen?

Låt gärna hud, kropp och luktsinne vila precis när du tränar och skippa parfym helt. Men känner du dig seg så kan en frisk cologne någon timme före passet pigga upp. Vill du inte spreja på parfym kan du istället pigga upp dig med andra dofter. Ha blommor, citrusfrukter, färska kryddor eller vaniljstång omkring dig. Vill du komma ner i varv och hitta fokus inför ett yogapass kan du välja vanilj eller sandelträ. Efter träningen – välj doft efter vilken stämning du vill komma i. En frisk doft för att hålla dig pigg och energisk, en lugn, mjuk doft för att varva ner. ”

Vilken parfym passar på dejten?

Vilka sidor av dig själv vill du lyfta fram på dejten? Med en sensuell, uttrycksfull doft tar du plats, men du kanske vill dofta mer som en mysig söndagsmorgon? Välj en doft som passar dig som person och efter vad ni ska göra. En stark parfym som täcker matens smaker på en middag kan vara synd. Likaså kan det vara bra att undvika starka dofter på bio eller teater. Ska ni däremot på långpromenad kan du välja en doft som tar lite plats så den känns, och inte bara försvinner i luften. Men framför allt här – vad vill du berätta om dig själv för den här personen?

Vilken parfym passar på festen?

Fest är helt rätt tillfälle att välja uttrycksfulla parfymer som kan kännas ‘för mycket’ i andra sammanhang. Experimentera med doft och använd den som accessoar till din outfit eller till att förstärka din stil med den. Doften blir pricken över i:et som gör att du utstrålar samma känsla för fler sinnen. Du kan också använda dofter för att komma i rätt feststämning, som sexig, exklusiv, romantisk, dekadent eller pigg. Men tänk på att inte överdosera!

Psst! Vill du dofta solvarm hud helt naturligt istället? Följ med på träningsresa till Hurghada, Egypten!

Egypten

TRÄNINGSRESA TILL EGYPTEN 2020!

När: 11-18 mars 2020
Var: Aqua Vista, Hurghada, Egypten
Pris: 11 498 kr (Enkelrumstillägg tillkommer)

Avgångar: Stockholm, Göteborg
Ingår: Flyg tur retur (+ flygskatt & visum), Boende del i dubbelrum, All inclusive, Transfer och mat på flyget, All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!