Upplever du att din partner inte förstår dig? Känns det som du ger mer än du får i dina relationer? Det kan bero på att ni har olika kärleksspråk. Här berättar ToppHälsas livscoach Åsa Nyvall om de 5 olika språken.

Åsa Nyvall är samtalsterapeut och tar emot klienter både i enskilda samtal och med inriktning på parterapi. När Åsa hade utbildat sig till terapeut och började ta emot par var det speciellt en fråga som hon intresserade sig för.

– Jag funderade mycket på varför kärleken tar slut.

Varför är det så svårt att få förhållanden att hålla, trots att det från början finns både attraktion och gemensamma intressen?

– Självklart kan det finnas många anledningar till att par bryter upp. Men brist på kommunikation, eller snarare svårigheter med att kommunicera, verkade vara en gemensam nämnare för paren som kom till mig med relationsproblem.

ÅSA LÄSTE MASSOR av böcker och forskning om kommunikation, och hittade något intressant: en teori om kärleksspråk som lanserades på 90-talet av en amerikansk relationsexpert vid namn Gary Chapman. Chapman menar att det finns fem olika kärleksspråk, fem olika sätt som vi människor använder för att uttrycka kärlek och uppskattning. De fem språken är: Fysisk beröring, Gåvor, Tid tillsammans, Tjänster och Bekräftande ord.

Alla människor har ett medfött kärleksspråk – och när vi inte har koll på vårt eget språk eller vår partners så blir det språkförbistringar och fnurror på kommunikationstråden.

– Jag började observera min omgivning för att försöka lista ut vilka kärleksspråk olika människor hade. Det var enklare än jag trodde. Och när jag använde kärleksspråket som personen jag mötte hade blev det ett fint möte. Personen kände sig sedd och viktig.

– DET BLEV OTROLIGT tydligt för mig hur mycket våra kärleksspråk faktiskt påverkar alla våra relationer. Jag började prata om kärleksspråken med mina klienter, och även privat hade – och har – jag nytta av mina språkkunskaper. Jag har lättare att förstå andra människor, säger Åsa.

Nu har Åsa, tillsammans Helene Arkhem, skrivit en bok om kärleksspråken med sina egna erfarenheter som grund. Den heter Kärlekens språk – din guide till lyckliga relationer (LB förlag). Här kan du läsa mer om de olika kärleksspråken – och göra ett test som avslöjar vilket språk du har.

Kärleksspråk

Åsa Nyvall och Helene Arkhem har skrivit en bok om kärleksspråk

Kärleksspråk för nybörjare – så funkar det:

♥ Alla människor har ett primärt kärleksspråk, ett förstaspråk. Det är det språk som påverkar dig mest, som får dig att känna dig sedd och älskad. Många har också ett sekundärt språk. Våra språk, som är medfödda, är en del av vår personlighet.

♥ Alla fem språken behöver finnas i alla goda relationer. Inte bara i parrelationer. Språken stärker relationen och ger positiv energi.

♥ Om du vill att din partner (eller vän, släkting, kollega eller ditt barn) ska känna sig viktig måste du identifiera hens kärleksspråk och använda det – även om det inte är ditt eget kärleksspråk. Det vill säga ge fysisk beröring, överraska med en gåva då och då, ha kvalitetstid tillsammans, utföra tjänster som kan göra din partners liv härligare eller bekräfta personen med positiva ord.

♥ Det kärleksspråk som vi själva helst vill bli tilltalade på är oftast det vi använder för att visa uppskattning för andra.

♥ Att kommunicera på kärleksspråken handlar om att kunna uttrycka sina egna behov, men också om att förstå sin partner och sina medmänniskor.

kärleksspråk relationer

Foto: Getty Images/iStockphoto

Kärleksspråk 1: Fysisk beröring

Om det här är ditt kärleksspråk känner du dig sedd, älskad och bekräftad när någon rör vid dig. Du brukar även visa att du tycker om någon genom att ge fysisk beröring.

Exempel på Fysisk beröring:

♥ Att hålla någons hand.
♥ Kramar.
♥ Ett handslag med extra värme.
♥ Att lägga en hand på axeln på den man talar med.
♥ Att sitta nära varandra i soffan.
♥ Att sitta i någons knä eller ha någon i sitt knä.
♥ Att smeka någons kind.
♥ Kyssar och pussar
♥ Att ha sex.

kärleksspråk relationer

Foto: Getty Images/iStockphoto

Språk 2: Gåvor

Om Gåvor är ditt kärleksspråk känner du dig sedd när någon ger dig en fin present till dig. Det handlar inte om prislappen på gåvan, utan om att givaren verkligen har ansträngt sig för att hitta något som just du uppskattar och tycker om. Personer som du tycker om vet att du är bra på att hitta personliga presenter, som mottagaren önskar sig.

Exempel på Gåvor:

♥ Blommor.
♥ En sak mottagaren har önskat sig länge.
♥ Ett extra vackert paket som är inslaget med omsorg. ♥ En liten symbolisk och oväntad gåva.
♥ En minnessak från en stor dag i livet.
♥ En personlig gåva. Kanske ett smycke med en inskription, eller en bok där givaren – eller författaren – har skrivit något fint.
♥ Gåvor som ges på ett spännande sätt. Mottagaren kanske får gå på skattjakt eller lösa gåtor för att hitta gåvan.
♥ Gåvor som visar omtanke när någon är sjuk eller trött.
♥ En hembakad kaka som mottagaren tycker om.

kärleksspråk relationer

Språk 3: Tid tillsammans

Om du har Tid tillsammans som ditt kärleksspråk njuter du när du får ha kvalitetstid tillsammans med någon du tycker om. Att sitta och prata ostört eller göra saker tillsammans med fokus på er två får dig att känna dig utvald, sedd och älskad.

Exempel på Tid tillsammans:

♥ Att ha ett innerligt samtal med någon.
♥ Att gå på promenad tillsammans.
♥ Att åka på en resa ihop.
♥ Att äta middag med avstängda mobiltelefoner.
♥ Att ha ett gemensamt projekt som man jobbar med samtidigt.
♥ Att ta sig tid att växla några ord om hur dagen har varit när man kommer hem från jobb eller skola.
♥ Att få tid att berätta hur man har haft det när man gjort något utan sin partner.
♥ Att inte bli störd eller avbruten när man berättar något viktigt.
♥ Att träna ihop.

kärleksspråk relationer

Språk 4: Tjänster

Om du har Tjänster som ditt språk känner du dig älskad när någon gör något för dig som underlättar ditt liv. Du är känd för att vara en pålitlig fixare , du ställer ofta upp och hjälper andra. Men du kan ha svårt att be om hjälp själv, för dig är det som att be om kärlek.

Exempel på Tjänster:

♥ Fixa ärenden.
♥ Utföra hushållssysslor
♥ Hjälpa någon med ett tekniskt problem.
♥ Hämta eller lämna ett barn på dagis eller i skolan.
♥ Planera och handla middagsmat.
♥ Skjutsa till olika aktiviteter.
♥ Servera frukost på sängen.
♥ Hjälpa någon att flytta, sätt ihop möbler eller måla.
♥ Ta hand om någons husdjur, post och blommor när den är bortrest.

kärleksspråk relationer

Språk 5: Bekräftande ord

Bekräftande ord handlar om att uttrycka fina saker, kärlek och uppskattning med ord. Om du har Bekräftande ord som ditt kärleksspråk tycker du att det är fantastiskt när någon berättar att du är värdefull. Du är även bra på att bekräfta andra med ord.

Exempel på Bekräftande ord:

♥ Kärleksbrev.
♥ Komplimanger.
♥ Beröm.
♥ Att berätta att man tycker om någon och varför.
♥ Att berätta för en person att man hört någon annan berömma hen.
♥ Att stötta och peppa verbalt.
♥ Ett bifogat personligt, handskrivet kort när man ger bort en present.
♥ Att hålla ett personligt tal.
♥ Ett välformulerat mejl eller sms som innehåller uppskattande ord till mottagaren.

kärleksspråk relationer

Testa dig själv: Vilket är DITT kärleksspråk?

Nu har du läst om de fem kärleksspråken. Undrar du vilket språk du själv har? Här är språktestet som ger dig svar!

Gör så här: Här nedan får du 40 olika påståenden. Läs dem och välj alla påståenden som verkligen stämmer in på dig. När ett påståendet stämmer, anteckna siffran som står före det någonstans. En del påståenden handlar om dig och en partner. Om du är singel, svara på frågan som om du skulle ha en partner.

 1. Jag brukar köpa blommor till min partner. (B)
 2. Jag håller gärna tal till festföremålen när jag är bjuden på födelsedagsfest, bröllop eller liknande. (E)
 3. Om någon börjar prata med mig när jag tittar på en skärm (datorn, plattan, tv:n, mobilen) brukar jag alltid titta upp på den som tilltalar mig. (C)
 4. Det händer att jag ger bort saker jag äger om jag tror att de kan glädja någon annan mer. (B)
 5. Jag berättar ofta för dem jag älskar hur mycket de betyder för mig. (E)
 6. Jag är extra lycklig när jag och min partner har något projekt på gång, när vi planerar och gör något tillsammans, till exempel ett renoveringsprojekt eller liknande. (C)
 7. Jag får ofta höra att jag är bra på att uttrycka mig. (E)
 8. Presenter behöver inte vara dyra, det viktiga är att de är personliga. (B)
 9. Jag älskar att resa tillsammans med min partner. Vart vi åker spelar inte så stor roll, det viktiga är att vi är tillsammans. (C)
 10. Jag serverar ofta min partner en kopp kaffe eller te utan att hen ber om det. Jag tillreder drycken som hen vill ha den, som en liten gest av omtänksamhet. (D)
 11. Jag håller nästan alltid min partner och mina barn i handen när vi är ute och går. (A)
 12. När julen närmar sig och det återigen blir tal om att skippa klapparna till de vuxna blir jag sur. Det är inte bara barn som blir glada av presenter. (B)
 13. Om någon har gjort något bra vill jag ge personen beröm och gärna så att andra hör. (E)
 14. Jag gillar att spela sällskapsspel med mina vänner och min familj. (C)
 15. När min partner har en stressig period gör jag vad jag kan för att underlätta livet för hen. Jag tar större ansvar för att vardagslivet ska fungera utan att bli ombedd om det. (D)
 16. Om någon fyller år lägger jag ner mycket tid på att hitta en personlig present. (B)
 17. Jag bjuder ofta in mina vänner till fester och middagar. (C)
 18. Det händer att jag kramar min partner spontant i köket. (A)
 19. Jag tycker om att pyssla med andras hår: tvätta, kamma, fläta, göra uppsättningar och så vidare. (A)
 20. Bland mina vänner är jag känd för att vara en fixare. Jag ordnar gärna saker för att göra dem glada. (D)
 21. En komplimang jag har fått är att jag inte är rädd för besvär. (D)
 22. Om min partner har varit bortrest brukar jag städa och göra fint hemma inför hens ankomst. (D)
 23. Jag ger ofta komplimanger till andra människor om deras kläder, frisyrer, skor, inredningsstil med mera. (E)
 24. Jag tröttnar aldrig på att kyssa min partner. (A)
 25. Den finaste födelsedagspresent jag kan tänka mig från mina vänner är att de ordnar en fest för mig. (D)
 26. Att ta en promenad eller träna tillsammans med min partner är värdefull kvalitetstid. (C)
 27. Jag känner mig älskad när min partner säger att hen längtar efter mitt sällskap. (C)
 28. Jag vill vara nära min partner, till exempel sitta nära i soffan när vi tittar på tv. (A)
 29. Det är självklart för mig att man är omtänksam mot sina medmänniskor. Jag kan bli irriterad på människor som till exempel inte håller upp dörrar. (D)
 30. Jag vill gärna att människor håller tal till mig när jag firar något i mitt liv. (E)
 31. Jag vill att min partner ska hålla om mig när jag somnar. (A)
 32. Om jag skulle vara på en dejtingsajt skulle jag bry mig mer om hur presentationerna är skrivna än om hur männen/kvinnorna ser ut på bilderna. (E)
 33. Att få frukost på sängen av någon är den perfekta starten på dagen. (D)
 34. Jag väldigt tycker om när min partner stryker mig över ryggen. (A)
 35. Det är helt otänkbart för mig att min partner och jag skulle ha skilda sovrum. (A)
 36. Jag känner mig älskad när min partner överraskar mig med en present. (B)
 37. Om ett barn (mitt eller någon annans) ger mig en teckning som hen har gjort blir jag glad. (B)
 38. Jag kommer ihåg den första presenten jag fick av min partner. (B)
 39. Om en vän/väninna ställer in en planerad träff med mig utan någon bra anledning, blir jag ledsen och besviken. (C)
 40. Det är viktigt för mig att min partner ibland säger att hen älskar mig. Jag vill och behöver höra det. (E)

När du har kryssat för alla påståenden som stämmer in på dig är det dags för nästa steg i testet. Titta på de alternativ du valt en gång till. Välj ut max 9 av de påståenden du har valt. Det kan vara svårt att välja och att välja bort, men välj de påståenden som stämmer allra bäst in på dig och ditt vanliga beteende. Om du inte tycker att 9 påståenden passar in på dig kan du ha färre alternativ totalt.

Räkna sedan ihop hur många alternativ du har av varje bokstav som står efter de påståenden du har valt ut. Vilken bokstav har du flest av?

Det här är ditt kärleksspråk:

Flest A: Ditt kärleksspråk är Fysisk beröring.

Flest B: Ditt kärleksspråk är Gåvor.

Flest C: Ditt kärleksspråk är Tid tillsammans.

Flest D: Ditt kärleksspråk är Tjänster.

Flest E: Ditt kärleksspråk är Bekräftande ord.

Har du lika många alternativ av två språk? Det är vanligt att ha ett primärt språk, alltså ett förstaspråk, och ett sekundärt språk, ett andraspråk. Om du känner efter kan du nog identifiera vilket som är ditt primära språk. Har du lika många svarsalternativ av fler än två språk? Då har du lätt att både förstå och prata olika kärleksspråk. Men bara ett av dessa språk är ditt primära. Fundera på dina kärleksrelationer, när har du känt dig som allra mest älskad? Vilket språk pratade din partner då? Det är troligen ditt kärleksspråk.

Psst! Lyssna på Åsas föreläsning om kärleksspråk och njut av dans, yinyoga, träning och spa!

Hooks_ToppHälsa.se

TRÄNINGSHELG PÅ HOOKS HERRGÅRD 2020!

När: 14-16 februari 2020
Var: Hooks Herrgård, några mil söder om Jönköping
Pris: 4500 kr (enkelrumstillägg 400 kr)

Allt detta ingår:
– Boende fre – sön (del i dubbelrum)
– 2 frukostar
– 2 luncher
– 2 middagar
– Mellanmål
– Alla träningspass enligt program
– Föreläsning
– Tillgång till en underbar spaanläggning

LÄS MER OCH BOKA HÄR!