Jag har diabetes sedan barndomen. Jag motionerar och tänker på vad jag äter. I och med att jag måste vara försiktig med socker äter jag en hel del sockerfria alternativ. Jag dricker Cola light och får i mig en massa aspartam. Min läkare säger att det inte är farligt, men jag läser mycket om varningar för sötningsmedel. Hur ligger det till? /Anna

Läkaren om sötningsmedel: Riskerna ofta överdrivna – men vatten är bättre!

Eric svarar: Ända sedan sötningsmedlen introducerades i början av 1900-talet har röster med varningar höjts.

Till viss del har skeptikerna fått rätt. De tidiga ”konstgjorda” sötningsmedlen som sackarin tycks ha vissa sidoeffekter. Bland annat kan sackarin faktiskt höja blodsockret, åtminstone hos möss. Det här är naturligtvis någonting som både diabetiker och andra som är angelägna om att hålla blodsockret på låga nivåer blir oroade över.

Det är dock viktigt att betona att detta inte gäller för nyare sötningsmedel som aspartam. Kanske är det just aspartam som fått mest stryk i media det senaste decenniet. Larm om förhöjd cancerrisk och viktökning duggar tätt. Dessa larm är överdrivna. Åtminstone än så länge.

Det finns ingenting som tyder på att risken för cancer ökar. Vad gällande viktökning är det helt säkert att det är betydligt bättre att dricka light-läsk än vanlig läsk. Allra bäst är det förstås att dricka vanligt vatten, men som ersättning för socker är aspartam utmärkt.

Det stora ifrågasättandet gäller misstanken om att konstgjorda sötningsmedel kan öka sockersuget och hungern. Inte heller här finns det några säkra belägg för att så skulle vara fallet. Teorin är att sötningsmedlens söta smak skulle trigga sötsug. Kanske är det så. Kanske inte. Hur som helst är aspartam och säkert även stevia (som dock inte alls är lika väl studerat) en betydligt mindre hälsobov än socker.

LÄS OCKSÅ: Övervinn ditt sötsug på kvällen (ja, det går!)

Sammanfattningsvis är lightprodukter med aspartam en bra ersättning för socker – men en sämre ersättning för vatten.

LÄS OCKSÅ: Dietisten: Socker eller sötningsmedel – vad är värst?

eric rydman

LÄS OCKSÅ: Honung – hur nyttigt är det egentligen? Vår dietist svarar!

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!