Tina Nordlund var en hyllad fotbollsstjärna, nygift med en tv-kändis. Utåt sett verkade allt perfekt. Men hon levde med ständig ångest, depression och ätstörningar. Yogan blev början på en förändring. Här skriver Tina Lovesan (som hon nu heter) om sitt nya liv.

Tina Lovesan (Fd Nordlund)
”När min man och jag gifte oss så ville vi ha ett gemensamt namn. Han hette Hallberg, och jag Nordlund. Vi ville ha ett namn som känns hälsosamt och som sprider kärlek när man säger det. Vi skickade in lite olika förslag och fick godkänt på Lovesan. Det uttalas som det svenska pojknamnet Love, Love-san.”
Ålder: 40 år.
Familj: Maken Janne, 50, och barnen Neo, 6, Nova, 4, och Namo, 2 år.
Bor: Där vi befinner oss. Vi reser runt i världen med World Soccerfriends. Just nu är vi i Lagos, Portugal.
Gör: Yogalärare och fotbollsutvecklare.

Vita mjuka yogamattor, tända ljus och lugn musik. De som skulle bli mina kurskamrater de två kommande åren satt alla barfota i vita, vackra kläder med fina halsband och sjalar. 

Jag, som kom med andan i halsen, stannade till i dörröppningen och tittade på vad jag hade lyckats rafsa med mig från garderoben. Svarta fotbollsshorts med reklam, svartgula fotbollsstrumpor, vit t-shirt med reklam. Men jag var för trött för att bry mig.
Jag kraschade på en av yogamattorna och blev påmind om min värkande, trötta kropp. Kroppen som hade fått kämpa så länge.”Välkommen till en personlig resa”, sa yogaläraren. Jag lyssnade med ett halvt öra och undrande när vi skulle sätta igång. Sitta här och snacka? Nej, låt oss lära oss stå på huvudet, vika kroppen åt alla möjliga håll, le med pigga ögon och aldrig känna irritation. Det var den bilden jag hade av yoga.
Tina Lovesan (Nordlund)

Foto: Neo Lovesan

l MÅNGA ÅR HADE JAG LEVT med ångest, oro, tryck över bröstet, sömnproblem, mardrömmar och ätstörningar. Som sjuåring var jag med om en smärtsam separation när mina föräldrar skilde sig. Min mor flyttade med min bror och jag fick bara träffa henne sporadiskt. Saknaden var fruktansvärd, jag kände mig övergiven. Jag blev även utsatt för övergrepp under min uppväxt och för att orka leva stängde jag av all smärta. Men minnena fanns ju där och påverkade mig.Jag blev bra på att spela fotboll och försökte hantera ångesten genom att fokusera på prestation.
Men de sista åren av fotbollskarriären blev det för mycket. Jag spelade ett EM på insomningspiller och under OS i Sydney sov jag inte många timmar. Fotbollen – som gett mig vänner, upplevelser, utmaningar, utveckling, vila från jobbiga tankar – blev osund då den matade en prestationsdriven del i mig.
Under den första dagen på yogautbildningen andades vi mycket. Ett minne dök upp under övningarna. Jag mindes plötsligt den där dagen då jag halkade på en isfläck, när jag var på väg till fotbollsträning. Den vurpan blev slutet på en gammal prestationsresa och början på en ny, inre resa. Jag landade med foten under mig och blev skadad. Det var omöjligt att stödja på den. Men i stället för att vila och möta mig själv sa jag: ”Tejpa hårdare!” till min tränare. När det inte gick, när jag inte kunde prestera, kom många jobbiga känslor ikapp mig.ÄKTENSKAPET SOM JAG lNGÅTT tre månader tidigare avslutades. Mitt i separationen kom dubbla öroninflammationer och sedan magsjuka som slutade med dropp på sjukhus. Men i stället för att vila tog jag två tuggor rostat bröd och satte mig på flyget för att kommentera en fotbollsmatch. Det resulterade i 40 graders feber på flyget hem och lunginflammation.
En dag kunde jag inte ta mig ur sängen. Jag hade gått i olika terapiformer under elva år och ätit antidepressiva piller i tre år. Det hade hjälpt mig att hålla mig flytande. Men de svåra minnen som jag försökt förtränga fortsatte att jaga mig. Jag insåg att jag måste göra något för att få ro. Från tre oväntande håll fick jag på en vecka rådet att testa Kundaliniyoga. Jag bestämde jag mig för att prova och yogan blev en milstolpe i mitt liv.
Med mjuka övningar, anpassade till just mina behov, började jag återhämta mig. Samtidigt som sorg, ilska och förtvivlan kom upp till ytan så infann sig ett lugn. När min mattgranne, 82 år, studsade upp och ner i övningar så blev min träning att lyssna på kroppen utan att tävla eller jämföra mig. Spänningar släppte. Värken blev lindrigare. Bit för bit släppte jag taget om min historia. Jag sörjde och tillät mig falla, känna och acceptera hela mig. Yogan gav mig mod och kraft till förändring.Jag sålde min lägenhet i Stockholms innerstad och hyrde en liten stuga i skärgården för att få vila mina sinnen – eller snarare väcka dem. Jag bestämde mig för sluta med antidepressiva piller och låta kroppen läka den naturliga vägen. Jag tänkte: ”Tre månader, sedan är jag tillbaka!”
Det tog tre år.LÅNGSAMT BÖRJADE JAG KÄNNA att energin fylldes på. Yogan blev lika självklar som att borsta tänderna. Varje morgon klev jag upp, tog en kalldusch för att stärka immunförsvaret, drack ett glas vatten, yogade och mediterade. Vissa dagar satt jag bara och tittade på havet.Mina ohälsosamma vanor byttes till mer hälsosamma. Jag la om min kost: slutade äta kött, uteslöt vitt socker, skippade gluten och slutade dricka alkohol. Jag blev noggrann med att äta ekologiskt och lärde mig mer om rawfood.
Jag kom till en punkt där arbetsträning blev möjlig, men jag fick backa. Efter ytterligare några månader var jag stabil nog att börja trappa upp. Människor hörde av sig till mig för att få individuella yogapass. Jag tog emot dem – trots att jag aldrig haft någon plan att bli yogalärare.En av dem som sökte upp mig var Janne, som var tränare för ett elitfotbollslag. Han var i Stockholm på en turnering och bokade ett yogapass hos mig för laget. Janne och jag fann varandra. Vår kontakt och kärlek kändes sann – och efter tre månader var jag gravid. Sonen Neo föddes, två år senare kom vår dotter Nova.Efter några säsonger med overaller, mössor och vantar, slask, blöta kläder och grannar som knackade på dörren och sa vi borde ha samma färg på vår postlåda som alla andra – så väcktes en längtan att bryta upp. Jag ville ut i världen med våra barn. Visa dem andra kulturer, vara i ljuset och se bortom landsgränser. Vi provade Mallorca. Att landa på Palmas flygplats var en sån frihetskänsla. Ett lugnt lyckorus spred sig i kroppen. Livsglädje! Vi mötte Mallorca med dess härligheter: Ekologiska matmarknader, sol och strandliv. Men vi mötte även utmaningar som mögel i lägenheter.PASSlONEN FÖR BOLLEN FANNS kvar och när jag hade fått distans till fotbollen kunde jag se både det sunda och det osunda i idrotten jag utövat.
Jag insåg att barn – våra egna och andras – behöver oaser i prestationssamhället där de bara kan ”vara” utan att bli bedömda, jämförda eller behöva tävla. Jag och min man Janne startade därför World Soccerfriends. En bollaktivitet för barn och ungdomar, utan tävling, med fokus på koordination, balans, andning och övningar för gemenskap och vänskap. Vi började med att leda grupper i Stockholm och på olika ställen på Mallorca. Nu har verksamheten vuxit. Vi utbildar ledare runt om i världen som kan hålla sina egna grupper och har en förening med säte i Göteborg, det känns fantastiskt.När vi fick tredje barnet, vår son Namo, valde vi att prova Lagos i Portugal. Barnen som nu är sex, fyra och två år är hemma med oss på dagarna och vi har skapat vår egen läroplan. Barnens egen nyfikenhet får styra. Ekologisk mat är viktigt och vi äter veganskt. Jag äter mest rawfood, vilket gör att vi åker runt för hitta ekologiska råvaror. Jag gör yogafilmer, leder yogagrupper och vi planerar nya ledarutbildningar inom World Soccerfriends. Yogan och meditationen finns ständigt med mig som redskap att hantera vardagen. Vissa dagar är bara ett stort tvättkaos, andra stunder mer harmoniska.

Jag är innerligt tacksam för mitt nya liv, min livslust och mitt nya lättare jag.
Vägen hit har varit snårig, mitt hjärta och min hälsa har fått styra. Om jag kan inspirera andra att våga ta klivet och leva fullt ut så gör jag gärna det.

Tina Nordlund Lovesan

Foto: Sezgi Eser

Tina tipsar: 4 steg till livsharmoni:

  • Lär dig att djupandas. Hitta en stund varje dag när du bara är med dig själv och ditt andetag. Lyssna inåt. Vad känner du, hur mår du och vad vill du i dag?
  • Våga följa dina drömmar. Tro på dig själv! Gör något litet eller stort varje dag som leder dig i den riktning du vill.
  • Drick ekologiska gröna smoothies.
    De är fullproppade med näring som är lätt för kroppen att ta upp. En smoothie med sallad, selleri, spirulina, avokado, ingefära, gurkmeja är min favorit. Man kan även lägga till lite maca (pulver av torkad rotfrukt från Anderna). Det är toppen för det kvinnliga hormonsystemets balans. Ett kryddmått räcker till att börja med.
  • Sök upp och håll dig till människor som du inspireras av. Människor som ger energi och stöttar dig. Strunta i de andra.

 

SKRIV TILL OSS!
Har du gjort en nystart i livet som du vill dela med dig av? Hör av dig till oss så har du chansen att få berätta om din resa i tidningen och på webben.
Mejla red@topphalsa.se eller skicka ett brev till
ToppHälsa, 105 44 Stockholm.
Märk ditt brev ” Nystart”.

Psst! Behöver du också komma iväg från vardagen en stund? Kanske yoga lite i solen? Häng med oss hit:

YOGA RETREAT PÅ SHANTI SOM, MARBELLA

När: 13-16 samt 16-19 okt
Pris: 7 200 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, frukost, snacks och middag alla dagar, alla schemalagda yoga-klasser, föreläsningar, workshops och hike.