Åsa Fröberg blev känd som väder-flicka i TV3 och verkade leva ett drömliv. Men under ytan led hon av ätstörningar och dåligt självförtroende. En muskel-byggar-tävling ändrade på allt …

Namn: Åsa Fröberg

Ålder: 49 år.

Bor: Danderyd.

Familj: Barnen Hugo, 17, och Gustav, 15, och hunden Frank, ”en blandis av fransk bulldog och vit herdehund”.

Gör: Jobbar som PT, är utbildad stressterapeut, stylar hus och jobbar som smyckesdesigner med egna märket Sthlm by Frank.

H

on är klädd i en knallorange bikini. Behån är dekorerad med glittrande strass och matchar de stora glittriga örhängena. På fötterna: sandaletter med skyhöga klackar. Det långa håret är stylat, makeupen med lösögonfransar är gjord av proffs.

Kroppen är omsorgsfullt solduschad och inoljad för att alla muskler ska synas så bra som möjligt. Musklerna, som är resultat av många timmars hård styrketräning i gymmet och som nu ska bedömas av domare.

Åsa Fröberg kan knappt själv förstå vad hon har gett sig in på.

Hon – som är 49 år och har haft kroppskomplex och dålig självkänsla sedan hon var tonåring – ska tävla i Body Fitness i den fullsatta Solnahallen! Hon, som inte ens tycker om att visa sig i bikini på stranden en varm sommardag.

– Jag var både nervös och förväntansfull innan jag gick upp på scenen. Benen skakade samtidigt som det bubblade i hela kroppen. Jag var som en åttaåring på väg till sitt första skoldisco. Hur det var att posera på scenen? Det minns jag inte så mycket av, jag var som i en dimma då. Men jag var jublande lycklig efteråt. Känslan var: ”Ja! Jag gjorde det!”, säger Åsa när ToppHälsa träffar henne några veckor efter tävlingen som ägde rum i april i fjol.

åsa fröberg
Åsa kom trea sin klass och beskriver det som en otrolig seger. Äntligen är hon sams med sin kropp, efter att ha lidit av ätstörningar sedan hon var tonåring.

Många minns Åsa Fröberg som den blonda väderflickan i TV3 i mitten av 90-talet. Åsa var 25 år och jobbade som projektledare på en reklambyrå i Stockholm när hon kom på att det vore roligt att jobba på tv. Hon ringde till TV3, fick komma på audition och fick direkt erbjudande om att bli väderpresentatör. Åsa blev snabbt kändis, syntes i tidningar och fick fler tv-uppdrag. Hon gjorde sportprogram, var hallåa på Utbildningsradion och hade ett eget barnprogram i SVT, Lördagsmorgon som sändes varje vecka.

Men år 2000 försvann Åsa från tv-rutan. Hon hade träffat kärleken, affärsmannen Stefan Bengtsson som är barnbarn till H & M-grundaren Erling Persson.

– Vi träffades på Biblioteksgatan i Stockholm, Stefan körde ”hundtricket”, haha! Han hade en jättegullig hund som jag började klappa. I början var jag mer intresserad av hunden än av husse. Men så började jag och Stefan dejta och blev kära.

De gifte sig, fick två söner och bosatte sig på en stor gård i Stockholms skärgård. Åsa slutade jobba och ägnade sig att ta hand om barn och hästar.

Hon hade fått allt hon drömt om. Hon var lyckad – men hon var inte lycklig.

– Pengar och bekräftelse är inte detsamma som lycka. Rädslan för att vara fel, att inte vara omtyckt har hämmat mig under större delen av mitt liv, säger Åsa.

åsa fröberg

Hon berättar om sin uppväxt: en stabil familj, villaliv i Älvsjö med mamma, pappa och två yngre bröder. Hela familjen var extremt sportintresserad, veckorna var fyllda med träning och tävlingar. Åsa provade de flesta sporter. Hon började dansa balett som 3-åring, sedan blev det ridning, friidrott, cykel…

– Jag har alltid tränat. Idrotten gav mig mycket, men gjorde mig också väldigt kroppsfixerad. Det var mycket prat hemma om vad man inte skulle äta, vad man blev tjock av.

En kommentar från en skolkamrat när Åsa var 14 år blev starten på många års ätstörningar.

– Det var en tjej som hade blivit upptäckt som fotomodell och som var beundrad av många. En dag när jag hade kjol på mig sa hon högt till mig, så att alla hörde: ”Jag skulle inte ha en sån kjol med de där benen”. Hennes ord satte sig så djupt. Jag har undvikit att ha kjol sedan dess.

– Jag började tycka illa om mig själv och min kropp och utvecklade ätstörningar. Vissa dagar åt jag nästan ingenting. Andra dagar åt jag mycket – men kompenserade genom att kräkas eller träna stenhårt.

Matmissbruket och tvångstankarna fortsatte i många år. När Åsa var 23 sökte hon hjälp för sina ätstörningar, uppmanad av sin dåvarande pojkvän och en äldre kvinnlig arbetskamrat.

– Jag kom till en klinik och fick bra behandling. Men jag avbröt den i förtid. Jag tyckte inte att jag var så sjuk och det kändes fel att ta en plats från någon som behövde den bättre … Det var dumt, för jag blev aldrig riktigt frisk. När jag har haft tuffa perioder i livet har jag återgått till gamla ätstörda mönster. Då fanns det i alla fall en sak i livet som jag kan kontrollera – maten.

Åsa Fröberg och Stefan Bengtsson skilde sig 2006. Sedan dess har hon haft några förhållanden. När den senaste relationen tog slut förra vintern, efter närmare tre år, började Åsa träna intensivt, fyra dagar i veckan.

– Jag körde både cardio, alltså kondition, och styrka. Träningen blev ett sätt att hantera känslor, den fick mig att må bra efter separationen. En dag före jul föreslog min kompis Mille, som är PT, att jag borde sätta upp ett mål. Kanske tävla i Body Fitness …?

Det var bara fyra månader till tävlingen, men Åsa antog utmaningen utan att tveka. Men det var ett och annat ögonbryn som höjdes när det blev känt att hon skulle tävla .

– Jag har fått ett otroligt stöd, från mina vänner och från okända – men även en del andra reaktioner. Somliga tycker att det är ”okvinnligt” med muskler. Men de får tycka vad de vill, jag bryr mig inte. Jag är trött på att höra åsikter om hur tjejers kroppar ska se ut.

Åsa kommer definitivt att fortsätta att tävla i Body Fitness.

– Att jag klarade av den här utmaningen betyder så mycket för mig. För första gången i mitt liv är jag nöjd med mig själv. Jag känner mig starkare än någonsin, både på utsidan och insidan. Jag hoppas att jag kan inspirera andra att ta steget till att gå sin egen väg.

åsa fröberg

Åsas tips för att lyckas med en utmaning

  1. Ha ett mål. Bestäm dig för vad du ska göra, när du ska göra det och ha en plan. Fokusera på den planen, även när det tar emot.
  2. Ha kul. Ta inte dig själv på blodigt allvar, ha distans till det du vill göra. Vad gör det om du misslyckas? Njut av känslan att du är på väg.
  3. Gör ditt bästa. Om du vet att du har kämpat kan du inte vara missnöjd efteråt, hur det än går.

Text Helene Arkhem Foto Kristian Pohl