Tänker du på miljön och tar med din egen påse till matbutiken? Då bör du tänka om, menar forskaren Vincent Ho som pekar ut tygpåsen som en hälsorisk.

Att göra miljövänliga val i vår konsumtion är ett nödvändigt måste – inte minst i mataffären. Om vi bortser från ekonomiska faktorer så är närproducerade varor ett sätt att minska miljöavtrycket på, medan en egen bärkasse är ett annat.

Men att vara miljövänlig i valet av påse kan stå en dyrt, menar forskaren Vincent Ho som pekar ut tygpåsen – som är lite av en favorit i bära hem mat-sammanhang – som en hälsorisk.

LÄS MER: Ät dig frisk – här är tips på supermat

Tygpåsar kan orsaka matförgiftning

Anledningen till detta varningens Vincent Ho-finger är materialet. När tyg kommer i kontakt med råvaror av olika slag så fastnar nämligen bakterier i det, vilket kan leda till illamående och i värsta fall matförgiftning om man skulle äta en råvara – låt säga ett äpple eller en persika – utan att tvätta den riktigt noga.

Vid en jämförelse mellan en engångspåse av plast och en tygpåse var risken att smittas av matvaror mycket högre i den sistnämnda, enligt Vincent Ho.

Tygpåsar kan orsaka matförgiftning

Tvätta påsen ofta – vilket få gör

En lösning på problemet skulle vara att tvätta sin tygpåse regelbundet, vilket få konsumenter gör enligt en studie vid universitetet i Arizona. Undersökningen visar att 97 procent av de tillfrågade inte tvättar sin tygpåse regelbundet – eller aldrig.

När tvättade du senast din tygpåse?