Har du hoppat över pasta för din vikts skull? Kanske har det varit helt i onödan. Nu visar forskning att pasta kan hjälpa oss att gå ner i vikt!

Att undvika pasta, och i vissa fall så gott som alla kolhydrater, som metod för att hålla vikten – eller till och med gå ner några kilon – har de senaste åren varit minst sagt populärt. Pasta har svartmålats från alla möjliga olika håll. Men har folk skippat lasagne, carbonara och ravioli helt i onödan? Nu kommer en studie som visar att pasta inte alls bidrar till vare sig viktökning eller mer kroppsfett och att deltagarna som åt pasta i studien till och med gick ner en del i vikt.

Här är kolhydraterna du SKA äta, som gör dig mätt och ökar förbränningen!

Studien som gjordes av kanadensiska forskare gick ut på att se hur att äta pasta påverkade vikt och BMI hos cirka 2 500 personer som samtidigt gick på GI-diet. Det var nämligen studiens fokus – att se hur pasta fungerar som en del i GI-kost. Drygt tre portioner pasta fick deltagarna äta varje vecka och resultatet visade att pasta fungerar utmärkt i GI-sammanhang.

Jämfört med till exempel vitt bröd har pasta lågt glykemiskt index, det vill säga – det tar längre tid för kroppen att bryta ner pasta, än vitt bröd, vilket gör att det också tar längre tid för blodsockret att höjas.

Läs även: Sorry du har har ätit ”nyttig pasta” i onödan (vanlig pasta är minst lika bra)!

Hur bra pasta fungerar i annan kosthållning än just GI behöver man göra fler studier för att ta reda på. Men en av studiens forskare, John Sievenpipier, säger till The Independent:

”Om man väger samman resultaten, kan vi nu med visst självförtroende säga att pasta inte har någon motsatt effekt på viktresultaten när det konsumeras som en del av ett hälsosamt kostmönster.”

Vad äter jag istället för ris? 9 smarta val för dig som vill äta nyttigare!

Psst! Vill du få ordning på din kost en gång för alla? Anmäl dig bums till vår populära onlinekurs!

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!