Champagne stimulerar inte bara våra smaklökar. Dricker du ett till tre glas champagne i veckan kan du nämligen få flera positiva hälsoeffekter – enligt forskning!

Champagne innehåller fenoler, som enligt forskning från University of Reading, motverkar att vi människor drabbas av åldersrelaterade minnesproblem, så som demens. Detta beror på att komponenterna stimulerar de signaler som människans hjärna behöver för att minnas saker.

Jämfört med exempelvis vitt vin har champagne en mycket större mängd fenoler, som hjälper hjärnan att minnas bättre. Bäst av allt är att det inte behövs några stora mängder. Ett till tre glas champagne i veckan kan räcka för att kunna fördröja uppkomsten av minnesförlust i samband med åldrande.

Dessutom visar tidigare forskning från samma universitet att champagne även är bra för hjärtat och blodcirkulationen, samt att det minskar risken att drabbas av hjärtfel och stroke.

All anledning att njuta med gott samvete. 😉

Snittar till champagne

Snittar till bubbel gör festen glammigare och godare. Här är tilltuggen till champagne som sätter guldkant på partyt.

 

Snabbskola om champagne:

 

Champagne – 8 riktigt bra tips & råd att känna till

1. Godaste champagnedrinken – Bellini

Bellini är en drink som är oerhörd populär och som ofta kan hittas på lite finare bruncher. Bellini är nämligen är drink där man blandar champagne tillsammans med juice.

För att få till den traditionella Bellinin så ska drinken göras med vita persikor. Men även ananasjuice smakar gott och ger en friskhet.

2. Storsäljaren i Sverige: Bollinger

Bollinger är en champagne som toppar listorna i Sverige, men som ironiskt nog dricks väldigt lite av i hemlandet Frankrike. Kanske beror den svenska hyllningen på att det också är James Bonds favoritchampagne 😉

3. Riktigt bra budgettips!

När du inte har råd med äkta bubblor är en crémant som görs av Bollinger: ”Langlois nr 7404” ett riktigt bra budgettips (enligt skrivande redaktör). Små, fina bubblor – och supergott!

4. Vilken dryck får kalla sig för champagne?

Champagne är mousserande vin som är gjord på druvor från distriktet Champagne i norra Frankrike. Andra mousserande viner från andra delar av världen får inte kalla sig för champagne, trots att de är gjorda på samma sätt.

Är drycken gjord i Frankrike, men utanför champagnedistriktet så kallas drycken för crémant (men som kan vara minst lika god!).

5. De tre druvorna som champagne består av

Nästa alla sorters champagne är gjord på någon av dessa tre druvor:

  • Pinot Noir (blå druva)
  • Pinot Meunier (blå druva)
  • Chardonnay (en grön druva)

6. Bubblorna – var kommer de ifrån?

Att champagne har massor av bubblor i sig beror inte på att man har tillsatt kolsyra. Istället uppstår champagnens bubblor under en speciell jäsningsprocess i flaskan.

7. Richard Juhlin – svensk världskänd champagneexpert

Richard Julin anses vara världens främsta champagneexpert. 1998 tog han världsrekord i antal provade champagner – och det håller fortfarande. Idag är han uppe i fler än 6 000 stycken.

8. Munken Dom Pérignon – nej, han kom inte på skumpan

Dom Pérignon är inte bara en exklusiv champagne, det är även namnet på den munk som enligt historien sägs ha kommit på champagnen i slutet av 1600-talet.

Men även om han ofta nämn som grundare, och hade ett oerhört vinintresse, så var det inte han som uppfann champagnen. Man har nämligen hittat skriftliga belägg för vinframställning i distriktet Champagne redan från 800-talet.

Vill du se mer sånt här?
Gilla Topphälsa på Facebook så missar du inget!