FRÅGA: Bara jag tänker på det får jag puls: alla dessa idioter överallt. Ja, jag menar de som ställer väskor på sätet bredvid sig trots att det är fullt på bussen, de som slänger igen dörren på oss som kommer bakom, alla som kastar kaffemuggar och annat på marken i stället för i papperskorgar. Och så de som inte vet hur man säger tack. Det kan verkligen inte vara mig det är fel på, men vad ska jag göra? Säger jag något, vänligt eller irriterat, så blir svaret spydigt eller elaka blickar. /Agneta

Hälsocoach Åsa Nyvall svarar:

Coach Åsa Nyvall

Hälsocoach Åsa Nyvall svarar på frågor om hälsa.

– Visst är det lätt att irritera sig på sin omgivning! Alla de som beter sig på sätt som du själv inte uppskattar. Men tyvärr är irritationen betydligt mer skadlig än dem du irriterar dig på. När pulsen ökar och ilskan tar över är det du själv som påverkas negativt. Inte den som är orsaken. Det bär du med dig genom dagen och nästa händelse läggs ovanpå irritationen och du blir allt mer bitter och sur. Den person som satte väskan på sätet kanske visslar på väg hem och har en underbar dag.

Jag tror på att inte lägga så mycket fokus och energi på beteenden som vi ändå inte kan påverka eller förändra. Vi ska i stället lägga fokus på oss själva, våra nära och kära. Du väljer själv att agera så som du tycker är rätt. Som du önskar att din omgivning gör mot dig. Var en förebild för din omgivning, det du kan påverka. Lär dina barn hur man beter sig och hur man är omtänksam. Agera i kärlek och positivitet. Du kommer märka en enorm skillnad i ditt välbefinnande om du ändrar din inställning.

Nästa gång det står en väska på ett säte kan du fråga vänligt om du får sitta där, eller tänka att det är bra för din kropp att stå. Du väljer hur du vill se på en situation. Och så som du väljer, kommer du också att må. I min värld är de allra flesta människor godhjärtade. Det är sällan någon har en medvetet dålig avsikt med sitt agerande. Väskan på sätet kan betyda att det var tomt i bussen när personen i fråga satte sig. Sedan har hen missat att bussen blivit full. Och vi lever i en stressig värld där allt ska gå fort. I det missar många det vänliga leendet eller att tacka den som håller upp dörren. Kanske inte för att vara otrevlig. Kanske bara ett tecken på ett alltför intensivt liv.

Så, flytta fokus till dig själv och det du själv kan påverka. Se kärleksfullt på din omgivning och var ett exempel på hur man är en fin medmänniska. Bjud på ett leende, men bli inte sur om det inte besvaras. Ge utan att förvänta dig något tillbaka – kanske den renaste, finaste handlingen vi kan ge i kärlek och omtanke om andra. Din inställning. Ditt val. Ditt välbefinnande.

Psst! Kolla in vår nya yogakurs som guidar dig till ett skönare liv – på bara 10 veckor!

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri på 10 veckor!

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr

Köpknapp_rosa