FRÅGA: Den senaste tiden har jag inte hunnit träna, sova eller tänka på vad jag stoppar i mig. Jag är inne i en ond cirkel och klarar inte av att se mig i spegeln. Hur ska jag vända det här. Det känns övermäktigt! /Lotta

Samtalscoach Åsa Nyvall svarar:

”Sömnen gör en enorm skillnad”

Coach Åsa Nyvall

Hälsocoach och samtalsterapeut Åsa Nyvall svarar på frågor om hälsa.

– Den där onda spiralen är lätt att komma in i. När tröttheten tar över fattar vi ofta beslut som för stunden känns bra, men som på sikt inte gynnar välmåendet. Och att ta sig ur det, är allt annat än enkelt. För när tröttheten är övermäktig är det svårt att ta sig ut på den där promenaden eller laga den näringsrika kosten, även om man vet att det är bra för en.

Eftersom vår hjärna är så beroende av sömn är min rekommendation att du börjar med att prioritera den. Om du lider av sömnbrist kommer den delen i hjärna som kallas för amygdala gå in och ta stort utrymme. Vilket innebär att du ser på allt genom ett dämpat filter. Allt blir tyngre, svårare, i mångt och mycket en kamp. Man blir ofta nedstämd, klankar ner på sig. Har svårt att se möjligheter och fokuserar på problem och svårigheter.

När du får den sömn du behöver får du motsatta effekten. Det som känns svårt när du har sömbrist blir plötsligt enkelt. Det som förut var ett problem kan du nu se möjligheter i. Sömnen gör en så enorm skillnad vad gäller vår upplevelse av saker och ting i livet. Därefter är mitt råd att försöka göra något bra för dig själv varje dag. Något du och din kropp mår bra av på riktigt. Det kan vara olika saker utifrån ditt behov för dagen; en powernap, att gå en promenad i skogen, laga en god och hälsosam måltid…

Känn efter vad din kropp behöver och kom ihåg att det är bättre med 5 minuters vila än ingen alls. Och en rask promenad på 20 minuter är bättre än att bara sitta i soffan. Se på dig själv i spegeln med stolthet. Tänk att du, från och med nu, ska göra ditt yttersta för att du ska må bra.

Psst! Kolla in vår yogakurs som guidar dig till ett skönare liv – på bara 10 veckor!

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr