FRÅGA: Hur mycket jag än försöker så blir jag aldrig nöjd med mig själv. Rumpan är för stor, dubbelhakan hängig, näsan sned – och så är jag kobent! Jag vet att det låter löjligt, och jag borde veta bättre. Jag jämför mig inte ens med andra, det är bara mig det är fel på – som nu för att jag gnäller ... Vad ska jag göra? /Gertrud

ToppHälsas hälsocoach Åsa Nyvall svarar:

Coach Åsa Nyvall

Hälsocoach Åsa Nyvall svarar på frågor om din hälsa.

– Det låter som om du är väldigt hård mot dig själv. Har du målat upp en bild av hur du behöver vara eller se ut för att du ska duga? I så fall kan det vara värt att först och främst ställa dig frågan; är den här bilden verkligen rimlig?

Många av oss påverkas av ideal och det som vi ser i sociala medier och andra platser där perfekta liv visas upp. På ett omedvetet plan börjar vi jämföra oss, tänker att så vill vi vara. Det vi missar är att vi då jämför en fantasi med verkligheten, något som inte blir så bra.

För även om vi vet att de bilder som läggs ut i de allra flesta fall är valda med omsorg, så är det som om vi omedvetet glömmer det. Det blir ändå på något sätt vår verklighet. Till de härliga bilderna läggs också en text som stärker känslan av lycka. Vi matas med detta hela tiden. Vi vet att det inte är på riktigt, men på något sätt vet vi det ändå inte. Om du känner igen dig så kanske du för ett tag ska minska din utsatthet för detta. Välja bort konton i sociala medier som faktiskt skapar stress och får dig att känna dig sämre. Och välj i stället att följa dem som får dig att på riktigt må gott. Se vad som händer med bilden av dig själv.

Det är också bra om du jobbar med din självkänsla så att du lär dig att se att du är helt fantastisk precis som du är. Arbeta med dig själv så att du i stället för att klanka ner på din kropp, kan känna glädje över att den gör så mycket för dig. Du kan göra härliga saker i ditt liv, du kan röra dig, springa och gå. Var stolt över din näsa som gör dig speciell! Vi människor behöver fokusera på att vara tillfreds med att vi är unika och har ett alldeles eget DNA. I stället för att försöka bli som någon annan, kan vi bli vårt bästa jag. Ta hand om oss på bästa sätt och se på oss själv med snälla ögon. Bära våra kroppar med stolthet. Det är inte alltid enkelt, men verkligen värt att jobba för. Och bästa sättet är att lägga fokus på självkänslan.

Psst! Vill du få fler smarta tips och lära dig allt om din hälsa? Kolla in vår succébok:
stora boken om din hälsa

Lite ur innehållet:
➔ Så får du ordning på mat, träning och sömn
➔ Hitta dina socker-fällor och bli kvitt sötsuget
➔ Test: Vilken träning passar dig?
➔ Vägarna till hållbar viktsuccé
➔ Sov gott med metoderna som funkar

Köpknapp_rosa