FRÅGA: Jag förlorade min syster för så länge sedan, och omgivningen accepterar inte att jag fortfarande sörjer. Jag har blivit mer dämpad än tidigare, och jag är väl inte världens roligaste kollega och vän. Jag pratar inte så mycket om min syster och om min sorg, men det känns som om alla tycker att jag ska släppa henne ur mitt sinne. Trots att sorgen fortfarande är så stor. /Ensam lillasyster 

Coach Åsa Nyvall svarar:
”Det kan behöva ta tid att sörja klart!”

Coach Åsa Nyvall

Hälsocoach och parterapeut Åsa Nyvall svarar på dina frågor om livet.

– Att förlora någon man älskar är smärtsamt. Många gånger tar sorgen väldigt stor plats och det kan behöva ta tid att få sörja klart. Om man nu någonsin blir ”klar” med sin sorg. De allra flesta som har upplevt en sådan förlust som du har gjort vittnar om att sorgen till viss del alltid lever kvar. Men att den också tar allt mindre utrymme och att det är något man lär sig att leva med, om man bearbetar den. 

För mig låter det som att du kan ha fastnat i din sorg. Att du troligtvis inte har bearbetat den. Min första tanke är att du bör unna dig att söka professionell hjälp för att ta dig igenom sorgens alla faser. Så att du finner sätt att låta henne få leva kvar i dig, men samtidigt tillåter dig själv att leva ett rikt och härligt liv. För det ena behöver inte utesluta det andra. Bredvid sorgen kan glädjen få bo.Det finns många duktiga terapeuter som är specialiserade på just sorgbearbetning. Se om du kan finna någon som du får förtroende för. Någon som kan hjälpa dig att ta dig igenom din sorg med syftet att låta din syster få finnas med dig, men utan att du själv behöver dämpa din person eller din livslust.

Psst! Kanske behöver du komma bort från vardagen ett tag? På vår yogaresa får du vara precis som du är!

YOGA RETREAT PÅ SHANTI SOM, MARBELLA

När: 13-16 samt 16-19 okt
Pris: 7 200 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, frukost, snacks och middag alla dagar, alla schemalagda yoga-klasser, föreläsningar, workshops och hike.