Fråga: Vi har stark sammanhållning i min familj. Vi träffas ofta och pratar om allt. Vi tycker om varandra, men det är som om jag inte lever upp till deras förväntningar. Pappa verkar nästan besviken och mamma orolig för min framtid. De är alla högutbildade och har bra jobb. Själv pluggar jag och har inte riktigt bestämt mig för vad jag vill. Jag sysslar med film och teater som ju inte är världens mest inkomstbringande bransch. Man kan säga att jag hankar mig fram. Men att det här livet gör mig lycklig – det är mer spännande och livfullt än de andras, i mina ögon – verkar inte gå fram, och jag känner en stark press. /Veronica

Hälsocoachen Åsa Nyvall svarar:
”Kärlek & omsorg kan tolkas som oro & besvikelse”

Coach Åsa Nyvall

Hälsocoach och parterapeut Åsa Nyvall svarar på dina frågor om livet.

– Det är inte helt ovanligt att man upplever förväntningar på hur man bör leva. Har man syskon så är det vanligt att man jämför sig med dem och bestämmer vad som är bättre eller sämre, utifrån de förväntningar man känner.

I botten handlar det om att vi vill känna oss sedda och älskade. Det gör att dessa relationer ofta gör oss känsligare. Vi känner in mer och tolkar in det vi tror att olika reaktioner och sätt att uttrycka sig egentligen betyder. Det som är kärlek och omsorg kan tolkas som oro och besvikelse.

Det enda som egentligen betyder något är att du lever det liv du vill. Ett liv som gör att du får bära på härliga livsandar och uppleva ett rikt och spännande liv. Fortsätt att fylla ditt liv med det som ger dig mening.

Ta också ansvar för dina val genom att tydligt förklara varför du gör dem, utan att be om ursäkt eller jämföra dig med dina syskon. Inget är bättre eller sämre. Bara olika.

När du känner dig ifrågasatt eller får känslan av att inte leva upp till andras förväntningar, så berätta det, så att den du talar med också kan ta ansvar och berätta om sitt syfte. Det blir så mycket enklare och ”renare” relationer när vi uttrycker det vi känner och litar på att mottagaren gör detsamma. Många gånger tolkar vi in helt fel, men genom att kommunicera så här kan vi släppa en tanke som annars skulle ligga och skava.

Så träna dig på att vara rak och ärlig i vad du känner och fortsätt att ägna ditt liv åt precis allt det som gör dig lycklig!

Psst! En sak som garanterat gör dig lycklig är att följa med på någon av ToppHälsas träningsresor! Skynda att knipa en plats!

TRÄNINGSRESA TILL PALMA

När: 8-15 sept
Pris: 15 495 kr (14 695 kr för ToppHälsas prenumeranter)
Vad ingår: Flyg t/r, mat på flyget, transfer, del i dubbelrum, halvpension, ToppHälsas aktiviteter.

NYHET – CHALLENGE WEEKEND PÅ SKEPPARHOLMEN

När: 13-14 okt
Pris: 3 995 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, alla måltider, aktiviteter och träningspass på schemat.