FRÅGA: Min sambo är så svartsjuk. Vi har ett bra förhållande, det tycker jag verkligen – utom när det kommer till hans svartsjuka. Den är så galen och omotiverad. Han kan till och med ifrågasätta att jag går och tränar, och att jag har roligt på jobbet (för där är jag ju utan honom). Jag får passa mig för att inte råka nämna några manliga bekanta, inte ens våra gemensamma vänner. Han är aldrig våldsam. Jag blir bara så ledsen så att jag tappar all min energi. Det gör förstås han också. Vad ska vi göra? /Susanna

Samtalscoach & parterapeut Åsa Nyvall svarar:
”Svartsjuka kan vara en berättigad känsla”

Coach Åsa Nyvall

– Svartsjuka, så som du beskriver den, är förödande. Vi börjar agera på ett osunt sätt. Vi slutar berätta saker för att inte skapa oro, även om det egentligen inte finns något att undanhålla. Vi slutar att göra saker vi tycker om och mår bra av. Resultatet blir som för dig, att du inte kan slappna av och vara dig själv, eller säga det du vill. Det kan skapa rejäla spänningar och begränsningar. Till slut börjar man undanhålla saker bara för att det ska vara lugnt, och för att undvika att den andre blir ännu mer misstänksam.

Det du gör för att undvika problemet kan i stället skapa ny svartsjuka. Det är väldigt lätt att hamna snett. Det är väldigt svårt att lösa det här på egen hand. Jag tycker att ni ska gå och prata med en duktig parterapeut. Dels för att hjälpa din partner att ta reda på vad den bakomliggande orsaken till svartsjukan är, och för han ska kunna jobba bort det och läka.

Ni behöver också gemensamma redskap för att hantera situationen, så att ni kan hjälpas åt för att svartsjukan inte ska få bo hos er. Men också så att ni vet hur ni ska agera när den ändå dyker upp. För det kommer den att göra även när ni har jobbat igenom det! Så är det med oss människor. Vi faller ibland tillbaka i gamla mönster och behöver då stöd för att ta oss upp innan det är för sent. Och någon gång kan svartsjuka faktiskt vara en berättigad känsla som behöver få utrymme och pratas om. Unna er hjälp med tanke på att ni vill vara tillsammans. Svartsjuka har en tendens att ta över, så att även det som känns bra till slut inte heller fungerar. Ni har goda förutsättningar för att få ordning på livet.

Psst! Behöver du (och din partner?) komma bort från vardagen en stund? Passa på att följa med på någon av ToppHälsas träningsresor!

TRÄNINGSRESA TILL PALMA

När: 8-15 sept
Pris: 15 495 kr (14 695 kr för ToppHälsas prenumeranter)
Vad ingår: Flyg t/r, mat på flyget, transfer, del i dubbelrum, halvpension, ToppHälsas aktiviteter.

NYHET – CHALLENGE WEEKEND PÅ SKEPPARHOLMEN

När: 13-14 okt
Pris: 3 995 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, alla måltider, aktiviteter och träningspass på schemat.