Fråga: På jobbet är jag den som har flest, och kanske bäst, idéer om hur vi ska genomföra och utveckla arbetet. När det redovisas så uttrycker kollegorna idéerna som om de var deras. Och när vi får beröm, eller når framgång med det jag har arbetat fram, då tar hela gruppen åt sig äran. Jag känner inte att jag vågar säga ”det var min idé”, men det känns så orättvist. Vi är en bra grupp, och jag vet inte om de ens märker det här. Ska jag strunta i det, eller agera – utan att de blir sura? /Emma   

Coach Åsa Nyvall svarar:
”Träna dig på att se fördelar med grupparbete”

Coach Åsa Nyvall

Hälsocoach och parterapeut Åsa Nyvall svarar på dina frågor om livet.

– Om ni arbetar i grupp så är ju en del av syftet att alla har möjlighet att bidra med sina idéer. Sedan används de bästa bidragen till att arbeta vidare med, för att på det viset bli gruppens gemensamma genomarbetade och utvecklade slutresultat.

Du kanske behöver göra skillnad på grupparbetet och det du gör enskilt. Träna dig på att se fördelarna med grupparbeten och känna stolthet i dig själv när du har bra idéer som gruppen vill jobba vidare med. Klappa dig själv på axeln i stället för att söka den yttre bekräftelsen. Gör du saker på egen hand kan du däremot träna dig på att vara tydlig när du presenterar dina uppgifter. Hur du har arbetat fram dina idéer och vilka resultat du kommit fram till.

Fundera på varför det är så viktigt för dig att det framgår att det är just du som har kläckt grundidén? På vilket sätt gynnar det dig om det uttryckts? På vilket sätt missgynnas du av att det inte framkommer?

Alla människor mår bra av att få bekräftelse. Det är inget konstigt alls. Men ibland får vi ge oss själva det där berömmet. Vi behöver träna på att vara nöjda och stolta över dem vi är och det vi gör, så att vi inte blir så beroende av vad andra människor tycker och tänker. Och om vi får höra positiva ord, så blir det egentligen bara en bonus, eftersom vi ändå har bekräftat oss själva och därmed redan är tillfreds.

Psst! Tanka ny inspiration, massor med energi och pass på att komma in i bra träningsvanor på någon av ToppHälsas träningsresor!

TRÄNINGSRESA TILL PALMA

När: 8-15 sept
Pris: 15 495 kr (14 695 kr för ToppHälsas prenumeranter)
Vad ingår: Flyg t/r, mat på flyget, transfer, del i dubbelrum, halvpension, ToppHälsas aktiviteter.

NYHET – CHALLENGE WEEKEND PÅ SKEPPARHOLMEN

När: 13-14 okt
Pris: 3 995 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, alla måltider, aktiviteter och träningspass på schemat.