FRÅGA: Jag har varit tillsammans med samma man i femton år. Vi har tre barn och är för det mesta en lycklig familj. Vi älskar att göra saker tillsammans och stämningen är oftast bra med mycket skratt, värme och kramar. Men det finns ett problem. Min man kan ibland bli på väldigt dåligt humör – och det kan komma väldigt fort. Han är snarstucken och kan ta illa upp. Och tjurigheten kan hålla i sig länge. Han kan också bli sur om han kommer med något förslag som vi andra röstar ner. Från middagsmat till resmål. Ibland känns det som om han styr stämningen i familjen. Jag börjar märka att våra barn inte riktigt kan slappna av med sin pappa. Somliga dagar tassar de på tå och vågar nästan inte prata med honom. Jag har försökt ta upp det här med min man, men han verkar inte förstå. Han tycker att han har rätt att visa vad han känner. Vad ska jag göra? Och vad kan humörsvängningarna bero på? /Anna Maria

Samtalscoach Åsa Nyvall svarar:

”Bakom en känsla ligger alltid ett behov”

Coach Åsa Nyvall

Hälsocoach och samtalsterapeut Åsa Nyvall svarar på frågor om hälsa.

– Det här är inte enkelt. För jag tänker att ni båda har rätt. Det är klart att din man måste få känna det han känner och uttrycka det. Men, om hans beteende får omgivningen att känna sig illa till mods – och det går så långt att man trippar på tårna i rädsla för dålig stämning – då har även du rätt i att det inte fungerar.

Det låter som om din man behöver lära sig att känna igen tidiga signaler på de känslor som kan ta över och påverka hela familjen. Han behöver lära sig att hantera och bromsa sina reaktioner. Han behöver även få förståelse för varför hans känslor blir så starka. Bakom en känsla ligger alltid ett behov. När vi förstår vilka behov vi har kan vi hitta olika sätt att tillgodose dem.

Det kan vara spännande för din man att ta reda på när det här beteendet fick fäste i hans liv. När började han tycka att det här var en strategi som gynnade honom? För att reda ut allt det här behöver man vanligtvis professionell hjälp i form av en duktig terapeut. Om din man hittar svaret på dessa frågor, då behöver han kanske inte reagera så kraftfullt för att få det han behöver. Då kan han finna andra sätt, som fungerar bättre när man lever tillsammans med andra människor.

Du själv kan fundera på hur din mans beteende kan vara gynnsamt för honom i er familjekonstellation. Man brukar säga att vi behåller beteenden som fungerar. Ni behöver prata om det här tills ni har en lösning som ni båda trivs med. För det är ju så: man kan inte ha det bra tillsammans i en relation om den ena parten upplever att det är dåligt.

Psst! Kolla in vår yogakurs som guidar dig till ett skönare liv – på bara 10 veckor!

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr