Fråga: Jag har stenhårda regler kring hur ofta jag ska träna, och jag får aldrig äta mer än så och så mycket. Jag följer ingen diet, utan har bara en massa nej kring olika livsmedel och mängder. Om jag missar ett träningstillfälle på grund av saker jag själv inte rår över (som när det är sommar och vi reser bort, eller när jag har möten på jobbet) så blir jag irriterad och stressad. Och om jag är på fest och tar en tårtbit så svälter jag mig efteråt tills jag nästan mår dåligt. Jag har inte, och har aldrig haft några problem med vikten och jag har alltid tränat bra, så jag vet inte varför jag inte litar på mig själv? Vad är det jag tror ska hända om jag missar något någon gång? / Ninni

Hälsocoachen Åsa Nyvall svarar:
”Vad triggade ditt kontrollbehov?”

Coach Åsa Nyvall

Hälsocoach och parterapeut Åsa Nyvall svarar på dina frågor om livet.

– Det låter som att du har byggt ett system som bygger på kontroll, samtidigt som du inte har några problem med vikt eller träning. Jag kan verkligen förstå att det väcker frågetecken och en önskan om att bli fri från reglerna. Att få leva ett liv som inte bygger på att hålla dig stenhårt inom ramarna och slippa bli stressad och irriterad när du inte kan styra över situationen.

När något i livet är kaotiskt och svårbegripligt är det vanligt att vi människor skapar ett kontrollsystem kring det som vi kan styra och känna oss trygga med. Det är inte ovanligt att det handlar om träning och/eller kost. Något som handlar om vår egen kropp. Till exempel relationer och arbete är saker som vi inte kan råda helt och hållet över.

Fundera över hur ditt liv såg ut när du började sätta upp regler. Hur mådde du? Vad skedde i ditt liv? Och vad gav reglerna till en början för känsla av välbefinnande? Att kunna planera och styra skapar till en början lugn och en trygg känsla, men det tar successivt över och blir osunt. Det får med tiden motsatt effekt.

Just kontrollbehov behöver man oftast ta professionell hjälp med att komma över för att hitta orsaken till varför det började och hur det först var positivt. Då kan man ta reda på hur man kan läka och se att kontrollen inte längre behövs genom att man jobbar sig igenom, förstår och finner nya sunda strategier framåt. Unna dig att träffa en duktig samtalsterapeut som du känner förtroende för och se till att ni tillsammans jobbar fokuserat på just det här!

Psst! Kom iväg från vardagen och ladda batterierna. Följ med på yogaretreat på Shanti Som, Marbella!

YOGA RETREAT PÅ SHANTI SOM, MARBELLA

När: 13-16 samt 16-19 okt
Pris: 7 200 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, frukost, snacks och middag alla dagar, alla schemalagda yoga-klasser, föreläsningar, workshops och hike.