Jag minns inte när jag skrattade och var glad senast. Allt känns meningslöst. Vad ska jag göra för att komma vidare i livet?

FRÅGA: Förra året var ett av de absolut värsta åren i mitt 35-åriga liv. Först blev jag lämnad av min partner, hon meddelade utan förvarning att hon träffat en annan och att hon inte älskade mig längre. Jag blev helt förkrossad. Hon är, och kommer alltid att vara, mitt livs stora kärlek. En månad senare gick min mamma, som jag stod väldigt nära, bort i en hjärnblödning. På kort tid miste jag två av de viktigaste människorna i mitt liv.

Det senaste året har varit väldigt tungt. Jag har inte gått till läkare och fått diagnosen depression – men jag tror att jag är deprimerad. Vissa dagar är sorgen så tung att jag knappt orkar gå upp ur sängen. För det mesta släpar jag mig upp och går till jobbet i alla fall, men jag känner ingen glädje. Jag minns inte när jag skrattade och var glad senast. Allt känns meningslöst. Jag har besökt en terapeut några gånger men tycker inte att det gav så mycket. Och mina vänner orkar inte umgås med mig när jag är så här nere. Hur länge är det normalt att sörja? Vad ska jag göra för att komma vidare i livet? /Siri

Samtalsterapeut Åsa Nyvall svarar:

Coach Åsa Nyvall

Hälsocoach och samtalsterapeut Åsa Nyvall svarar på dina frågor om hälsa.

– Kära Siri, jag blir väldigt berörd när jag läser dina rader. Att förlora de två människor som stod dig allra närmast på bara en månad är givetvis oerhört smärtsamt och leder till en mycket stor sorg. Jag förstår att det har gått ett år sedan du drabbades men att sorgen och nedstämdheten kvarstår och att den påverkar ditt liv varje dag. På olika sätt. Förstår att du också försökt att ta hjälp av en terapeut för att få tillbaka fotfästet i livet och känna glädje igen. Men att det inte har gett dig det du önskade.

Det jag direkt tänker är att du behöver hjälp med att ta dig vidare. Ett första steg kan vara att kontakta sjukvården och en läkare som har kunskap om depression för att få det utrett om det är det du har drabbats av. Om det är depression finns det mediciner som kan hjälpa dig att få upp näsan över vattenytan. Det kan vara skönt att få lite luft under vingarna och många gånger gör det att det blir lite lättare att ta tag i det som läker depressionen och sorgen. Jag rekommenderar dig att gå i terapi. Det finns väldigt många bra terapeuter som är inriktade på sorgbearbetning vilket jag tror skulle kunna vara en bra start för dig. Och även om du provat att gå hos en terapeut så var det kanske så att hen inte passade dig, vilket inte är ovanligt. Jag brukar ofta rekommendera att man träffar några olika terapeuter för att känna efter hos vem man känner mest förtroende. För vi klickar inte med alla och alla terapiformer passar inte alla. Så där kan man behöva prova sig fram. Men ge inte upp. Det finns garanterat någon duktigt terapeut som kan hjälpa dig att ta dig igenom sorgen och finna glädjen på nytt.

Att svara på hur länge man sörjer är väldigt svårt. Min erfarenhet är att det är väldigt individuellt och beror på omfattningen av sorgen och hur omständigheterna ser ut runt omkring. I kombination med eget mående, socialt nätverk och annat som går in och påverkar. Ibland säger man att man har ett sorgeår, men det handlar mest om att det är nya situationer man ställs inför under det första året efter det att man förlorat något som gör att påminnelsen blir starkare. Första julen, första sommaren etc. Många klienter jag möter säger att det kan bli värre efter det första året för att omgivningen tycker att det borde kännas lättare – vilket gör att man också kan känna skuld och skam i sin sorg. Men kanske spelar det inte så stor roll hur länge andra sörjer. Det som är viktigt att hitta ett sätt som gör att du får ta dig igenom sorgens olika faser i dina alldeles egna takt. På ditt sätt med en fin vägledning av en terapeut som kan och förstår sorgens olika steg och vad som behövs för att ta sig igenom dem. Så ge inte upp. Glädjen bor bredvid sorgen. Närmare än du tror. Med hjälp på vägen kommer du hitta tillbaka till livsglädjen igen och känna att livet har mening. Ta väl hand om dig!

 

Följ med till Tällberg och hitta både lugn och ny energi med Åsa Nyvall och Christer Skog!

logout

LOG OUT-LÄGER I TÄLLBERG!

När: 18-20 okt 2019
Var: Villa Långbers, Tällberg
Pris: 4 395 kr
Ingår: Boende del i dubbelrum, frukost, lunch, mellanmål och middag, alla aktiviteter i programmet.

LÄS MER OCH BOKA HÄR!