FRÅGA: Vad ska man göra med folk med mytomandrag? Ska man acceptera och låta dem dra sina lögner? Eller konfrontera och säga att man misstänker att de ljuger? Jag frågar med anledning av min närmaste väninna som jag känt i 20 år. Jag älskar henne, hon är underbar. Men åtta gånger av tio när vi planerat att ses ställer hon in, med kort varsel. Hon skyller på att någon i familjen har blivit sjuk, att de har en vattenläcka hemma, att hon måste jobba… Det här sårar mig. Vad ska jag göra? /Hanna

Samtalscoach Åsa Nyvall svarar:

”Ta upp problemet vid ett bra tillfälle”

Coach Åsa Nyvall

Hälsocoach och samtalsterapeut Åsa Nyvall svarar på frågor om hälsa.

– En liten vit lögn har nog de flesta använt sig av någon gång. För att inte såra eller för att ta sig ur en knepig situation på ett smidigt sätt. Det tänker jag är ganska mänskligt. När det är mer undantag än regel.

Men har du någon nära dig du upplever inte är sanningsenlig, så tänker jag att det är viktigt att ta upp det. För bådas skull. Dels för att du inte ska behöva känna dig irriterad och sårad, dels för att din väninna kan få lätta på hjärtat och berätta om det är något som ligger bakom alla avbokningar. Något som kanske inte alls har med dig att göra.

När du tar upp det med din väninna är min rekommendation att ta det vid ett tillfälle när ni träffas och mår gott i er relation. Då är det enklare att hantera utan att din väninna behöver gå direkt i försvar. Du kan också tänka på att inte lägga fram det i en anklagande ton, utan låta henne förstå att du vill lyfta detta för att det bekymrar dig. Kanske kan du börja med att säga att du lägger märke till att hon ofta bokar av med kort varsel, och att anledningarna många gånger känns som nödlögner, vilket gör att du blir orolig för hur hon mår och har det i sitt liv. Är det kanske så att hon tar på sig för mycket, säger ja för snabbt eller har svårt att uttrycka sin egen vilja?

Berätta att du tar upp det för att du bryr dig om henne, vill att hon ska må bra och vara så trygg i er relation att hon alltid kan vara ärlig. Men också att du inte vill gå runt och känna dig ledsen och sårad som du nu gör.

Sådana här samtal är inte enkla – men kärleksfulla när de sker. För det är bara med människor vi verkligen tycker om och vill ha i våra liv som vi tar upp sådant här. Annars hade man bara låtit det rinna ut i sanden. Det tänker jag är en fin tanke att ha med sig.

Psst! Kolla in vår yogakurs som guidar dig till ett skönare liv – på bara 10 veckor!

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr