FRÅGA: För fem år sedan blev min man sjuk, och vi har förstås haft en jobbig tid, eftersom det stod klart redan från början att han inte kan bli frisk. Han kan leva många år till, men hans liv är inte värdigt. Den tunga tillvaron, för oss båda, har gjort att vår relation bara blir sämre. Vi tär på varandra. Därför, och för att mitt liv blivit så begränsat och tungt, har jag börjat tänka på att skiljas. Men jag skäms för de tankarna och får dåligt samvete. Även om vi inte har det bra så överger jag ju honom, och är en dålig människa. Det känns inte som om jag kan säga det här till honom. Måste jag stanna? /Anja

Hälsocoachen & parterapeuten Åsa Nyvall svarar:
”Kan man lämna någon man vet kommer dö?”

Coach Åsa Nyvall

Hälsocoach och parterapeut Åsa Nyvall svarar på dina frågor om livet.

– Det här är en väldigt komplex fråga. Kan man lämna någon som man vet kommer att dö? Det är egentligen omöjligt att svara på och det behövs många samtal för att reda ut det. Både för dig och din man. Jag rekommenderar därför att du söker samtalsstöd, en terapeut som kan finnas för dig i frågor och funderingar. Kanske kan ni även gå tillsammans för att se vad som kan behövas i er relation.

Jag förstår att det är svårt att ta upp detta. Men det är fint att kunna föra ett samtal som handlar om viljan att ge er båda de bästa tänkbara förutsättningar utifrån er situation. Kanske kan du också hitta en förening eller stödgrupp där det finns andra som går eller har gått igenom det ni gör nu. Det kan vara väldigt skönt att prata med någon som förstår, på riktigt. Gå inte och grunna ensam, utan sök hjälp. Få stöd i dina tankar och hitta vägar framåt som blir bra för er båda.

Psst! Träffa vår coach och landa i dig själv på en avkopplande och inspirerande log out-helg i Tällberg. Det är du värd!

LOG OUT-LÄGER I TÄLLBERG 

När: 19-21 okt
Pris: fr. 3 595 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, alla måltider, aktiviteter och träningspass på schemat.