FRÅGA: Jag är så känslig för vad min omgivning tycker och tänker om vad jag gör och vem jag är. Jag vaktar hela tiden på mig själv, dömer mig och tror att ingen tycker om mig för att jag inte är lika bra som alla andra. Jag räknar efter hur många vänner jag har, när någon senast ringde eller frågade efter mig. Jag vet ju att andras värld inte kan handla om mig, men hur ska jag sluta noja? / Osäker

Samtalscoachen Åsa Nyvall svarar:
”Självkänsla kan kosta dig några vänner”

Coach Åsa Nyvall

– Jag blir berörd av dina rader. Det måste ta väldigt mycket energi och skapa mycket oro inuti dig. Att hela tiden känna in sin omgivning och försöka leva upp till det man tror att de vill, tar enormt mycket. I det tappar man lätt bort sig själv. I stället för att vara som man är, börjar man spela olika roller. Förutom att det tar energi så gör det också att man känner sig tom inuti när man har varit med andra människor.

Man kan ha fått höra fina ord om sig själv, men det går liksom inte att ta in, eftersom man har spelat en roll. Det gör att komplimanger rinner av en och att man många gånger kan känna sig än mer ensam och tom eftersom insikten blir att det inte är den man är som får komplimangerna utan den roll man spelat.

I botten ligger oftast en stark längtan efter att få bli älskad för precis den man är. Få vara sig själv. Med fel och brister. Men man vågar inte. För tänk om man inte blir omtyckt då. Tänk om man inte duger. Det är oerhört läskigt. Många gånger har man spelat dessa roller så länge att man faktiskt inte heller riktigt vet vem man är bakom maskerna . Det gör det än mer komplext att veta hur man ska agera när man är sig själv.
Jag rekommenderar dig att ta hjälp, för det är inte helt enkelt att själv vända sitt beteende. Det sitter ofta så djupt när det handlar om självkänsla.

Se om du kan hitta en terapeut som kan hjälpa dig att stegvis finna trygghet i dig själv så att du successivt vågar lägga bort dina masker, släppa fokus på vad du tror att andra önskar och i stället unna dig att bli nyfiken på vem du är och hur du vill leva ditt liv.

För det som händer, när du är där, är att du drar till dig människor som tycker om samma saker som du. Som gillar dig för den du är. Och som gör att det blir naturligt att höras och ses, utan att fundera över det. Kanske tappar du någon, men du får då i stället plats för nya härliga människor. Visst låter det skönt!