FRÅGA: Jag är en kvinna på 34 år och jag behöver hjälp. Jag vill verkligen må bra i kropp och själ. Jag läser alla böcker jag kan hitta om hur man ska träna, äta, hantera stress, sova, tänka, leva ... Jag gör allt rätt - men ändå är jag inte lycklig. Jag har varit hos en läkare på grund av det här, men där fick jag ingen större hjälp. Har du något bra råd?

Samtalscoach Åsa Nyvall svarar:

”Lever du det livet som du vill leva?”

Coach Åsa Nyvall

Hälsocoach och samtalsterapeut Åsa Nyvall svarar på frågor om hälsa.

– Det här tror jag är något som väldigt många människor kan känna igen sig i. Att man upplever att man gör precis allt för att må bra och känna lycka i livet, men ändå inte uppnår den känslan. Många av mina klienter kommer till mig och börjar med att uttrycka något i stil med ”jag har egentligen allt, men det är något som ändå skaver, och jag vet inte vad det är eller vad jag ska göra för att bli lycklig”.
Det kan finnas väldigt många olika anledningar till varför man känner som du gör. Men en av de viktigaste frågorna att ställa sig är om man lever ett liv som man själv vill leva, eller om man försöker att leva upp till illusionen om hur ett lyckligt liv bör se ut. Ibland kan det vara så att man blir inspirerad av hur andra gör, eftersom de utstrålar lycka, och så tänker man att man ska göra på samma sätt och på så vis uppnå samma känsla. Bara för att upptäcka att det inte blir på det viset. Ännu vanligare nu när vi matas med lyckliga människor, en massa pepp och goda råd i sociala medier, är att vi tror att det är svaret på vårt eget välbefinnande.
Här tänker jag att du behöver bli nyfiken på dig själv, i stället för att härma hur andra gör. För ännu har ingen skrivit boken om just dig. Det är egentligen bara du själv som vet vad du behöver för att må bra. Men det här har vi människor i mångt och mycket stängt av. Vi lyssnar inte längre till vår kropps signaler, utan följer i stället ett schema eller en annan människas tanke om hur vi bör leva.
Din kropp och själ talar till dig hela tiden. I stället för att följa någon trendig diet – bli nyfiken på hur din kropp svarar på maten. Känn efter hur mycket kolhydrater, proteiner, fetter och annat som är just din ekvation för att må bra. För det är individuellt utifrån din kropp och dina omständigheter runt omkring. Så gå inte på en trend. Inspireras, men bli sedan nyfiken på hur din kropp svarar. Om du till exempel tar bort kolhydrater och märker att du blir slö i tanken, irriterad och så trött i kroppen att den inte svarar lika bra när du tränar – ja då är det ju ganska självklart att du behöver öka upp med kolhydrater tills du hittar din nivå. Alldeles oavsett vad den nya dieten säger. Din kropp och bara du vet.
Samma sak gäller med träning. Hitta en form som din kropp mår bra av och trivs med. Viktigt är att du finner din balans med rörelse och återhämtning. Även den är individuell för dig.
Mitt tips och råd är att lägga undan de där böckerna ett tag och sluta följa de personer på sociala medier som stressar dig och dina tankar om hur du skall leva. Stanna i stället regelbundet upp och bli nyfiken på vad du mår bra av. Inte helt enkelt – men jag lovar dig att det är så värt det!
Fundera också över vad lycka egentligen innebär för dig. Vad är lycka – hur skulle du definiera det? Hur känns det när du är lycklig? Är det rimligt att ha en förväntan att vara lycklig hela tiden, eller ska du ha ett annat begrepp som är mer realistiskt och som inte skapar så mycket stress i kroppen?
För mig, till exempel, är min målbild att vara i ett tillstånd av välbefinnande. Det innebär att jag tränar mig varje dag på att stanna upp och lägga märke till hur jag mår och vilka känslor jag bär på. Det är först när jag förstår vad jag behöver som jag kan ge det till mig själv – och uppleva en känsla av välbefinnande. De lyckliga ögonblicken ser jag mer som tomtebloss. De kommer då och då, många gånger när man minst anar det. Och de är där ett kort slag.
När blosset brunnit ut är det skönt att gå tillbaka till ett tillstånd av välbefinnande. Det är bättre än att gradera sitt liv som lyckligt eller olyckligt.

Psst! Följ med på en resa där du kan hitta både nya träningsformer, intressen och vänner samt få massor med inspiration!

Egypten

TRÄNINGSRESA TILL EGYPTEN 2020!

När: 11-18 mars 2020
Var: Aqua Vista, Hurghada, Egypten
Pris: 11 498 kr (Enkelrumstillägg tillkommer)

Avgångar: Stockholm, Göteborg
Ingår: Flyg tur retur (+ flygskatt & visum), Boende del i dubbelrum, All inclusive, Transfer och mat på flyget, All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!